Emlak Terimleri

İmar planı değişikliği nedir?

Bir bölgede mevcut bulunan imar planı değiştirilebiliyor mu? İmar planı değişikliği nedir, neleri kapsar? Yanıtı haberimizde...

İmar planı değişikliği nedir?

İmar planlarında değişiklik bazı şartların oluşması halinde mümkün oluyor. İmar planı değişikliği, imar planlarında bulunan sosyal ve teknik alt yapı alanlarının kaldırılması, küçültülmesi veya yerinin değiştirilmesine dair plan değişiklikleri zorunlu olması halinde yapılıyor. Söz konusu değişiklik zorunluluk söz konusu olmadıkça yapılamıyor.


Zorunlu hallerde ise değişikliğin yapılabilmesi için imar planındaki durumu değişecek olan sosyal ve teknik altyapı alanındaki tesisi gerçekleştirecek ilgili yatırımcı Bakanlık ve kuruluşların görüşünün alınması gerekiyor.


Çünkü, imar planındaki bir sosyal ve teknik alt yapı alanının kaldırılabilmesi ancak bu tesisin hizmet götürdüğü bölge içinde eşdeğer yeni bir alanın ayrılması suretiyle yapılabiliyor.


Onaylı imar planlarında kentsel, sosyal ve teknik altyapı alanı olarak belirlenen kullanımlar dışında kalan alanlarda plan değişikliği yolu ile yeni bir kentsel, sosyal ve teknik altyapı alanı ayrılması halinde, yatırımcı bakanlık ve kuruluşların görüşleri alınmak kaydıyla, Plan Yapımına Ait Esaslara Dair Yönetmeliğe ekli EK-1a, EK-1b, EK-1c, EK-1d ve EK-1e işaretli tablolarda belirtilen asgari alan büyüklüğü şartı aranmıyor.


Afetzede yerleşim alanlarının imar planlarında yapılacak değişikliklerde yeni bir kentsel, sosyal ve teknik altyapı alanı ayrılması halinde, 2 numaralı bentteki şartlar ve Plan Yapımına Ait Esaslara Dair Yönetmeliğe ekli EK-1a, EK-1b, EK-1c, EK-1d ve EK-1e işaretli tablolarda belirtilen asgari alan büyüklükleri şartı aranmıyor.


Dini yapı alanlarına ilişkin planlarda ve değişikliklerinde il müftülerinin görüşünün alınması gerekiyor.


İmar planında verilmiş olan inşaat emsalinin, kat adedinin, ifraz şartlarının değiştirilmesi sonucu nüfus yoğunluğunun arttırılmasına dair imar planı değişikliklerinde:

1- Artan nüfusun ihtiyacı olan sosyal ve teknik altyapı alanları EK-1 de belirtilen standartlara uygun olarak plan değişikliğine konu alana hizmet vermek üzere ayrılır ve/veya artırılır.

2- Kat adedi arttırılmasının istenmesi durumunda; önerilecek kat adetlerinin tayininde aşağıdaki formüle göre bulunacak bir yoldaki karşılıklı bina cepheleri arasındaki asgari uzaklık sağlanacaktır.


K = (H1 + H2)/ 2 + 7 m


Yukarıdaki formülde;

K   = Karşılıklı bina cepheleri arasındaki mesafe (m)

H1 = Yolun bir cephesine önerilecek yapının irtifaı

H2 = Yolun diğer cephesinde önerilecek yapının irtifakıdır.



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com