25 / 12 / 2024

İmarda ÖA ne demek?

İmarda ÖA ne demek?

İmar planlarında ve imar durum sorgulamalarında yer alan kısaltılmış ifadeler, vatandaşlar tarafından merak edilebiliyor. Peki, bunlardan biri olan ÖA ne demek?



İmar planlarında yer alan kısaltılmış ifadeler, vatandaşlar tarafından merak edilebiliyor. Bu ifadeler sorgulanan imar durumunda çıkabildiği gibi, bir kamu projesinin kararında da yer alabiliyor. Bu ifadelerden biri de "ÖA" olarak karşımıza çıkıyor.Peki, imarda ÖA ne demek? ÖA'nın açılımı nedir?


İmarda ÖA; önemli alan anlamına geliyor. Önemli alanların tanımlaması ve özellikleri plana göre de değişebiliyor. ÖA'nın yer aldığı bir karar örneği şu şekilde sıralanıyor:


Karar özeti: Çekmeköy-F22d 25d pafta,456 parselde 1/5000 ölç.pl.tadilatı talebi

Karar tarihi: 09.10.2012


Planlama Alanı, Mikrobölgeleme projeleri kapsamında yapılan imar planlarına esas 1/2000 ölçekli yerleşime uygunluk haritalarında kısmen “UA” (Uygun Alanlar), kısmen  “ÖA-4b” (Yerleşime Önlemli Alanlar -4b), kısmen “ÖA-5b”(Yerleşime Önlemli Alanlar-5b), kısmen “ÖA-6a” (Yerleşime Önlemli Alanlar-6a) ve kısmen de “ÖA-6b” (Yerleşime Önlemli Alanlar-6b) lejantlı alanda kalmaktadır.)


ÖA-4a”Alanları; Genel olarak yaklaşık 10 m. Ve üzeri yapay dolgu altında Sultanbeyli formasyonunun Dudullu üyesinden oluşan, yer altı suyu seviyesi düşük olan temel mühendisliği yönünden zayıf zeminlerdir. Yapay dolgular  taşıyıcı olarak değerlendirilmediği için uygulama öncesi yapılacak zemin etüt çalışmalarında dolgunun kalınlığı ve yayılımı tespit edilerek sıyrılması veya yapılar dolgu altındaki taşıma kapasitesine sahip tabakalara taşıttırılmalıdır. Uygulama  öncesi yapılacak zemin etüt çalışmalarında yer altı suyu seviyesi tespit edilip gerekli önlemler sunulmalıdır. Olası bir depremde fazla etkilenecek yerler olması nedeniyle yapı tasarımı ve yapımı aşamasında sıkı denetlenmelidir.

“ÖA-4b” alanları; üst kısımda yaklaşık 4.5 m alüvyon ve altında pelitli formasyonundan oluşmaktadır. Alüvyon taşıyıcı olarak değerlendirilmediği için uygulama öncesi yapılacak zemin etüt çalışmalarında Alüvyon kalınlığı ve yayılımı tespit edilerek sıyrılması veya yapılar alüvyon altındaki taşıma kapasitesine sahip tabakalara taşıttırılmalıdır. Killi, siltli, kum ve çakıllı malzemeden oluşan dere yatağı olduğundan mühendislik yönünden zayıf oturma sorununun olduğu yerlerdir. Uygulama  öncesi yapılacak zemin etüt çalışmalarında yüzey birikintisinin kalınlığı hesaplanarak 10 m.den az ise harf edilerek temeller sağlam zemine oturtulmalı ve İSKİ, DSİ gibi kurumlardan görüş alınmalıdır. Olası bir depremde fazla etkilenecek yerler olması nedeniyle yapı yasarımı ve yapımı aşamasında sıkı denetlenmelidir. 


“ÖA-5b” alanı; Sultanbeyli formasyonun Dudullu üyesinden meydana gelen yumuşak zeminlerden oluşmuştur. Zemin yapısı çok sık değişiklik gösterdiğinden uygulama öncesi yapılacak zemin etüt çalışmalarında zeminde bulunan yapay dolgu kalınlığı bulunarak alınabilecek önlemler tespit edilip uygulama projeleri hazırlanmalı ve yapı temellerin aynı taşıma kapasitesine sahip birimlere oturtulmalıdır. Pelitli formasyonundan gelen karstlaşma alanlarından oluşmuştur.Karstik boşluk ve dolguların uygulama öncesi yapılacak etütlerde ayrıntılı olarak yatay yayılımları ve düşey kalınlıkları tespit edilerek alınabilecek önlemler için uygulama projeleri hazırlanmalı ve yapı temellerin aynı taşıma kapasitesine sahip birimlere oturtulmalıdır.


“ÖA-6a” alanları; birden fazla önlemin bir arada olduğu, ağır önlem gerektiren yapay dolgu alanı “ÖA-4a” ve hafif önlem alınması gereken mühendislik problemlerinin olduğu (diğer yumuşak zeminler) alanı  “ÖA-5b” meydana gelmektedir.


“ÖA-6b” alanları; birden fazla önlemin bir arada olduğu (diğer yumuşak alanlar) “ÖA-5b” meydana gelmektedir. Ayrıca bu alanlar ile ilgili ayrıntılı bilgiler ekteki rapor örneğinde yer almaktadır.



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön