İmar

İmar hakkı aktarımında merak edilen 6 soru ve 6 cevap! Vatandaşın yapısına el konulması mümkün mü?

Meclis Genel Kurulu'ndan geçerek yasalaşan Köy Kanunu ile imar rejiminde hak aktarımı gündeme geldi. İşte imar hakkı aktarımında merak edilen 6 soru ve 6 cevap... 

Meclis Genel Kurulu’ndan geçerek yasalaşan Köy Kanunu ile beraber imar hakkı transferi hayata geçirildi. Bu modelin, kentsel dönüşüm süreçlerinde vatandaşların tapulu evlerini ya da arsalarını başka bir alandaki gayrimenkulle değiştirilebilmesi anlamına geldiği ileri sürüldü. Konu kamuoyunda tartışmalara neden oldu. 

Yeni Şafak'ta yer alan habere göre, imar hakkı aktarımı düzenlemesi, kentsel dönüşüm süreçlerinde vatandaşların tapulu evlerini veya arsalarını başka bir alanda yer alan gayrimenkulle değiştirilebilmesi anlamını taşımıyor. Bu modelde, kamunun ihtiyaçları doğrultusunda planlanan, ancak stratejik olarak fazlasıyla büyük olan ve bu sebeple uzun süren kamulaştırma süreçlerine sahip bölgeler hedef alınıyor. 

Bu düzenleme ile kamulaştırma kanunu kapsamında olan, henüz sonuçlanmamış davalara sahip, kamuya mali yük getiren ve bazen vatandaşlara ait gayrimenkullerin olduğu arazilerde, imar hakkı korunarak, aynı imar değerine sahip başka bir alanda takas ya da trampa yapılabilecek. 

İmar hakkı aktarımı konusu ile ilgili tartışmalar hız kesmezken, düzenleme ile ilgili 6 soru ve cevabı açıklandı. İşte imar hakkı aktarımı ile ilgili 6 soru ve yanıtları...

1. YAPILARA EL KONULACAK MI? 

Düzenleme ile vatandaşların mülkiyet hakkının gereken durumlarda başka parsellere de taşınabileceği belirtiliyor. Kentsel dönüşüm sürecindeki yapılara el konulması gibi bir durum ise gündemde değil. Tersine kamulaştırma kanunu çerçevesinde olan ancak davaları sonuçlanmayan mülkiyetlerin imar hakkının korunması planlanıyor. Vatandaşa başka bir alanda aynı imar değerine ve hakkına sahip bir gayrimenkul sunulacak. 

2. DÜZENLEME NELERİ KAPSIYOR? 

Düzenleme, yerleşim alanı içinde bulunup, imar planları kamu hizmet alanlarına ayrılan fakat senelerdir kamu eline geçmemiş vatandaş mülkiyetlerini kapsıyor. Vatandaşın mülkiyetinde bulunaup da, 1/1000 ölçekli uygulama imar planında; okul, hastane, sosyal ve kültürel tesis alanı, resmi kurum, idari tesis, belediye hizmet alanı gibi kamu eline geçmesi gerekli olan alanlar yasa kapsamında tutulacak. Bu alanlar kamu kurumlarının ve yerel yönetimlerin planladıkları ya da yatırım programlarında yer almayan yerler. Stratejik şekilde planladıkları ihtiyaçlarından fazla alanlar olması sebebiyle de senelerdir kamulaştırılmayan araziler.

3. YENİ KANUN KÖYLERİ İÇERİYOR MU? 

Düzenleme, kırsal bölgeleri ve köylük yerleşimlerdeki arazi ve arsaları kapsamıyor. Büyükşehirlerde, mülkiyet hakkının başka parsellere taşınması hedefi bulunuyor. Bu şekilde imar aktarımı gerçekleştirilecek alanlar, belediye mülkiyetindeki alanlardan ya da onay alınmak kaydıyla kamuya ait gayrimenkullerden veya Hazine mülkiyetinden de karşılanabilecek.

4. BU ALANDA DAHA ÖNCE DÜZENLEME OLDU MU? 

2019 senesinde de İmar Kanununda yapılan değişiklikle bu gibi yeni mağduriyetlerin oluşması engellenmişti. 2019'dan önce kamu hizmet alanı şeklinde ayrılan ancak imar kanununun öngördüğü 5 senelik imar programları kapsamında kamu eline geçemeyen bu alanların çözümü konusundaki belirsizlikler vatandaşı mağdur etmesi sebebiyle düzenleme yapıldı. 

5. AKTARIM BEDELİ NASIL BELİRLENECEK? 

Burada imar hakkı aktarımı uygulanacak alanlara, kamulaştırma kanunu çerçevesinde belirlenen bedel göre, yine aynı değere karşılık gelen yerlerin değişimi yapılacak. İmar Hakkı Aktarımı iş ve işlem süreçleri Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yayımlanan yönetmelik ile tespit edilecek. Bedel anlamında tesis edilecek tüm işlemler ise kamulaştırma kanunu, Sermaye Piyasaları Kurulu (SPK) mevzuatı, gayrimenkul değerleme esaslarına göre yapılacak.

6. HANGİ SORUNLAR ÇÖZÜLMÜŞ OLACAK? 

Yıllardır kamulaştırmaya konu edilmeyen bu alanlar, vatandaşların mülkiyet haklarının süresi belli olmayan bir şekilde kısıtlanmasına neden oluyor. Hatta bu durum kamu kurumları ve yerel yönetimler ile vatandaşları uzun yıllar sürecek kamulaştırmasız el atma davaları ile karşı karşıya getiriyor. Kamu kurumları ve yerel yönetimler ile vatandaşların hukuki olarak karşı karşıya getiren anlaşmazlıkları düzenleme kapsamında çözüme kavuşacak. Uzun süreli istimlak davalarının kurumlar ve yerel yönetimlere getirdiği mali yük ortadan kalkacak. İmar planlarında kamu hizmet alanlarına ayrılmış ancak kamu eline henüz geçişi sağlanamamış içerisinde vatandaş mülkiyetlerinin de bulunduğu bu yerler kamulaştırılacak.

Konut kredisi ile ev almak isteyenlere faiz şoku! Rakamlar sil baştan değişti! İşte 1 milyon TL'nin geri ödemesi!

Alper Üçok: Son dönem politikalarıyla artan yabancıya konut satışı, Türkiye'de konut fiyat enflasyonunu şiddetlendirdi!

Kira bedellerinin ucuz olduğu 5 şehir! Ev kiralayacaklar dikkat!