İmar

İmar hakkı aktarımı artık uygulanabilecek! İmar hakkı aktarımı nasıl işleyecek, neler yapılacak?

Köy Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile imar hakkı aktarımı artık uygulanabilecek. İşte ayrıntılar...

Köy Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile ilgili bir son dakika gelişmesi yaşandı ve TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.

Bu çerçevede, köyde ikamet eden ve köy nüfusuna kayıtlı olup konuta sahip olmayan ihtiyaç sahiplerine satılan gayrimenkuller üzerinde çeşitli sebeplerle bina yapmayanlara ya da taksitlerini ödemeyen hak sahipleri ile 31 Aralık 2024'ten önce süreleri sona erecek hak sahiplerine binalarını yapmaları veya taksitlerini ödemeleri için 31 Aralık 2028'e kadar ek süre veriliyor. 

KANUNA 'İMAR HAKKI AKTARIMI' TANIMI GELDİ 

Kanunla, Katma Değer Vergisi Kanunu'nda da değişiklik yapılıyor. Bu çerçevede özel bütçe kapsamında yer alan Kentsel Dönüşüm Başkanlığına gerçekleştirilen arsa ve arazi teslimleri, katma değer vergisinden istisna oluyor. 

Düzenleme doğrultusunda İmar Hakkı Kanunu'na "imar hakkı aktarımı" tanımı da ilave edildi.

İmar hakkı aktarımı, "1/1000 ölçekli uygulama imar planının yer aldığı, arazi ve arsa düzenlemesi yapılmış ya da yapılması mümkün olmayan yerlerde, parselin tümünün ya da bir bölümünün umumi ve kamu hizmet alanlarında kalması nedeniyle, parsel üzerinde özel mülkiyete konu yapılaşma hakkının verilememesi halinde, verilemeyen emsale esas inşaat hakkının başka parsel ya da parsellere imar planı kararı ile taşınması işlemi" şeklinde ifade ediliyor. 

İmar hakkı aktarımı gerçekleştirilerek, umumi ve kamu hizmet alanlarının kamuya mali külfet getirmeden bedelsiz giderilerek kamu mülkiyetine geçirilmesi, vatandaşların mülkiyetlerindeki kısıtlılığın kaldırılması ve kamulaştırmasız el atma davalarının engellenmesi hedefiyle İmar Kanunu'nda değişikliğe gidiliyor. Bu çerçevede imar hakkı aktarımı yapılırken alıcı parselin emsale esas inşaat alanı en fazla imar planı ile belirlenmiş oranlar kadar ve her durumda alıcı parselin yüzde 30'unu aşmayacak şekilde artırılabilecek.

İMAR HAKKI AKTARIMI NASIL İŞLEYECEK?

Verici parselin/parsellerin aktarıma esas inşaat hakları, en yakın komşuluğundaki imar parselinin/adasının emsale esas inşaat hakkını geçmeyecek şekilde ilgili idare tarafından tespit edilecek. Aktarma işlemi ise alıcı ve verici olan parsellerin tespit edilen değerleri üzerinden gerçekleştirilecek. 

Alıcı ve verici parselin aktarıma konu tutulacak imar haklarının değeri, kanun kapsamında yetki berilmiş lisanslı en az iki gayrimenkul değerleme kuruluşu tarafından tespit edilen değerlerin ortalamasından az olmayacak şekilde, idare tarafından kıymet takdir komisyonu tarafından bedel tespit esaslarına göre hesaplanacak. 

Alıcı ve verici parsellerin aktarıma konu imar haklarının değerleri arasında fark ortaya çıkarsa, karşılıklı mahsuplaşma imkanı olacak. 

Verici parselin imar hakkı aktarım işlemi, yer aldığı şehir dikkate alınacak şekilde idare ya da kurumun yetki alanı içerisinde olması, alıcı parselin imar planı kararı ile belirlenmesi, alıcı parselin metrekare birim değerinin verici parselden daha yüksek olması şartıyla ve verici parselin ilgili idare veya kurum lehine bedelsiz devredilmesi suretiyle yapılacak. 

TOKİ konutlarındaki mağduriyetler Meclis'te! Milletvekili sordu: Konutların yapımı hangi aşamada?

TOKİ’nin üç projesi daha sahiplerine teslim ediliyor!

Ev, arsa almak için şehir değiştirme devri bitti! Tapuda yeni dönemde bunlara dikkat!