30 / 04 / 2024

İmar planı değişikliğinde yapı ruhsatı!

İmar planı değişikliğinde yapı ruhsatı!

İmar planı değişikliğinde yapı ruhsatı nın durumu, inşaat yapılırken ve ya inşaatın bitmesinden sonra diye iki durumda açıklanabilir. İmar değişikliğinde yapı ruhsatlarının durumu şöyle açıklanıyor...




İnşaat yapılırken imar planı değişikliğinde yapı ruhsatı!


İnşaata başlandıktan sonra imar planında usulüne uygun olarak değişiklik yapılmış olması halinde eğer yapılan değişiklik mevcut inşaat ruhsatını olumsuz olarak etkilemekte ise, o zaman değişikliğin yürürlüğe girdiği tarihe kadar yapılmış olan kısım kazanılmış hak oluyor.


Örneğin beş katlı yapı ruhsatının düzenlenmesinden sonra imar planı değişikliği ile kat sayısının iki kata düşürülmesi halinde, bu parselde bundan sonra iki kat yapı yapılabileceği anlamına gelir. Ancak ilgili imar planı değişikliği yapıldığı tarihte üçüncü katın inşaatına başlamış ise üçüncü kat kendisi için kazanılmış hak oluyor. Dördüncü ve beşinci katlar kazanılmış hak olmadığından bu son iki kat yapılamıyor.


İnşaat ruhsatı alınmasından sonra imar planında yapılan değişiklik inşaatın lehine ise bu lehe olan kısımların mevcut ruhsata ek bir ruhsat ile ilave edilmesi gerekiyor. Örneğin beş katlı bir bina için yapı ruhsatı alındıktan sonra imar planı değişikliği ile kat adedinin altı kata çıkarılması halinde mevcut yapı ruhsatına ilave bir kat için ruhsatta tadilat gerekir.


İnşaat bittikten sonra imar planı değişikliğinde yapı ruhsatı!


İmar planına uygun olarak yapılan ve biten yapıya ait ruhsat ve yapı kullanma belgesinin anılan taşınmazda konut yapımına izin veren ve ruhsatın dayanağı olan plan değişikliğinin iptal edildiği gerekçesiyle iptalinin kişilerin kazanılmış haklarının varlığı nedeniyle hukuka uyarlık bulunmamaktadır.


Yürürlükte olduğu dönemdeki imar planına uygun olarak verilen ve iptal de edilmeyen yapı ruhsatı ve eklerine göre yapılan ve bunlara aykırılığı yönünde tespit bulunmayan inşaatın, yalnızca inşaatın bulunduğu bölgeyi de kapsayan alanda imar planı değişikliği yapılması nedeniyle bu plana aykırı olan kısmının yıkımı ile yapı sahibine para cezası ile cezalandırılmasına ilişkin işlemde hukuka uyarlık bulunmuyor. İnşaat ruhsatlarının dayanağı olan imar planı yeterliliği sahip olmayan kişilerce düzenlendiği nedeniyle iptal edilmişse de yeniden yapılan plan değişikliğiyle sakat işleme dayanılarak verilen inşaat ruhsatları geçerliliğini korumaktadır.




Koruma amaçlı imar planı değişikliği!
Yapı ruhsatı nereden alınır?
İnşaat ruhsatı kazanılmış hak!




Geri Dön