İMO'dan deprem raporu: Envanter zorunlu olmalı, yapı polisi kurulmalı!
İMO Bursa Şube Başkanı Mehmet Albayrak, "Deprem yıkmadan biz yıkarsak çözüm elde ederiz" dedi ve depreme hazırlık için önerilerini aktardı.
İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi, depremle ilgili önerilerini rapor etti. Raporda, yapı stoku, kaçak yapılaşma gibi unsurlara değinildi.
Bursa Hakimiyet Gazetesi köşe yazarı Namık Göz, bugünkü köşesinde İMO Bursa Şube Başkanı Mehmet Albayrak'ın deprem açıklamalarını kaleme aldı.
İşte Namık Göz'ün 'İMO'dan rapor: Envanter zorunlu olmalı, yapı polisi kurulmalı' başlıklı yazısı...
İslam düşünürü İbn-i Haldun, 700 yıl önce 'Coğrafya kaderdir' saptamasını yapmış.
Deprem de, üç büyük plaka arasında sıkışan Anadolu topraklarının kaderi. Yüzölçümümüzün yüzde 90'ı deprem kuşağı içinde. Fay haritası da bunu açık bir şekilde gösteriyor.
Bin yıllardan beri bu topraklarda büyük yıkımlara neden olan depremler, kimi medeniyetlerin ortadan kalkmasına bile neden oldu.
Geçmiş yıllarda bunun acısını yaşayan toplumlar, sağlam zeminli tepelere ve kayalık bölgelere şehirler kurdu. Bu sayede hem depremden korundu hem de verimli ovaları tarım için kullandı.
Son 60 yılda geçmişten gelen bu deneyimleri bir tarafa bırakarak, şehirler ovalara taşınarak, kaçak binalar kondurdu.
Böyle olunca da deprem her seferinde daha büyük kayıplar verdirmeye başladı.
1999 sonrasındaki büyük Marmara depremi bir nebze olsun bizi kendimize getirdi. Yasalar, düzenlemeler, şuralar yapmışız ama yine kaldı ki Van, Elazığ ve en son İzmir depreminde vatandaşlarımız canlarını yitirdi.
İzmir depremi sonrası TBMM'de 5 siyasi partinin ortak önergesiyle deprem araştırma komisyonu kuruldu.
AK Parti Bursa Milletvekili Ahmet Kılıç'ın da üye olarak yer aldığı bu komisyon, çalışmalarına başlayarak, akademisyenlerden sivil toplum örgütlerine kadar görüşler toplamaya başladı.
Kılıç'ın ziyaret ederek görüşlerini dinlediği İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi de önerilerini bir rapor haline getiriyor.
Görüşmeyi ve raporu sorduğumuz İMO Bursa Şube Başkanı Mehmet Albayrak, 2004 yılında yapılan deprem şurası, 2010 yılında yine TBMM'de kurulan araştırma komisyonu ve 2012-2023 deprem strateji planlarını hatırlatarak, 'Demek ki bunların hiç biri depremin zararlarını yeterli olmamış ki yeni komisyon kurmak zorunda kalmışız ' mesajını verdi.
' Bugün gelinen nokta itibarıyla mevcut yapı stokuna dokunmadan depreme hazır olma şansımız yok' diyen Albayrak'a göre, Türkiye'nin deprem riski bulunan yapı stoku envanterinin bir an önce çıkarılması gerekiyor. İş belediyelere kalınca siyasi kaygılar nedeniyle imtina ediliyor. Bunun önüne geçilmesi için yasal düzenleme ile görevlendirme yapılmalı.
Yasal görevlendirmeyle belediyelere, '5 yıl içinde mevcut yapı stokunun envanterini çıkar, risklerini belirle ve çözüm önerilerini hazırla' denilmesi gerektiğini kaydeden Albayrak, şöyle devam etti:
'Binalara dokunmadan sonuca gitmek mümkün değil. Deprem yıkmadan biz yıkarsak çözüm elde ederiz'
İMO'nun raporundaki ikinci başlık ise kaçak yapılaşma. Bu konuda tüm denetimlere rağmen mevcut sistemin yetersiz olduğunu savunan Albayrak'a göre, bir an önce yapı kontrol polisliği kurulmalı. Kentsel dönüşüm için mimarlar odası ve BTSO ile birlikte komisyon kurduklarını da ifade eden Albayrak, elde edilen sonuçların yakında kamuoyuna açıklanacağını sözlerine ekledi.
AK Parti Bursa Milletvekili Ahmet Kılıç da, komisyon olarak görüşmelerin büyük bir bölümünü tamamladıklarını ve önümüzdeki günlerde toplanarak bunların değerlendirileceğini söyledi.
Depreme dayanıklılık için 7 adım!
İstanbul depremi telafi edilemeyecek!
İzmir'de yapı stoku acilen elden geçirilmeli!