27 / 07 / 2024

İMKON'dan çimento ve beton zammı eleştirisi: 6 aydır elektriğe ve doğalgaza zam gelmemesine rağmen bu neyin zammı?

İMKON'dan çimento ve beton zammı eleştirisi: 6 aydır elektriğe ve doğalgaza zam gelmemesine rağmen bu neyin zammı?

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, resmi sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda çimento ve betona gelen zammı eleştirerek, "6 aydır elektriğe ve doğalgaza zam gelmemesine rağmen bu neyin zammı?" ifadelerini kullandı.


SENTEZ MEKANİK 10. YIL DÖNÜMÜNÜ KUTLADI!


Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılının şubat ayına ilişkin merakla beklenen inşaat maliyet endeksi verilerini geçtiğimiz günlerde resmen açıkladı. Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı resmi rakamlara göre söz konusu endeks, Şubat ayında bir önceki aya göre, yüzde 3,41, geçen senenin aynı ayına göre yüzde 70,05 yükseldi.

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, resmi X hesabı https://twitter.com/TelliogluTahir üzerinden yaptığı paylaşımda "Maalesef; fırsat buldukça insafsız bir şekilde inşaat sektör maliyetlerini, dolayısıyla #konut #maliyetlerini #artıran  ve konuta erişmekte hayli zorlanan vatandaşımızı yüksek kiralara mahkum eden bir avuç #ÇİMENTO  üreticilerinin, seçim arifesinde “çimento ve beton” ürünlerine ortalama yüzde 25 civarı zam yapmalarını müteahhitlik sektörü olarak kabul etmiyor ve kınıyoruz." ifadelerini kullandı.

İMKON dan çimento ve beton zammı eleştirisi: 6 aydır elektriğe ve doğalgaza zam gelmemesine rağmen bu neyin zammı?

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu Genel Başkanı Tahir Tellioğlu'nun paylaşımı şu şekilde: 

Kamuoyuna Duyurulur!
Maalesef; fırsat buldukça insafsız bir şekilde inşaat sektör maliyetlerini, dolayısıyla #konut #maliyetlerini #artıran  ve konuta erişmekte hayli zorlanan vatandaşımızı yüksek kiralara mahkum eden bir avuç #ÇİMENTO  üreticilerinin, #seçim #arifesinde “çimento ve beton” ürünlerine ortalama yüzde 25 civarı zam yapmalarını müteahhitlik sektörü olarak kabul etmiyor ve kınıyoruz. 

Ne oldu da bu zammı yapma gereği duydunuz?

Her fırsatta 
Maliyetinizin ortalama yüzde  50’sinin enerji olduğu sizler söylüyordunuz.

6 aydır elektriğe  ve doğalgaza zam gelmemesine rağmen bu neyin zammı?

6 Şubat’ta yaşanan büyük felaketin yaralarını sarmaya çalışan “Deprem Risk Kuşağı” altında olan ülkemizde, kentsel dönüşüm de 
bu fırsatçı zamlar ile daha da zora girecektir.

Yine #kamu #müteahhitlerimiz
Artan  bu fahiş fiyatlar ile mevcut işlerini bitirmesi hayli zorlaşacaktır.

Tabii ki iş insanları olarak emeğiniz ve yatırım sermayeleriniz oranında kazanmanıza karşı değiliz ama bunun makul bir sınırı olmalıdır.

2021 yılının Nisan ayında, ülkemizde çimento ton ve beton metreküp fiyatları ortalama 130 TL civarında iken, geçen 36 ay içerisinde ortalama 2.500 TL yani 20 kat artması, maliyet artışı diye izah edilemez. Maliyet girdileriniz belli, enerji fiyatlarındaki artış O günden bu güne yüzde  600-700 civarda olmasına rağmen, sizlerin bu zamları yüzde 2.000’ ( ikinin )lere  çıkarmanızı kınıyoruz.

Zira çimento sektörü olarak son 
iki yıldır borsaya bildirdiğiniz #karlılık #oranlarınızın yüzde 2000 (iki bin) lerde olması her  şeyi açıklamaktadır.

Sektörün çatı kuruluşu olarak 
Sayın Cumhurbaşkanımızın ve ilgili bakanlarımızın konuya müdahil olmalarını önemle arz ediyoruz. 

İnşaat müteahhitleri Konfederasyonu  ( İMKON) olarak, Anadolu’daki üyelerimizden gelen yoğun şikayetler üzerine #İMKON yönetim kurulunu acil olarak toplayıp, her türlü tedbiri almaya yönelik atılacak adımları görüşeceğiz.

Sorumlu bir STK olarak her daim sektörün, meslektaşlarımızın , vatandaşlarımızın ve kamunun hukukunu korumaya devam edeceğiz.

Saygıyla kamuoyuna duyurulur 

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu Genel Başkanı Tahir Tellioğlu'nun paylaşımına şu yorumlar geldi:

 

İhtiyaç nedeniyle tahliye davası açmak isteyen ev sahipleri dikkat!

Hazır beton fiyatları 3 yılda 3 kat arttı!

1 milyon TL konut kredisinin aylık taksitleri ne kadar? Garanti, Akbank ve Yapı Kredi hesaplama tablosu!


Geri Dön