26 / 10 / 2024

İmar Kanunu'nda değişiklik yapılması Meclis'te: 4 kattan yüksek binalarda deprem izolatörleri zorunlu olsun!

İmar Kanunu'nda değişiklik yapılması Meclis'te: 4 kattan yüksek binalarda deprem izolatörleri zorunlu olsun!

MHP Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir, "4 kattan yüksek binalarda deprem izolatörleri zorunlu olsun" diyerek 3194 Sayılı İmar Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni Meclis'e sundu. İşte o kanun teklifinin gerekçesi...




MHP Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir, Meclis'e 3194 Sayılı İmar Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi verdi. Söz konusu teklif ile  birinci ve ikinci derece deprem bölgesinde yer alan illerde, 4 kattan fazla yapılı binalarda deprem izolatörlerinin kullanımının zorunlu tutulması amaçlanıyor. 

İsmail Özdemir, söz konusu kanun teklifinin gerekçesinde "Ülkemiz jeolojik özellikleri, topografık yapısı ve iklimi nedeniyle doğal afetleri sıkça yaşamaktadır. Doğal afetler neden oldukları can kaybı yanında önemli ekonomik kayıplar da meydana getirmektedirler" ifadelerini kullandı. 

İmar Kanunu nda değişiklik yapılması Meclis te: 4 kattan yüksek binalarda deprem izolatörleri zorunlu olsun!

DEPREM RİSKLİ BİNALARDA ÇEVRESEL VE YAPISAL BİLİNÇLİ YÖNTEMLERLE ÖNLEMLER ALINMALI 

Türkiye'nin  yeryüzünün en aktif fay zonları içerisinde bulunan ve her zaman büyük deprem tehlikesi ve riskine maruz olan bir ülke olduğunun altını çizen MHP Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir, şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye deprem bölgeleri haritası dikkate alındığında ülke topraklarının yüzde 96'sının farklı oranlarda deprem tehlikesine sahip bölgeler içerisinde yer aldığı ve nüfusun yüzde 98'inin bu bölgelerde yaşadığı görülüyor. Bu bölgelerin yüzde 66'sı 1. ve 2. derece deprem bölgeleri, başka bir deyişle aktif fay zonları içerisinde bulunuyor. 1900-2009 yılları arasında, Türkiye'de önemli ölçüde can ve mal kayıplarına neden olan 300'e yakın deprem olmuş ve bu depremler nedeniyle 100 bin kişi hayatını kaybetmiş, 180 bine yakın kişi yaralanmış ve 600 bin konut yıkılmış veya kullanılamaz hale gelmiştir."

17 Ağustos 1999 depreminin endüstrileşmenin ve şehirleşmenin en yoğun olduğu Marmara Bölgesinde meydana gelmiş olmasının can kaybının ve hasarın çok büyük olmasına neden olduğuna dikkat çeken İsmail Özdemir, depremin ekonomik maliyetinin de çok yüksek olduğunun, uluslararası kuruluşların Afet veri tabanlarında yer alan bilgilere göre 17 Ağustos 1999 depreminin 1900-2009 yılları arasında yaşanan  depremler arasında 20 milyar dolar ile, çok büyük ölçüde ekonomik kayıp yaratan altıncı büyük deprem olarak belirlendiğinin altını çizdi. 

Ayrıca, 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin 10 şehirde şiddetli yıkıma neden olduğunu dile getiren Özdemir, "Depremin oluşumunun engellenmesi mümkün olamayacağından deprem etkisiyle meydana gelebilecek kayıpları azaltmak için izlenmesi gereken tek yol, deprem riski altındaki binalarda
çevresel ve yapısal bilinçli yöntemlerle gerekli önlemlerin alınması oluyor" ifadelerini kullandı. 

İmar Kanunu nda değişiklik yapılması Meclis te: 4 kattan yüksek binalarda deprem izolatörleri zorunlu olsun!

4 KATTAN YÜKSEK BİNALARDA İZOLATÖR ZORUNLU OLSUN

MHP Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir, Meclis'e sunduğu 3194 Sayılı İmar Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin gerekçesinde şu ifadelere de yer verdi:

"Ülkemizde yaşanan orta ve büyük ölçekteki birçok depremi yol açtığı can ve mal kayıpları, özellikle depremden hemen sonra da kullanılmaya devam etmeleri gereken tesisleri (hastaneler, polis ve telekomünikasyon merkezleri vb.) sismik performansının iyileştirilmesindeki önemini arttırmaktadır. Deprem yalıtımlı binalarda yapısal hareketlerin kontrolü, yapısal temelde veya yapı içinde özel olarak tasarlanmış bir ara yüz ile, yani zeminden iletilen kuvvetleri azaltabilecek şekilde, izolatör ekipmanları ile gerçekleştirilmektedir.

Bu sismik izolatörler temel seviyesinde kullanıldığı için deprem yükünün burada absorbe edilmesini ve üst katlara deprem yükünün çok azalmış olarak iletilmesini sağlamaktadır. Sismik izolatör uygulaması ülkemizde alınanan çok yerinde bir kararla birinci ve ikinci deprem bölgelerinde inşa edilecek 100 ve daha üzeri yatak kapasiteli hastanelerde kullanımını zorunlu hale getirilmiştir. Kanun teklifiyle, yukarıda arz ve izah ettiğimiz gerekçelerle depremin neden olacağı etkileri azaltmak amacıyla ülkemizdeki özellikle birinci ve ikinci derece deprem bölgelerinde bulunan illerimizde 4 kattan fazla yapılı olacak binalarda deprem izolatörlerinin kullanılmasının zorunlu hale getirilmesi amaçlanmaktadır."

İmar Kanunu nda değişiklik yapılması Meclis te: 4 kattan yüksek binalarda deprem izolatörleri zorunlu olsun!

MADDE GEREKÇELERİ

MADDE 1: Teklif ile depremin neden olacağı etkileri azaltmak amacıyla ülkemizdeki özellikle birinci ve ikinci derece deprem bölgelerinde bulunan illerimizde 4 kattan fazla yapılı olacak binalarda deprem izolatörlerinin kullaılması zorunlu hale getirilmesi amaçlanmaktadır.

MADDE 2: Yürürlük maddesidir.
MADDE 3: Yürütme maddesidir.

3194 SAYILI İMAR KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ

MADDE 1- 3/5/1985 tarihli ve 3194 sayılı îmar Kanunu'na aşağıdaki madde eklenmiştir. "Ek Madde 11- Birinci ve ikinci derece deprem bölgelerinde bulunan illerimizde 4 kattan fazla yapılı olacak binalarda deprem izolatörlerinin kullanılması zorunludur."

MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

Özelleştirme İdaresi yeni satışlar için düğmeye bastı! İstanbul ve  Ankara  dahil 4 ildeki taşınmazlar satılıyor!

Kira bedelleri dünya sorunu haline geldi! Son bir yılda kira masrafları karşılanamaz halde!

Depremde evi hasar görenlere sigorta şoku! Yıkım kararı olan binada alt katlara 200 bin, üst katlara 50 bin TL ödenecek!


 


Geri Dön