İmarsız arsaya ev yapılır mı?
Arazi, en kısa tabiriyle imar uygulaması geçmeyen toprak parçası olarak ifade ediliyor. Peki, imarsız arsaya ev yapılır mı? İmarsız arsaya ev yapmanın cezası nedir? İşte yanıtı...
İmarsız arsaya ev yapılır mı?
Arazi, en kısa tabiriyle imar uygulaması geçmeyen toprak parçası olarak ifade ediliyor. Arazinin sınırları tepeler, dağlar, yollar, dereler, duvarlar, ağaçlıklar yolu veya işaretlerle belirleniyor.
Arsa ise, belediyenin imar uygulaması alanına giren toprak parçası olarak tanımlanıyor. Arsalar, yapılaşmaya müsait alan olma özelliğine sahiptir.
Halk arasındaki "İmarsız arsa" ifadesi aslında "arazi" olarak karşımıza çıkıyor. İmar ise, belediye tarafından uygulanan iskân projesine uygunluk olarak ifade ediliyor. Peki imarsız arsaya ev yapılır mı?
İmarsız arsaya ev yapmak..
İmar hukuku gereğince "İmarsız arsa" üzerinde betonarme binalar yapılamıyor. Arazi, ancak ilgili belediyenin imar müdürlüğü tarafından imar uygulaması alanına dahil edilirse arazi, arsa niteliği kazanıyor.
Ancak imar planında izin verilen alanlarda; izin verilen oranlarda ev yapılabiliyor. Örneğin "yüzde 5 imarlı tarla" demek, sahip olunan arazi üzerinde toplam alanın ancak yüzde 5'i üzerinde yapılaşma izni var demektir. Aksi takdirde inşa edilen yapı, kaçak olarak nitelendiriliyor.
Örneğin, 5000 metre karelik bir arazi için toplamda 250 metre kareden fazla inşaat yapılamıyor.
Bu nedenle arazi sahiplerinin elindeki tapu veya çap evrakı ile bağlı bulunduğu belediyenin imar müdürlüğüne müracat etmeleri gerekiyor.
Arazi ve arsa arasındaki fark nedir?
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com