Ekonomi

IMF küresel ekonomi için 'karışık bir tablo' çiziyor!

Uluslararası Para Fonu (IMF), küresel ekonominin ilk çeyrekte büyüme tahminlerini biraz geride bıraktığını, ancak verilerin, yavaşlayan ivme belirtilerinin yanı sıra direnç görülen alanlarla karışık bir tablo gösterdiğini bildirdi. IMF'nin yayımladığı "G20 Gözlem Notu" raporuna göre, küresel ekonomi ilk çeyrekte büyüme tahminlerini geride bırakmış olsa da veriler, yavaşlayan ivme belirtilerinin yanı sıra direnç görülen alanlarla karışık bir faaliyet tablosu sergiliyor

Uluslararası Para Fonu (IMF), küresel ekonomideki göstergelerin "karışık bir tablo" çizdiğine işaret etti. IMF'nin yayımladığı "G20 Gözlem Notu" raporuna göre, küresel ekonomi ilk çeyrekte büyüme tahminlerini geride bırakmış olsa da veriler, yavaşlayan ivme belirtilerinin yanı sıra direnç görülen alanlarla karışık bir faaliyet tablosu sergiliyor.

 

Raporda, Çin'in toparlanma hızının bu yılın ilk çeyreğindeki keskin toparlanmanın ardından yavaşladığı belirtilirken, enflasyonun biraz gevşediği ancak yüksek seviyelerde kalmaya devam ettiği ve dezenflasyon çabalarının zaman alabileceği ifade edildi.

IMF Başkanı Kristalina Georgieva, rapora ilişkin kaleme aldığı bir blog yazısında, maliye bakanları ve merkez bankası başkanlarının ekonomik ayrışma, büyüme ve yüksek enflasyonu ele almak için ortak eylem arayışında olacaklarını belirtti.

IMF'nin nisan ayında açıkladığı küresel ekonomik büyüme tahminine göre, bu yılın büyüme oranının yüzde 2,8 olması bekleniyordu. Ancak son dönemdeki yüksek frekanslı göstergeler, imalattaki zayıflık, hizmet sektöründeki direnç ve gelişmiş ekonomilerdeki güçlü iş gücü piyasalarıyla çelişkili bir tablo çiziyor.

Georgieva, enflasyonun çoğu G20 ülkesinde, özellikle gelişmiş ekonomilerde merkez bankalarının hedeflerinin oldukça üzerinde olduğunu belirtti. Enflasyonun kalıcı bir şekilde hedefe indirilmesi için para politikasında rotayı sürdürme ve finansal sektör risklerini yakından takip etmenin önemine vurgu yaptı.

 

IMF'nin orta vadeli küresel büyüme tahmini olan yüzde 3, tarihsel ortalama olan yüzde 3,8'in oldukça altında bulunuyor. Ekonomik ayrışmanın, büyümeye zarar vermenin yanı sıra iklim değişikliği gibi acil küresel zorluklarla mücadeleyi de zorlaştıracağı belirtiliyor.

IMF'nin raporu, G20 politika yapıcılarının riskleri göz önünde bulundurarak enflasyonla mücadeleye devam etmeleri gerektiği yönünde bir çağrıda bulunuyor. Ayrıca, küresel ekonomideki karışık tablonun finansal koşullara ve mali dengelere etkileri konusunda dikkatli olunması gerektiği vurgulanıyor.

Bankalar emekli promosyon yarışında birbirine girdi, o banka zirveye fırladı!
Pegasus Havayolları CEO'su Güliz Öztürk: Güçlü talep ve iç hat ücretlerinde artış bekleniyor!
En son nerde, ne zaman deprem oldu? 13 Temmuz 2023 az önce deprem mi oldu? Son dakika depremler!