25 / 12 / 2024

İMO, çevresel etkisi hesaplanmayan kentsel dönüşümlere karşı çıkacak!

İMO, çevresel etkisi hesaplanmayan kentsel dönüşümlere karşı çıkacak!

İnşaat Mühendisliği Kurultayı sonuç bildirgesi açıklandı; Çevresel ve sosyolojik etkiler hesaba katılmaksızın hazırlanan kentsel dönüşüm uygulamalarını engellemek için mücadele edilecek



İnşaat Mühendisliği Kurultayı sonuç bildirgesinde, çevresel ve sosyolojik etkiler hesaba katılmaksızın hazırlanan kentsel dönüşüm uygulamalarını engellemek için mücadele edileceği bildirildi.

İnşaat Mühendisleri Odası İMO Kongre ve Kültür Merkezi Teoman Öztürk Salonu’nda  28-29 Ocak tarihlerinde yapılan İnşaat Mühendisleri Odası İnşaat Mühendisliği Kurultayı’nın sonuç bildirgesi yayımlandı. Buna göre, inşaat mühendisliğinin toplumun her kademesindeki kişi ve kurumları doğrudan etkileyen bir meslek olduğu vurgulanarak, meslek alanındaki tahribat ve gerilemenin, ülkedeki ekonomik, sosyal ve siyasal sorunlardan bağımsız ele alınamayacağı ifade edildi.

Çevresel ve sosyolojik etkileri hesaba katılmaksızın hazırlanan kentsel dönüşüm uygulamalarını engellemek için mücadele edileceğinin belirtildiği bildirgede, yetkin mühendisliğin yasal bir çerçeveye oturtulması ve kurumsallaşması için çalışacağı kaydedildi.

Türkiye topraklarının yüzde 96’sının deprem kuşağında ve nüfusunun yüzde 98’inin deprem tehlikesi altında yaşadığı ve bazı doğa olaylarının afete dönüştürdüğünün anımsatıldığı bildirgede, şunlar kaydedildi:

 "Yeni yapılacak yapılara ilişkin olarak acilen sağlıklı bir planlama yapılması, yapı denetim ve üretim sisteminin oluşturulması ve işler hale getirilmesi gerekmektedir. İnşaat Mühendisleri Odası sağlıklı bir kentleşme ve yapılaşma oluşturulabilmesi için TMMOB ve ilgili meslek odalarıyla yeni bir yapı denetim yasa tasarısı hazırlamak için çalışma yapacak, bu çalışmasını ilgili kurumlarla paylaşarak uygulamaya geçmesi doğrultusunda ve eksiksiz bir şekilde uygulanması için çalışacaktır."

Bildirgede, doğa katliamlarının önüne geçmek, sağlıklı güvenli yaşam çevreleri oluşturmak ve afet risklerini en aza indirmek için arazi kullanımı, yer seçimi, ruhsatlandırma, denetim ve kullanım süreçlerinin bir bütün olarak ele alınması gerektiği vurgulandı. İmar Yasası’nın İnşaat Mühendisleri Odasının görüş ve önerileri dikkate alınarak yeniden düzenlenmesi gerektiği belirtilen bildirgede, Kamu İhale Yasası, İmar Yasası ve bu yönde yerel yönetimlere düşen görev ve sorumlulukları düzenleyen yasalarda değişiklik yapılması doğrultusunda çalışmalar yapılacağı kaydedildi.

AA


Geri Dön