İmar

İmar mevzuatı değişiyor!

İmar mevzuatında yapılacak değişikliklerle imar planlarının yapımındaki süreç daha şeffaf ve hesap verilebilir hale getirilecek, imar uygulamaları daha adil ve hızlı yapılacak ve imar planı değişiklikleri sonucunda oluşan değer artışından belediyeler pay

İmar mevzuatında yapılacak değişikliklerle imar planlarının yapımındaki süreç daha şeffaf ve hesap verilebilir hale getirilecek, imar uygulamaları daha adil ve hızlı yapılacak ve imar planı değişiklikleri sonucunda oluşan değer artışından belediyeler pay alacak. 


r Ekonomi yönetiminden alınan bilgiye göre, imar mevzuatında bir dizi düzenlemeye gidilecek. 

Yapılacak düzenlemelerle "imar planlarının yapımındaki sürecin daha şeffaf ve hesap verilebilir hale getirilmesi", "imar uygulamalarının daha adil ve hızlı bir şeklide yapılması" ve "imar planı değişiklikleri sonucunda oluşan değer artışından belediyelerin pay alması" amaçlanıyor. 


İmar uygulamalarında şeffaflık sağlanması kapsamında imar planlan ve değişiklikleri taslak ve kesinleşmiş halleriyle belediyenin internet sitesinde, belediyenin herkesin rahatlıkla görebileceği panosunda, muhtarlıklarda ilan edilecek, ayrıca mahalli bir gazetede özet olarak duyurulacak. 

İmar planı yapma ve onama yetkisi olan tüm kamu idarelerinin imar planlarının her aşaması Çevre ve Şehircilik Bakanlığının bu amaçla oluşturulan web sitesinde yayınlanacak. 

Planların yapımı, kabul edilen planların askıya çıkarılması, imar uygulaması ve yapı ruhsatı gibi temel süreçlere ilişkin mevzuattaki düzenlemeler konusunda kamuoyu web üzerinden belediyelerce bilgilendirilecek. 


Uygulama imar planı yapıldıktan sonra en geç 2 yıl içerisinde parselasyon planlarının yapılması zorunlu olacak. 

Parselasyon planı etaplar halinde yapılabilecek, ancak imar planı sahası bir bütün olarak ele alınarak Düzenleme Ortaklık Payı (DOP) aynı oranda kesilecek. 

Etaplar halindeki yapılan uygulamalarda kesilecek DOP miktarı farkı etaplar arasında yüzde 3'ü geçmeyecek. 


Yapılaşma bulunan ve ayni olarak alınamayan veya eksik alınan alanlarda DOP nakdi olarak da alınabilecek. Nüfusu 10 binden az olan belediyeler imar planlarını ve parselasyon planlarını Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kanalı ile İLBANK'a ücretsiz olarak yaptırabilecek


Bizim Anadolu