Emlak Terimleri

İmar planının iptali davası nasıl açılır?

İmar planları askıya asılarak onay tarihinden itibaren belediye başkanlığınca tespit edilen ilan yerlerinde ilgililerin görmeleri ve itiraz hakkını kullanabilmeleri saplanıyor. Peki, imar planının iptali davası nasıl açılır?

İmar planının iptali davası nasıl açılır?

İmar planları belediye tarafından belirlenen yerlerde askıya asılıyor. Böylece onay tarihinden itibaren belediye başkanlığınca tespit edilen ilan yerlerinde ilgililerin görmeleri ve itiraz hakkını kullanabilmeleri saplanıyor. 


İmar planının hukuka aykırı olması nedeni ile, yapılan itirazlar Belediye Meclisi tarafından incelenerek, on beş gün içinde karara bağlanıyor. 


Ayrıca imar planlarını askı süresince öğrenen veya imar durumunu inşaat izni sebebiyle öğrenen kişiler bu planın şehircilik ilkelerine aykırı olması halinde 60 gün içinde dava açarak da planın iptalini isteyebiliyor. İmar planının iptali davası nasıl açılır?


2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununa göre; yapılan itiraza bir cevap verilmemesi halinde istek reddedilmiş sayılıyor. İlgililer altmış günün bittiği tarihten itibaren dava açma süresi içinde, konusuna göre Danıştaya, idare ve vergi mahkemelerine dava açabiliyor. 


Altmış günlük süre içinde idarece verilen cevap kesin değilse ilgili bu cevabı, istemin reddi sayarak dava açabileceği gibi, kesin cevabı da bekleyebiliyor. Bu takdirde dava açma süresi işlemez. Ancak, bekleme süresi başvuru tarihinden itibaren altı ayı geçemez. Dava açılmaması veya davanın süreden reddi hallerinde, altmış günlük sürenin bitmesinden sonra yetkili idari makamlarca cevap verilirse, cevabın tebliğinden itibaren altmış gün içinde dava açabiliyor.


İmar planı iptal davalarında mahkemeler; ilgili belediyeden imar planlarını ve meclis görüşme tutanaklarını getirdikten sonra çoğunlukla alınan bilirkişi raporlarına göre imar planının yürütmesinin durdurulması ve iptal konusunu karara bağlanıyor.


İmar planının iptali davası ne zaman açılır?

Bir bölge için belediyece hazırlanan mar planının iptali dava açma süreleri Avukat Koray Cengiz tarafından şu şekilde özetleniyor:

1. Öncelikle askı süresi tamamlanmadan imar planlarına karşı iptal davası açılması mümkün değildir. İmar planları, askı süresi tamamlanmadığı sürece henüz kesin ve yürütülmesi zorunlu bir işlem niteliğine dönüşmemektedir. İmar planlarının askıya çıkarılmadan uygulamaya konulması söz konusu olur ise tek tek uygulama işlemlerine karşı süresi içinde iptal davası açılması gerekir.


2. Askı süresi içinde imar planına itiraz edilir, son ilan gününden itibaren 60 gün içinde cevap verilmezse itiraz reddedilmiş sayılır Bu şekilde reddedilmiş sayıldıktan sonra da 60 gün içinde dava açılır.


3. Eğer askıda iken yapılan itiraza ret cevabı gelmiş yani son ilan gününden itibaren 60 gün içinde bir ret cevabı gelmişse ise bu tarihten itibaren (ret kararının tebliği tarihinden itibaren) 60 gün içinde dava açılır.


4. İmar planına askıda iken itiraz edilmemişse askı süresinin bitim tarihinden itibaren 60 gün içinde iptal davası açılabilir.


5. İmar planına yukarıda belirtilen sürelerde dava açılmaması halinde imar planının uygulama işlemleri olan inşaat ruhsatı, imar durumu, parselasyon, terk, izaleyi şüyu, kamulaştırma gibi uygulayıcı işlemlere süresi içinde dava açılırken dayanak olan imar planına (üst planlar dahil) karşı da iptal davası açılabilir.


Bu sayılanların dışında “imar planının yeni öğrenilmiş olduğundan bahisle” imar planına karşı açılan iptal davaları süre aşımı yönünden reddedilecektir.


İmar planının iptali sebepleri!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com