Emlak Terimleri

İmar uygulamalarında düzenleme ortaklık payı nedir?

İmar Kanununun 18 inci maddesi uyarınca yapılacak arazi ve arsa düzenlenmesi ile ilgili esaslar hakkında yönetmelikte düzenleme ortaklık payından bahsediliyor. Peki, imar uygulamalarında düzenleme ortaklık payı nedir?

İmar uygulamalarında düzenleme ortaklık payı nedir?

Usulüne uygun olarak hazırlanan imar planlarının yürürlüğe girmesiyle planı yapılan alan üzerindeki kadastral iyelik sona ermekte, bunun yerine imar planında öngörülen kullanıma uygun olarak oluşturulan imar parsellerine yapılan tahsislere göre iyelik dağılımı yeniden düzenleniyor. 


Bu çerçevede “imar sınırları içinde, imar planı bulunan yerlerde, mevcut durumu ile yapı yapmaya elverişli olmayan binalı ve binasız arazi ve arsaların, planın öngördüğü biçimde yapı yapılabiliyor duruma ya da planın saptadığı öteki kullanma biçimlerine elverişli duruma getirilmesi için yapılan

işlemlerin tümüne birden düzenleme deniliyor. 


İmar planı uygulaması ile anlaşılması gereken, kentsel arazinin, imar planında belirtilen kullanma biçimine uygun duruma getirilmesi oluyor. Ülkemizde üç türlü imar planı uygulama yönteminden söz edilebiliyor: Bunlar sırası ile; 1.Kamulaştırma, 2.Ayırma ve Birleştirme (İfraz ve tevhid) ve 3.Arsa ve Arazi Düzenlemeleri olarak karşımıza çıkıyor. 


İmar düzenlenmesine tabi tutulan yerlerde kamu yararına ayrılacak alan ve tesisler için kullanılmak üzere düzenlemeye tabi tutulan arazi ve arsaların, düzenlemeden önceki yüzölçümlerinden yüzde 35 e kadar düşülebilen miktar ve zorunlu hallerde malikin muvafakatı ile tespit edilen karşılığı bedeline düzenleme ortaklık payı deniyor.


Düzenleme ortaklık payı oranı, umumi hizmetlere ayrılan miktarın, düzenleme ortaklık payı alınacak parsellerin düzenlemeye giren miktarları toplamına bölünmek suretiyle bulunur. Düzenlemeye giren miktar, bu parsellerin tapu senedi alanında düzenlemeye girmeyen ve bağışlanan alanların çıkarılması ile bulunur.


İmar planı dava dilekçe örneği!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com