Sektörel

İmar planları ertelendi, konut satışları düştü!

Mersin’de konut satışlarında düşüş sürürken, söz konusu düşüşte, yabancıya konut satışında kotanın dolması ve ertelenen imar planlarının etkisinin büyük olduğu öğrenildi. Planların uygulanmasıyla konut açığında düşüş bekleniyor.

Türkiye İstatistik Kurumunca (TÜİK) paylaşılan ağustos ayı konut satış istatistiklerine göre; ülke çapında konut satış sayısı ağustosta 2022’nin aynı ayına göre yüzde 1,1 oranında gerileyerek 122 bin 91’e, ocak-ağustos döneminde ise 2022’nin aynı dönemine oranla yüzde 15,5 azalışla 797 bin 418 olarak gerçekeşti.

Konuyla yönelik açıklama yapan Türkiye Tüm Emlak Müşavirleri Federasyonu (TEMFED) Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Emlakçılar Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sinan Canpolat, konut satışlarındaki azalışın, bankalardaki konut kredi faiz oranlarının artışı, kentlerdeki yabancı satış kotasının dolması ve inşaat maliyetlerinin artması nedeniyle meydana gelen ekonomik krizin yansımalarından kaynaklandığını ifade etti.

Dünya gazetesinden Fahriye KUTLAY Şenyurt’tun haberine göre, Mersin’deki konut satışlarında yaşanan düşüşlerin sebeplerini de açıklayan Canpolat, “Akkuyu Nükleer Santralde çalışan Rusların ve Ukrayna-Rusya savaşından kaçan Ukraynalıların Mersin’e yerleşerek ev almaları ile beraber bölgesel kotanın dolması, Mersin’de yabancılara konut satışının durmasına sebep oldu. Aynı zamanda, ülke olarak ekonomik kriz ile karşı karşıyayız. Asgari ücretin 11 bin 400 TL olduğu bu süreçte ev kira fiyatları 10 bin TL’nin üzerinde seyrediyor. Hal böyle olunca düşük ve orta gelirli ailelerin ev olması zorlaştı ve konut satışları durma noktasına geldi” dedi.

Bir diğer önemli hususun ise 1/1000’lik ve 1/5000’lik imar planının seneler içerisinde uygulanmaması nedeniyle gayrimenkul sektörünü negatif etkilediğini paylaşan Canpolat, bu yüzden Akdeniz, Toroslar, Yenişehir ve Mezitli ilçelerinde, müteahhitlerin ve insanların inşaat çalışmalarına başlayamadığını aktardı. Canpolat, bu planların uygulanmasıyla beraber Mersin’deki konut açığında yüzde 80 azalma olacağına vurgu yaptı.

“YILLIK KONUT AÇIĞIMIZ 1 MİLYONUN ÜZERİNDE”

 Ev fiyatlarının ve kira artışlarının kontrol altına alınabilesi amacıyla yerel ve merkezi yönetimlerin beraber harekete geçerek konut seferberliğinin hemen başlatılmasının ve konut üretimine geçilmesi gerektiğinin altını çizen Canpolat, “Depremden önce ülke çapında 1 milyon olan konut açığımız 6 Şubat tarihinde meydana gelen depremle 11 kentteki yıkımlarla beraber 1 milyonun üzerine çıktı. 1 milyondan fazla konut üreterek arz ve talep dengesini sağlayabiliriz.

Fakat Türkiye’de özel sektör ve TOKİ’nin yaptığı inşaatlarla ancak yıllık 100 ile 200 bin bandında konut üretimi gerçekleşiyor. Mersin’deki yerel yönetimler, merkezi yönetiminin de desteğini alarak, kendi bünyelerindeki arazileri makul ücretlerle müteahhitlerle ve müteşebbislerle buluşturmalıdırlar. Hızlı, uzun vadede ve düşük taksitlerle konut üretiminin gerçekleştirilmesi bu açığı kapatacaktır” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan peş peşe konut müjdesi! Toplam 650 bin konut inşa edilecek!

Faizsiz konut kredisi çekmek isteyenlere müjde! Bakanlıktan son dakika faizsiz konut kredisi desteği! Resmen açıklandı!

Emekli maaşına yüzde 50’ye yakın zam! 2024’te en düşük emekli maaşı tam bu kadar olacak! Kuruşu kuruşuna hesaplandı!