İmar planı değişikliği süresi!
İmar değişikliklerinde değer artış payı uygulanıyor. Bu uygulamaya göre, bir arsa imara açıldığında ya da bir binanın emsal oranı arttığında değer artış payı alınıyor. Peki, İmar planı değişikliği süresi nedir?
İmar planı değişikliği süresi!
Şehirlerde imar değişikliklerinden dolayı bir rant oluşuyor. Örneğin boş bir arsa üzerinde imar değişikliği oluyor ve buranın değeri artıyor. Ya da emsal değeri düşük olan bir yerde emsal artışı talep ediliyor. Bu talep kabul ediliyor. Bir bina 2 katlıyken 20 kat izni çıkıyor. Oluşan rant mülkün sahibinde kalıyordu. Şimdi ranttan kamu payını alıyor.
İmar değişikliklerinde değer artış payı uygulanıyor. Bu uygulamaya göre, bir arsa imara açıldığında ya da bir binanın emsal oranı arttığında değer artış payı alınıyor.
Bireysel, vatandaşın talebi ile değişiklik yapılması halinde yüzde 80 ile 100 arasında belirlenem oranda değer artış payı alınabiliyor. Belediyelerin genel plan değişikliğinde yüzde 40 ile 60 arasında pay alınıyor.
Pay ne olacak?
Belediyelerin genel plan değişikliğinde yüzde 40 ile 60 arasında belirlenecek oranda değer artış payı alınıyor. Bireysel plan değişikliklerinde ise yüzde 80 ile yüzde 100 arasında belirlenecek oranda değer artış payı alıyor.
İmar planı değişikliği süresi!
Yapılan çalışmalarda imar değişikliği olduktan sonra planın uygulanması için belli bir süre verilmesi düşünülüyor. Bunun 2 yıl olduğu belirtiliyor. Parselasyon planı etaplar halinde yapılabilecek, ancak imar planı sahası bir bütün olarak ele alınarak Düzenleme Ortaklık Payı (DOP) aynı oranda kesilecek. Etaplar halindeki uygulamalarda kesilecek DOP miktarı farkı etaplar arasında yüzde 3'ü geçemiyor.
İmar rantı nasıl uygulanır?
Öznur YASLI/Emlakkulisi.com