İmar kirliliği idari para cezası!
Yapı ruhsatı alınmadan veya ruhsata aykırı olarak bina yapan veya yaptıran kişilere idari yaptırımlar uygulanıyor. Peki, imar kirliliği idari para cezası ne kadar? İşte, imar kirliliği idari para cezası!
İmar kirliliği idari para cezası!
İmar kirliliği imar planına uygun olmayarak inşaa edilen ya da yapı ruhsatı alınmadan inşaatına başlanan yapılar olarak ifade ediliyor. Ruhsatı alınan yapılar da ruhsata aykırı olarak inşaa edilmiş olması durumunda imar kirliliği kapsamına giriyor.
Yapı ruhsatı alınmadan veya ruhsata aykırı olarak bina yapan veya yaptıran kişiler ile yapı ruhsatı olmadan başlatılan inşaatlar dolayısıyla kurulan şantiyelere elektrik, su veya telefon bağlantısı yapılmasına izin veren kişilere idari para cezası yada bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası veriliyor.
Yaptırımlar ile karşı karşıya kalınmak istenmiyor ve binanın imar kirliliği kapsamına girilmesi istenmiyor ise yapının inşaatına başlamadan önce imar planına uygun olduğuna dair ruhsat alınması gerekiyor.
İmar kirliliği idari para cezası!
- Yapı veya parsel sahibine, harita, plan, etüt ve proje müelliflerine, fenni mesullere, yapı müteahhidine ve şantiye şefine, ilgisine göre ayrı ayrı olmak üzere ikibin Türk Lirası, bu fiillerin çevre ve sağlık şartlarına aykırı olması halinde dörtbin Türk Lirası, can ve mal emniyetini tehdit etmesi halinde altıbin Türk Lirası idari para cezası veriliyor.
- Yapıldığı tarih itibarıyla plana ve mevzuata uygun olmakla beraber, mevcut haliyle veya öngörülen bir afet tehlikesi karşısında can ve mal emniyetini tehdit ettiği veya edeceği ilgili idare veya mahkeme kararı ile tespit olunan yapılara, ilgili idarenin yazılı ikazına rağmen idarece tanınan süre içinde takviyede bulunmayan veya bu yapıları 39 uncu madde uyarınca yıkmayan yapı sahibine onbin Türk Lirası idari para cezası veriliyor.
- İl özel idaresince belirlenmiş köy yerleşme alanı sınırları içinde köyün nüfusuna kayıtlı olan ve köyde sürekli oturanlar tarafından, projeleri il özel idaresince incelenerek fen, sanat ve sağlık şartlarına uygun olmasına rağmen muhtarlık izni olmaksızın konut ve zatî maksatlı tarım ve hayvancılık yapısı inşa edilmesi halinde yapı sahibine üçyüz Türk Lirası idari para cezası veriliyor.
- Mevzuata aykırılığı yapı inşaat alanı üzerinden hesaplanması mümkün olmayan, yapının cephelerini ve diğer yapı elemanlarını değiştiren veya yapı malzemesi için öngörülen gereklere aykırı bulunan uygulamalar için, Bakanlıkça yayımlanan ve aykırılığa konu imalatın tespiti tarihinde yürürlükte bulunan birim fiyat listesine göre ilgili idarece belirlenen bedelin % 20’si kadar idari para cezası veriliyor.
İmar kirliliği eski hale getirme nedir?
Öznur YASLI/Emlakkulisi.com