İmar Yönetmeliği 2 yılda 5 kez değişti!
Mimarlar Odası Samsun Şube Başkanı İshak Memişoğlu ise, imar yönetmeliklerinin amacının; sağlıklı, planlı, güvenli kentleşme ve nitelikli mimari eserler ile yüksek standartlı yapılaşma ve yaşam kalitesi yüksek kentsel yaşam alanları oluşturmak olduğunu söyledi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından İmar Planları’nda 2017 yılından beri 5'inci kez değişikliğe gidildiğini söyleyen Türk Mimar ve Mühendisler Odası 81 ilde basın açıklamasında bulundu. Hedef Halk Gazetesi'nde yer alan habere göre; Mimarlar Odası Samsun Şube Başkanı İshak Memişoğlu ise, imar yönetmeliklerinin amacının; sağlıklı, planlı, güvenli kentleşme ve nitelikli mimari eserler ile yüksek standartlı yapılaşma ve yaşam kalitesi yüksek kentsel yaşam alanları oluşturmak olduğuna dikkat çekti. Memişoğlu “Bu anlamda, başta meslek kuruluşları olmak üzere, kentleşme, planlama ve yapılaşma alanında ilgili bütün kesimlerin görüş ve önerilerinin alındığı bir hazırlık süreci olması beklenir” dedi.
ODALARIN GÖRÜŞLERİ ALINMADI
Yürürlükte yer alan yönetmeliğin 2017 yılından beri beş kez değişikliğe uğradığını sözlerine ekleyen İshak Memişoğlu, “Yayımlanan yönetmelikte meslek odalarının görüşlerinin dikkate alınmadığı ve yargı kararına uygun olmayan düzenlemelere yer verildiği görüldüğünden, Mimarlar Odası ve diğer Odalar tarafından davalar açılmıştır. Gelinen aşamada, yapılan yargılama sonucunda, yönetmeliğin bir kısım düzenlemeleri hukuka aykırı bulunarak yürütmenin durdurulması kararı verildi. Yapılaşma koşulları, yeşil alanların korunması ve telif haklarıyla ilgili hukuka aykırılıklar tespit edilmiştir. Hukuka aykırı bulunan ve yürütmenin durdurulması kararı verilen düzenlemeler arasında özellikle ruhsat eki projelerdeki emsal ve inşaat alanı hesaplamalarını, kazı izni ve konut kullanımına ile ticaret alanı olarak ayrılan mekansal alanlardaki kullanım kapsamlarını doğrudan ilgilendiren düzenlemeler bulunmaktadır” diye konuştu.