Emlak Terimleri

İmar rantı nasıl uygulanır?

Arsanız için imar değişikliği isterseniz, önceki değerle yeni değer arasındaki farkın tamamını imar rant vergisi olarak ödemeniz gerekiyor. Peki, imar rantı nasıl uygulanır?

İmar rantı nasıl uygulanır?

Bir arsanın imar değişikliğinden önceki değerle yeni değer arasındaki farkın tamamın vergi olarak ödenmesi gerekiyor. Bu hususta ödenen vergiye imar rantı vergisi deniyor. 


İmar rantı, taşınmazın beliri süre içerisinde emek vermeden elde ettiği kazanç olarak tanımlanabiliyor. İmar rantı bir nevi gayrimenkulün değer artışı olarak olarak ifade edlebiliyor.


Plan değişikliğini, ya vatandaş talep edecek ya da genel olarak yapılması gerekiyor. Değişiklik öncesi ve sonrası taşınmazın arsa değeri belirleniyor.  Genel plan değişikliği, var olan imar planlarında fonksiyon değişikliği veya yapı yoğunluğu artırılmak suretiyle planlı alanlardaki parsellerin değerinin bir bütün olarak artırılması şeklinde ele alınıyor.


Değişiklik, belediye tarafından talep aranmaksızın imar planının bütününde, belli bir bölümünde, bir sokak, cadde veya mahallesinde yapılabiliyor.  Değişiklik yapılan saha 50 bin metrekareden büyük olması gerekiyor.  Tüm sokak, cadde ve mahalleyi kapsayan değişikliklerde ise bu sınır aranmıyor. Bireysel başvurularda ise sınır 50 bin metrekareden küçük olması gerekiyor. 


Değer artış payı nasıl hesaplanacak?

Değer artışı belediye meclisi komisyonu tarafından belirleniyor. İlgili büyükşehir ya da belediyeden 15 kişi, emlak ve ticaret odalarından 10’ar kişiden oluşan 25 kişilik bir heyet oluşturuluyor. 


Her değerleme için bu kişiler arasından kura çekilecek ve belediyeden 2, emlakçılardan 1, ticaret odasından 1 ve mal sahiplerinden 1 üye 5 kişiden oluşan özel komisyon kuruluyor. Ya da en az 3 ekspertiz şirketine değerleme yaptırarak hesaplanıyor. Nihai kararı belediye meclisi veriyor. 


İmar Değişiklikleri nasıl takip edilir?

İlk defa yapılacak imar değişikliklerinde yeni düzen kamu ortaklık payıyla birleştirilip açıklanıyor. Vatandaş kamunun yapacağı okulu ve elindeki payı görebiliyor. 


İmar rantı vergisi nedir?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com