23 / 12 / 2024

İmar Yasasına Takılanlar Meclisi bekliyor!

İmar Yasasına Takılanlar Meclisi bekliyor!

Hala çözüm bekleyen ve bir dernek kuran İmar Yasasına Takılanlar 1 Ekim'de TBMM açıldığında sorunlarını anlatmaya, duyurmaya devam edeceklerini kaydetti.



Hala çözüm bekleyen ve bir dernek kuran İmar Yasasına Takılanlar 1 Ekim'de TBMM açıldığında sorunlarını anlatmaya, duyurmaya devam edeceklerini dile getirdi.

İşte Habertürk’ten Esra Toptaş’ın o haberi…

Geçtiğimiz aylarda, İYT’lilerin, yani İmar Yasasına Takılanlar’ın sorunlarını yazmıştım. Bir dernek kuran İmar Yasasına Takılanlar “2014 yılında çıkmış olan Büyükşehir Yasası’yla büyükşehirlerdeki köyler mahalle statüsü kazandı. Bununla beraber de köyler de şehir merkezi ya da ilçe merkezleriyle aynı imar mevzuatına tabi oldu.
Köylerin mahalle statüsüne geçmesiyle beraberi de bazı imar mağduriyetleri ortaya çıktı. Artık köylü ahır veya samanlık yapacaksa kentle aynı yasaya tabi. Tabi geçmişte yapılmış ahırlar, samanlıklar veya çiftçilerin ve hayvancılıkla uğraşanların yaptığı bir göz yerler dahi kaçak duruma düştü.

İmar Yasasına Takılanlar Meclisi bekliyor!

Konu ile ilgili olarak mühürlemeler oldu, cezalar geldi. Köylerde ek bir ahır yapmak için izin almaya gittiğimiz zaman ‘imar yok’ cevabını alıyoruz. Yeni imar planları ne zaman yapılır şu an için belli değil. Önceden İl Özel İdare’den veya muhtarlıktan alınan izinlerle bu ahırlar, samanlıklar yapılabiliyordu. Elbette tüm binaların depreme dayanıklı olması gerekli. Fakat köylünün yaşamış olduğu sorunlar da görülmeli. Kamu zararı yaratmayan, köylünün kendi tapulu yerlerinde afet riski taşımayan binalarının kayıt altına alınmasını talep ediyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

İmar Yasasına Takılanlar hâlâ konu ile ilgili olarak çözüm bekliyor. İmar Yasasına Takılanlar Derneği, 1 Ekim tarihinde TBMM açıldığında sorunlarını anlatmaya, duyurmaya devam edeceklerini belirterek şunları söylüyor: “2018 senesinde çıkartılmış olan İmar Barışı yasasında yer alan" Yapının depreme dayanıklılığı hususu malikin sorumluluğu altındadır" ibaresini Danıştayın 6. İdare Mahkemesi tarafından açılmış olan davayı Anayasa Mahkemesi kabul etmiş oldu ve Anayasa Mahkemesince 23 Temmuz 2024 tarihli ve 2023/74 esas sayılı kararıyla “Yapının depreme dayanıklılığı hususu malikin sorumluluğundadır.” cümlesini iptal etti. Yaşanan söz konusu bu gelişmeyle beraber ülkenin sağlıklı yapı stokunun belirlenmesi, sağlıklı ve riskli yapıların kayıt altına almak için yasasında yeni bir tarih güncellemesi yapılması son derece önemli ve gereklidir.“

 

Kira kavgaları 1934 yılına da damga vurmuş! Kira bedelini ödemeyen kiracı kontratı yırtmış!

Konutlar 5 aydan daha kısa sürede satılırsa satıcılar güçlüdür: Piyasanın dengesi için satışın 7 ayda olması gerekir! 

DSİ ile Milli Emlak iki şehirde arsa ve konut satıyor! Taksit imkanı da var…


Geri Dön