İmar planı yapma yetkisi olan kurumlar!
9 Mayıs 1985 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan 3194 Sayılı İmar Kanun hükümlerine göre hangi kurumlar imar planı yapma yetkisine sahiptir? İşte imar planı yapma yetkisi olan kurumlar...
İmar planı yapma yetkisi olan kurumlar!
İmar planlarından biri olan nazım imar planı; Onaylı halihazırdaki haritalar üzerinde ve kadastral durumu işlenmiş olan arazi parçalarının kullanış biçimlerini, bölgedeki gelecekteki nüfus yoğunluğunu, ulaşım sistemlerini ve problemlerinin çözümünü göstermek amacıyla 1/1000 veya 1/5000 ölçekte düzenlenen, detaylı bir raporla açıklanan ve raporu ile bir bütün olan planlar, olarak tanımlanıyor.
Bir diğer imar planı olan uygulama imar planı ise, nazım imar planına uygun olarak hazırlanan ve çeşitli bölgelerin yapı adalarını, bunların yoğunluk ve düzenini, yolları ve uygulama için gerekli imar uygulama programlarına esas olacak uygulama etaplarını ve esaslarını ve diğer bilgileri ayrıntıları ile gösteren ve 1/1000 ölçekte düzenlenen raporuyla bir bütün olan plan olarak ifade ediliyor. Peki "İmar planı yapma yetkisi hangi kurumlara ait?" diyorsanız hemen yanıtlayalım.
İmar planı yapma yetkisi olan kurumlar; belediyeler, valilikler, büyükşehir belediyeleri, bayındırlık ve iskan bakanlığı, başkanlık özel çevre kanunu, organize sanayi bölgeleri, başbakanlık özelleştirme yüksek kurulu olarak sıralanıyor.
3194 sayılı İmar Kanununa göre, mevcut ise bölge planı ve çevre düzeni plan kararlarına uygunluğu sağlanarak, belediye sınırları içinde kalan yerlerin nazım ve uygulama imar planlarının ilgili belediyelerce yapılacağı veya yaptırılacağı, belediye meclisince onaylanarak yürürlüğe gireceği, bir aylık ilan süresi içerisinde planlara yapılan itirazların belediye meclisince onbeş gün içinde incelenerek kesin karara bağlanacağı, onaylanmış planlarda yapılacak değişikliklerin de bu usullere tabi olduğu hükme bağlanmıştır.
5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanununa göre ise, evre düzeni imar planına uygun olmak kaydıyla, Büyükşehir belediyesi belediye ve mücavir alan sınırları içinde 1/5000 ile 1/25000 arasındaki her ölçekte nazım imar planını yapmak, yaptırmak ve onaylayarak uygulamak, Büyükşehir belediyesinin görevleri ve sorumlulukları arasında yer alıyor.