Genel

İmar'da ve yapı denetim yasasında su yalıtımı yok!

İnşaat sektörünün birinci görevi, sürdürülebilir yaşam alanlan oluşturmak, yaşam konforunun yanında çevreyle dost ve uzun ömürlü binalar için çözüm geliştirme bu kapsamda yalıtım, sektörün olmazsa olmazı...

İnsan hayatı için en kritik konulardan biri olan su yalıtımının eksik bir yönetmelikle geçiştirilmesi, Türkiye'nin bu alanda alacağı uzun bir yolu olduğunu gösteriyor.


İnşaat sektörünün birinci görevi, sürdürülebilir yaşam alanlan oluşturmak, yaşam konforunun yanında çevreyle dost ve uzun ömürlü binalar için çözüm geliştirme bu kapsamda yalıtım, sektörün olmazsa olmazı. Türkiye'de ısı, su, yangın ve ses yalıtımında İzocam, ODE, Rockwoll ve Weber gibi yerli ve yabana markalar uluslararası standartlarındaki ürünleriyle sektörü büyütme ve binalarda oluşan korozyonu en aza indirmede önemli rol oynuyor. 


2017 yalıtımda milat 


Yalıtım, ayrıca enerji verimliliğini de öne çıkıyor. Isı yalıtım kurallarına uygun projelendirilen binalar, yalıtımsızlara göre en az yüzde 60 tasarruf sağlıyor. Türkiye'de Yapı Denetimi Kanunu'nun tüm Türkiye'de uygulanması ile ısı yalıtımı zorunlu hale geldi. 2017 yılma kadar mevcut binaların enerji performansının ölçülmesi ve Enerji Kimlik Belgesi alınması şartını getiriyor. Dolayısıyla 1 Ocak 2011'de yayımlanan 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu'nu çerçevesinde her binanın enerji kimlik belgesi almasıyla ilgili düzenleme de yalıtım sektörünün son 3 yıldır daha da büyümesini sağladı. Ancak Türkiye'de 7 milyar dolarlık pazar büyüklüğüne sahip yalıtım sektörü Avrupa ve dünya ölçülerine göre çok gerilerde. 


İZODER verilerine göre, Türkiye'de kişi başma yalıtım malzemeleri tüketimi ortalama 0.2 metreküp. Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde ise bu rakam 1.0. ABD'de yıllık yalıtım malzemesi tüketimi 400 milyon metreLevent Gökçe, seramik,yapıştırıcıları, dolgular, dış cephe ve mantolama, su izolasyonu ve tamir tesviye harçlarında iddialı olduklarını, Türkiye'de ilk toz çıkarmayan seramik yapıştırıcısını VVeber'in ürettiğini söyledi. Diğer ayrıntı ise ısı yalıtım malzemesi kalınlıkları Türkiye'de ortalama 4-5 cm iken Avrupa ülkelerinde 15-20 cm gibi kalınlıklarda uygulanıyor. 


Yönetmelikte içerik eksik Sorularımızı cevaplayan 1665 yılında Paris'teki Versailles Sarayı'nın ilk bina camı üretimi için kurulan Saint Gobain Grubu'na bağlı Saint - Gobain Weber Türkiye'nin Genel Direktörü Levent Gökçe, insan hayatı için kritik olan su yalıtımının Türkiye'de öneminin henüz anlaşılamadığını söyledi. 


Su yalıtımının ne îmar Yasası'nda ne de 'Yapı Denetim Kanunu'nda bahsedilmediğini belirten Gökçe, "Henüz çok yeni olan 'Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği'nin 32. Maddesi'nde yer alan su yalıtımı toprakla ilişkisi olan bodrum gibi alanlan içeriyor. Oysa yalıtım bir binanın temelden çatışma kadar yapılması gereken bir iş" dedi. Yönetmeliğin iyi bir adım olmasına karşılık ne malzeme, ne tüketim hesabı ve ne uygulama metodundan bahsedilmediğini vurgulayan Gökçe, "Yönetmelik içerik açısından eksik. Eksikliğin giderilerek içeriğin doğru şekilde oluşturulması gerekir" diye konuştu. 


TÜRKİYE'de 5 fabrika, 8 bölge temsilciliği ve 600'ü aşkın bayi ağı ile çalışan Saint - Gobain Weber, Adana'da Türkiye'nin en büyük endüstriyel üneş enerjisi sistemiyle çalışan fabrikaya sahip. Levent Gökçe, "Gebze'deki fabrikanın kapasitesi 2 katına çıkarılacak. Weber, Samsun'da 6'ncı fabrikasını açacak. İnşaat çalışmaları başladı. Nihai hedef Türkiye'de 8 fabrika. Samsun'dan sonra doğudaki bir vilayetimize fabrika kuracağız" dedi. 


Sözcü Gazetesi