Emlak Terimleri

İmar revizyonuna itiraz!

İmar revizyonu gerektiği zaman revizyon imar planı ile ilave imar planlarının beraberce hazırlandığı plan anlamına geliyor. Peki, imar revizyonuna itiraz edilir mi? İşte imar revizyonuna itiraz!

İmar revizyonuna itiraz!


Her ölçekteki planın ihtiyaca uymadığı veya uygulanmasının mümkün olmadığı, sorun yarattığı durumlarda plan kararlarına uygunluk sağlaması için yeniden plan hazırlanmasına imar revizyonu deniyor.


Planlamalarda, planlama alanının büyüklüğü ihtiyaç, arazi özellikleri ve projeksiyon nüfusu çerçevesinde belirleniyor, gerekli olandan daha geniş alanların planlaması yapılmıyor.  Plan kararlarının, planlama alanının özelliğinden kaynaklanan çalışma konularının yanı sıra, aşağıda sayılan faktör ve koşulların değerlendirilmesi sonucunda alınması zorunlu oluyor;


a.Planlama alanının ülkesel, bölgesel ve yerel konumu

b.Halihazır durum ve problemler

c. Demografik analizler

d.Sektörel hareketlilik ve değerlendirmeler

e.Doğal afet hareketlilik ve değerlendirmeler

f.Planlama alanı ile ilgili tarih ve tarihi ve doğal miras araştırmaları

g.Hukuksal ve mevzuata ilişkin incelemeler


Plan revizyonu ve değişikliklerine ilişkin kararların da aynı çerçevede yapılacak  değerlendirmeler sonucunda alınması gerekiyor.


Her tür ve ölçekteki planın ihtiyaca cevap vermediği veya uygulamasının mümkün olmadığı veya sorun yarattığı durumlar ile üst ölçek plan kararlarına uygunluğun sağlanması amacıyla planın tamamının veya plan ana kararlarını etkileyecek bir kısmının yenilenmesi sonucu elde edilen plana imar revizyonu deniyor.


İmar planı tadilatı..

İmar planı değişikliği olarak da tabir edilen imar planı tadilatı bir yerleşme bütünündeki 1/25000 ve 1/5000 ölçekli Nazım  ve 1/1000 ölçekli Uygulama mevcut imar planlarının ve/veya plan hükümlerinin, planın bütününde etkilemeyecek şekilde bir kısmının değiştirilmesini ifade ediyor.



İmar revizyonuna itiraz..

3194 sayılı İmar Kanunu’nun 18. maddesi uyarınca gerçekleştirilen arsa ve arazi düzenlemesine yönelik parselasyon işleminden Kanun’un 19/1. maddesinde belirtilen bir aylık askı süresi içerisinde haberdar olunması ve uygulamanın taşınmaz maliki aleyhine olduğunun tespiti halinde düzenlemeyi yapan Belediye veya Valiliğe (plan-uygulama yapan idareye) itiraz edilebiliyor.


Belediye veya Valilik itirazı yerinde bulursa gerekli düzeltmeyi yapıyor ve yeniden belediye encümeni veya il idare kurulunun onayına sunuyor.


İmar revizyonu nasıl yapılır?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com