Ekonomi

IMF'den Türkiye'ye faiz artışı tavsiyesi

IMF heyeti Türkiye ile ilgili 2022 yılı 4. madde değerlendirmesini tamamladı. Yapılan değerlendirmede para politikasına ilişkin tavsiyeler öne çıktı.

Uluslararası Para Fonu (IMF) Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın bağımsızlığını artıracak adımların atılması gerektiğini belirterek Türkiye'ye faiz artırımı yapması tavsiyesinde bulundu.

Uluslararası Para Fonu (IMF) heyeti 2022 yılı 4. madde değerlendirmesini tamamlayarak yaptığı değerlendirmede enflasyonla mücadele için 'faiz artışı' tavsiyesi dikkat çekti. Yapılan değerlendirmede  Merkez Bankası'nın (TCMB) bağımsızlığına da vurgu yapılırken para politikasına ilişkin bir dizi tavsiyede bulunuldu.

MB'nın bağımsızlığı güçlendirilmeli

Bloomberg HT'nin haberine göre; IMF'nin yaptığı değerlendirmede enflasyonla mücadelede, politika faizindeki artışa paralel olarak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) bağımsızlığını güçlendirecek adımların birlikte atılması gerektiği ifade edildi. Uluslararası Para Fonu'nun değerlendirilmesinde bu hamlelerin enflasyonu daha güçlü bir biçimde aşağı çekmeye ve Merkez Bankası'nın rezervlerin zaman içerisinde yeniden oluşturulmasına destek vereceği ifade edildi.

Sıkı maliye politikası uygulanmalı

Yüksek enflasyon ve yükselen mali riskler dikkate alındığında sıkı maliye politikası uygulanmasının da  enflasyonla mücadele konusuna yardımcı olacağı ifade edilen değerlendirmede bu politikaların tutulması durumunda kur korumalı mevduat da dahil olmak üzere makro ihtiyatı ve düzenleyici tedbirlerin aşama aşama uygulamadan kaldırılması gerektiği de kaydedildi. Yapılan değerlendirmede ayrıca söz konusu tedbirlerin peyder pey uygulamadan kaldırılmasıyla devletin finansal piyasalar ve kredi dağılımında daha sınırlı bir rol oynamaya başlayacağı vurgulandı.

IMF Heyeti Türkiye'de temaslarda bulundu

IMF'den yapılan açıklamada IMF yetkililerinin Ankara ve İstanbul'da 16-22 Ekim tarihleri arasında çeşitli kesimlerle temaslarda bulunduğu bildirildi. Yapılan görüşmeler sonrasında önümüzdeki haftalarda hazırlanacak değerlendirme raporunun Ocak 2023'te İcra Direktörleri Kurulu tarafından değerlendirilmesinin planlandığı kaydedildi. IMF üye ülkelerde her yıl 1 kez değerlendirme yapıyor ve bu çalışma sırasında ekonomik verileri toplamak için ilgili ülkenin yetkilileriyle görüşüyor. IMF heyeti Türkiye’de yaptığı konsültasyon çerçevesinde de çeşitli kurum ve kuruluşların yetkilileri ile bir araya geldi. Bu değerlendirmenin gerekçe ve biçimleri IMF'nin ana sözleşmesinin 4. maddesinde yer aldığı için bu rapora 4. Madde Değerlendirme Raporu adını alıyor. Söz konusu rapor İcra Direktörleri Kurulu'nda görüşülüp onaylandıktan sonra ilgili ülkeye iletiliyor.

Amerikalı profesör, 'Erdoğan'a IMF'ye gitmesini tavsiye ettim'

Dünya ekonomileri krizden ne zaman çıkacak? Fed, Rusya ve Çin nasıl rol oynayacak?

İktisat profesöründen çok ciddi uyarı, hükümet IMF'ye gitmezse...