İmar

İmar kanununda gerekli düzeltme yapılmazsa dönüşüm sıkıntıya girer!

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, "30 Haziran'da yeni imar kanununda gerekli düzeltmeler yapılmazsa kentsel dönüşüm sıkıntıya girecek." dedi.

TOBB Türkiye İnşaat Müteahhitleri Meclis Başkanı ve İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, 30 Haziran'dan sonra dublekslerin ve bina çıkma paylarının yasaklanacağını söyledi. Tellioğlu, mevcut yönetmeliğin ertelenmediği veya düzeltilmediği takdirde, bu alanlardan elde edilen mevcut kazanımların sıkıntıya gireceğini, bunun da kentsel dönüşümü ciddi manada sekteye uğratacağını söyledi.

YENİ KANUNDA İMAR RANTÇISIYLA, MEVCUT HAK KAZANIMLARINI AYIRMAK GEREK!

YENİ KANUN DEVREYE GİRERSE KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTEYE UĞRAYACAK

"İnşaat sektörünün, kış sezonundan çıktığında ise 16 Nisan referandumunu beklediğini, referandumdan sonra hızla hareketlendiğini fakat 30 Haziran’a kadar olan sürede ruhsatlarını yetiştiremediğini ve sektörün mevsim itibariyle açıldığı bu dönemde demir krizinden sonra, Planlı Tip İmar Yönetmeliğinin 6. maddesinin 30 Haziran itibariyle yürürlükten kalkması ve yeni İmar Yönetmeliğinin uygulanması ile sektör adeta krize sürüklenmektedir. Özellikle parsel bazlı dönüşümlerin olduğu başta İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere birçok önemli kentlerdeki kentsel dönüşümü çok olumsuz etkileyecektir. Çünkü dönüşümde ekstra yeni imar artışları olmadığından müteahhit ile vatandaş biraz para ile kottan ve dublekslerden çıkan payları müteahhitlere vererek, binaları kentsel dönüşüm adı altında yenileyebiliyordu. Bu durum Kanun çıkarsa, maalesef bu şekilde devam edemeyecek çünkü çıkmalı ve dubleksli yıkılan binaların aynı metrekare ve inşaat hakları bile kullandırılmayacaktır. Yani kentsel dönüşüm bu şekilde maalesef duracaktır.” 

YENİ İMAR KANUNU ÇALIŞMASI, ŞİKÂYET EDİLEN İMAR RANTINI, NE KADAR DÜZELTECEK?

SEKTÖRLE İLGİLİ YASAL DÜZENLEMELER SEKTÖRE DE SORULSUN Kİ; SÜREKLİ DEĞİŞİKLİK, SONUNDA DA GARİP VE SIKINTILI UYGULAMALARLA KARŞILAŞILMASIN

30 Haziran’dan sonra mevcut yönetmeliğin ertelenmediği takdirde dublekslerden ve çıkmalardan oluşan hakların ortadan kalkacağını kaydeden Tellioğlu, dublekslerde kullanılan metrekarelerin, inşaatın ana metrekaresinden gideceğinden dolayı inşaat alanının küçüleceğini söyledi. Tellioğlu, İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu olarak; mevcut sistemde ortak alanları çok abartılı kullanarak bu konuyu suiistimal edenlerin yeni imar mevzuatıyla sınırlarının çizilmesine katıldıklarını, fakat bunu yaparken kentsel dönüşümü ve küçük orta ölçekli yapıların kazanımlarını engellememek gerektiğini ifade etti. Tellioğlu, mevcut durumun daha çok plan notlarından ve ortak alanları abartılı kullanılarak elde edilen alanlardan kazanımın sağlanması ve daha sonra da özel mülkler katılarak suiistimalden kaynaklandığını buna izni veren Belediyelerin bu konuda açık, net yasalarla sınırlandırılmaları gerektiğini, bu tür suiistimallere kesinlikle izin verilmemesi gerektiğini, bu duruma kendilerinin de karşı olduğunu net olarak ifade etti. 

SEKTÖR ARTIK YORULDU, ÇALIŞMAK İSTİYOR, ZAMANSIZ VE ALTYAPISIZ YASALARLA LÜTFEN ENGEL OLMAYALIM!

İnşaat sezonun açıldığı tam bu sıralarda inşaat sektörünün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın istihdamdaki seferberlik çağrısına uyarak çalıştıklarını belirten Tellioğlu, yeni yönetmeliğe geçişin bu süreci baltalayacağını söyledi. Yeni imar yasasına karşı olmadıklarını, söz konusu taleplerin yeni imar yasası içinde düzeltilerek uygulanabileceğini, bu da mümkün olmaz ise; bu tür geçişlerin yıl sonu itibariyle, sektörün durağan olduğu kış aylarında yapılması gerektiğini dile getiren Tellioğlu, "Bu noktada,  sektörün, ülkemizin, kentsel dönüşümün ve istihdamın hızının kesilmemesi için Anadoluda’ki bağlı derneklerimizdeki binlerce meslektaşımızın ortak talebi Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Mehmet Özhaseki'nin bu konuyu tekrar gözden geçirmesi ve yeniden düzenlemesi, yetişmiyorsa da en azından son bir kez 2017 yılsonuna kadar uzatılmasıdır" açıklamalarında bulundu.