28 / 04 / 2024

İmar planına itiraz etmeden dava açmak mümkün mü?

İmar planına itiraz etmeden dava açmak mümkün mü?

İmar planları belediye meclislerince onaylanarak yürürlüğe giriyor, bu planlar bir ay süreyle ilan ediliyor ve bu süre içerisinde planlara itiraz edilebiliyor. Peki, imar planına itiraz etmeden dava açmak mümkün mü?



İmar planına itiraz etmeden dava açmak mümkün mü?

İmar Kanunu gereğince, imar planları belediye meclislerince onaylanarak yürürlüğe giriyor, bu planlar bir ay süreyle ilan ediliyor ve bu süre içerisinde planlara itiraz edilebiliyor.


Belediye başkanlığınca belediye meclisine gönderilen itirazlar ve planları belediye meclisi onbeş gün içinde inceleyerek kesin karara bağlıyor.


Peki, imar planı askı süresi içerisinde, planın iptali için ne yapılır? İmar planına itiraz etmeden dava açmak mümkün mü? 


İmar planına itiraz..

İmar Kanunu gereğince imar planına itiraz öncelikle bir dilekçe ile yapılıyor. Akabinde davacı kimse mevcut plandan zarar gördüğünden söz ederek, imar planı tadilinin iptalini isteyebiliyor. 


Bu davalarda yetkili mahkeme taşınmazın bulunduğu yer mahkemesi oluyor. Bakanlıklarca yapılmış olmayan imar planları hakkında açılacak iptal davaları, imar planlamasına konu kılınan taşınmazın bulunduğu yer mahkemesinde görülüyor.



İmar planı itiraz dilekçesi nasıl yazılır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön