22 / 11 / 2024
fuzul

İMSAD: 2B ve mütekabiliyet yasaları inşaat sektörünü hareketlendirir!

İMSAD: 2B ve mütekabiliyet yasaları inşaat sektörünü hareketlendirir!

İMSAD'ın raporunda, 2B ve mütekabiliyet yasalarının, inşaat sektöründe hareketlilik yaratacağı belirtildi




İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği’nin (İMSAD) yayınladığı Türkiye’nin ilk detaylı aylık inşaat sektörü değerlendirme raporunda inşaat sektörü için önem arz eden 2B yasası, yabancılara mülk satışı ve kentsel dönüşüm projeleri ele alındı.

Raporun açıklamasında, “Sektörün gelişim hızını devam ettirmesi için vurguladığımız 2B yasası, yabancılara mülk satışı ve kentsel dönüşüm projeleri kritik öneme sahiptir. Bu kritik unsurların devreye girmesi durumunda içeride inşaat sektöründe hareketliliğin ciddi oranda artması beklenmelidir” denildi.

Raporda şu ifadelere yer verildi: “Finansal piyasalara da yön veren inşaat sektörüne yönelik beklentiler gündemi belirleyen temel unsurlar olarak göze çarpmaktadır. 2B yasası, yabancılara mülk satışı ve kentsel dönüşüm projeleri ekseninde oluşan beklentiler gayrimenkul sektörünün önümüzdeki yıllarda daha da parlak bir sürece gireceğine işaret etmektedir. Bununla birlikte global krizin mevcut rakamlar üzerindeki etkisi sürmektedir. Bu doğrultuda baz etkisinden arındırılmış rakamlarda inşaat üretiminde ivme kaybı yaşandığı görülmektedir. Çeyreklik dönemde açıklanan inşaat maliyetleri verileri de bu görüşü desteklemektedir. Nitekim, 2011’in son çeyreğinde emtia fiyatlarındaki artışın sınırlanması nedeniyle önceki dönemlere oranla daha sınırlı bir yükseliş gerçekleştiren inşaat malzemesi fiyatlarında 2011’in dördüncü çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 1,04, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise yüzde 16,13 oranında artış kaydedilmiştir. Genel inşaat maliyetlerindeki artış oranı ise yüzde 0,91 düzeyinde oluşmuştur. 2011’in üçüncü çeyreğinde yüzde 0,67 artan işçilik maliyetleri dördüncü çeyrekte yüzde 0,46’lık çıkış göstermiştir.”

Rapora göre, inşaat malzemesi sektörünün ihracat verileri en yüksek düzeyine 2,53 milyar dolar ile 2008 yılının Eylül ayında ulaştı. Bu konuda raporda yer alan ifadelerde “Yani sektör global krizin başladığı Ekim 2008’den hemen önce zirve yaptı. Bu noktadan sonra düşüşe geçen sektör ihracatı 2011 yılında 1,5 milyar dolarlık bir düzeyde gerçekleşmektedir. Son açıklanan Aralık ayı rakamlarına göre ise ihracat düzeyi 1,7 milyar dolara çıkmıştır. Bu dilimde sektör ithalatı 630,6 milyon dolar seviyesinde kalmıştır. Bunun sonucunda sektörün cari dengeye doğrudan olumlu katkısı 1,07 milyar dolar düzeyinde oluşmuştur” deniliyor.

Sektörün ihracat içinde ağırlığının Kasım ayına göre arttığı belirtilen raporda, “Buna göre ihracat rakamları içindeki payına bakıldığında Türkiye’nin Aralık ayında gerçekleştirdiği ihracatın yaklaşık yüzde 13,64’ünü sektör tek başına yapmaktadır. Aralık ayı rakamları dikkate alındığında inşaat malzemeleri arasında ihracatta lider konumda yüzde 31,91’lik pay ve 543 milyon dolarlık ciro ile yine demir/çelik çubuklar bulunmaktadır” deniliyor ve alt sektör bazında farklılaşmalar olsa da, 2011’in Aralık ayında ihracata yönelik gelen sinyallerin genel olarak olumlu olduğu belirtiliyor.
Hürriyet


Geri Dön