İmar Yasasına Takılanlar Derneği'nden yeni düzenleme çağrısı: Sağlam yapılara kayıt belgesi verilmeli ve güçlendirilmeli
İmar Yasasına Takılanlar Derneği Başkanı İbrahim Hacıoğlu, 2018'de çıkarılan İmar Barışı yasasının neden olduğu mağduriyetlere değinerek, "Sağlam yapılar için kayıt belgesi verilmeli ve güçlendirilmeli" açıklamasında bulundu. İşte İmar Yasasına Takılanlar vatandaşların talepleri...
İmar Yasasına Takılanlar Derneği Başkanı İbrahim Hacıoğlu, 2018'de çıkarılan İmar Barışı yasasının yarattığı mağduriyetleri ve yapı kayıt belgelerinin iptaline ilişkin sorunlarla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
6 Haziran 2018'de yayımlanan tebliğin, yapıların kayıt altına alınması konusunda ciddi mağduriyetler yarattığının altını çizen İYT Derneği Başkanı İbrahim Hacıoğlu, yasada "31 Aralık 2017'ye kadar olan yapıları kapsar" ifadesinin net bir şekilde vurgulanmadığına, bu sebeple de vatandaşların 2018 ve 2019 yıllarında inşa ettikleri yapılar için de başvuru yaptığına dikkat çekti.
Hacıoğlu, bu durumun da büyük bir yanılgıya neden olduğunun altını çizdi.
İMAR YASASINA TAKILANLAR DERNEĞİ YENİ YASAL DÜZENLEME TALEP EDİYOR
İşçihaber'de yer alan habere göre; İYT Derneği Başkanı İbrahim Hacıoğlu, 2018'de yürürlüğe giren İmar Barışı yasasının, 3194 sayılı İmar Kanunu'na eklenen geçici 16. maddeyle ruhsat alamamış veya ruhsat eklerine aykırı yapıların kayıt altına alınmasını planladığına fakat uygulamada karşılaşılan eksikliklerin, vatandaşların yasayı anlamasını zorlaştırdığına vurgu yaptı.
Yasanın uygulama yönetmeliğinin iki sene sonra idarelere ulaştığının altını çizen Hacıoğlu, "İdare çalışanları, yasayı tam anlamıyla kavrayamadı" diye konuştu.
İmar Barışı'nın 10 milyondan fazla başvuru aldığının altını çizen Hacıoğlu, uygulama kaynaklı eksikliklerin, milyonlarca yapı kayıt belgesinin iptaline neden olduğunu dile getirdi. Hacıoğlu, iptal edilen belgeler sebebiyle de vatandaşların ağır idari para cezaları, yargılama süreçleri ve hatta yapının yıkım kararları gibi mağduriyetlerle karşı karşıya kaldığını aktardı.
Hacıoğlu, yeni bir yasanın önemini işaret etti ve "İmar Yasasına Takılanlar Derneği olarak, 2018 İmar Barışı ve 5216 Sayılı Büyükşehir Yasası'ndan sonra ortaya çıkan sorunları yetkililere iletmeye ve mağduriyetlerin giderilmesi amacıyla yeni bir yasal düzenleme talep etmeye çabalıyoruz" ifadelerini kullandı.
SAĞLAM EVİN YIKILMASI, İNSANLARI POTANSİYEL KİRACI YAPIYOR
İmar Yasasına Takılanlar Derneği Başkanı İbrahim Hacıoğlu, ülkede uzun zamandır yaşanan kira ve inşaat malzemeleri fiyatlarındaki artışın da toplumsal huzursuzluğa neden olduğunu dile getirdi.
"Ruhsatsız diye bir kişinin köyündeki sağlam evini yıkmak, onu potansiyel bir kiracı yapmak anlamına gelir. Bu da göç ve ekonomik sorunların artmasına neden olur" diyen Hacıoğlu, özel mülk üzerindeki sağlam yapıların "bina kimlik belgesi" ile kayıt altına alınarak topluma kazandırılmasının en mantıklı çözüm olduğuna dikkat çekti ve bu yaklaşımın konut sorununa da önemli katkıda bulunacağına, devletin vergi gelirleri ile ekonomik kazançlar elde edeceğine vurgu yaptı.
YAPI KAYIT BELGESİ DÜZENLEMESİ OLDUKÇA ÖNEMLİ
Yapıların depreme dayanıklılığının malikin sorumluluğunda olduğunun da altını çizen Hacıoğlu, sağlam binalar için kayıt belgesi verilmesine ve güçlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti. Hacığlu, Yeni düzenlemelerle, ruhsatsız yapıların yapılmasının önüne geçilmesinin gerekli olduğunu da aktardı.
Hacıoğlu, söz konusu açıklamasında "Yapı kayıt belgesi düzenlemesi, devletin vatandşaların haklarını güvence altına alması kapsamında büyük öneme sahip" dedi.
İYT Derneği Başkanı İbrahim Hacıoğlu, konuya ilişkin açıklamasını mevcut durumun kabul edilemez olduğunu ve yasal düzenlemelerin yapı kayıt mağdurlarını koruması gerektiğinin altını çizerek tamamladı.
Konut fiyatları 8 aydır düşüyor! Fiyatlardaki reel düşüş devam edecek mi? |