Ekonomi

IMF, Türkiye’nin büyüme tahminini aşağı yönlü revize etti!

Uluslararası Para Fonu (IMF) raporunda, Türkiye ekonomisinin bu yıla ilişkin ekonomik büyüme tahmini 0,3 puan azaltılarak yüzde 2,7’ye çekilirken, gelecek yıla ilişkin büyüme tahmini 0,6 puan artırılarak 3,6’ya çıkarıldı.Uluslararası Para Fonu raporunda, Avrupa’nın 2023 için ekonomik büyüme tahmininin 0,2 puan artırılarak yüzde 0,8’e, gelecek yıl için ise 1,7’e düşürüldüğü belirtildi

Paranın patronu IMF, “Avrupa Bölgesel Ekonomik Görünüm” raporunda Avrupa’nın enflasyonu düşürmeye çalışırken ekonomik büyümesini de sürdürmek zorunda olduğu belirtilirken, bölgede enflasyonun son dönemdeki düşüşe rağmen halen çok yüksek seviyede olduğu ifade edildi.

Uluslararası Para Fonu raporunda, Avrupa’nın 2023 için ekonomik büyüme tahmininin 0,2 puan artırılarak yüzde 0,8’e, gelecek yıl için ise 1,7’e düşürüldüğü belirtildi.

GELİŞMEKTE OLAN AVRUPA EKONOMİLERİ 1,2 BÜYÜYECEK

Gelişmiş Avrupa ekonomilerinin büyümesinin gelecek yıl 1,4’e kadar yükselmesinin belirtildiği IMF raporunda, gelişmekte olan Avrupa ekonomilerindeki büyümenin bu yıl yüzde 1,2’ye yükseltildiği, 2024 yılı büyüme rakamının yüzde 2,4’e çekildiği belirtildi.

Avrupa’nın ekonomik görünümüne ilişkin riskler bölümünde, finansal istikrar riskinin kontrol altına alınamaması halinde kriz veya düşük büyüme olabileceği uyarısı yapıldı. IMF raporunda, para politikası-enflasyon ilişkisi ile ilgili, “Sıkı para politikalarına ihtiyaç var. Bu enflasyonu merkez bankası hedeflerine indirmek için gerekli. Avro Bölgesi'nde politika faizlerinde daha fazla artış olmalı, gelişmekte olan Avrupa ekonomilerindeki merkez bankaları da reel oranların düşük, iş gücü piyasalarının sıkı ve temel enflasyon kalıcılığı için daha fazla sıkılaştırmaya hazır olmalıdır” denildi.

 

TÜRKİYE İÇİN RAKAMLAR REVİZE EDİLDİ

IMF raporunda, Türkiye ekonomisinin bu yıl 2,7, gelecek yıl 3,6 büyümesi öngörüldü. Türkiye ekonomisinin büyüme tahmini 0,3 puan azaltarak yüzde 2,7’ye çeken IMF, gelecek yıla ilişkin büyüme tahmini yüzde 3,6’ya çıkardı.

Türkiye ekonomisine ilişkin bölümde, ülkede şubat ayında yaşanan depremlerin 104 milyar dolarlık finansal yük oluşturduğu belirtilirken, kamu sektörünün muhtemelen önemli kurtarma ve yeniden yapılanma çabalarıyla maliyetin büyük bölümünü üstleneceği belirtildi.

Raporda şu ifadeler yer aldı: “Uluslararası toplumdan gelen destek ve özel yatırımlar sonucu oluşan gelir, yeniden yapılanma sürecinde yardımcı olacaktır ancak kamu sektörü üzerindeki yük muhtemelen büyük olacaktır. Deprem bölgesindeki yeniden yapılanma faaliyetleri ekonomik büyüme üzerindeki olumsuz etkileri de hafifletecektir” değerlendirmesine yer verildi.