09 / 09 / 2024

İMSAD açıkladı: İnşaat sektörü 6,5 büyürken, inşaat malzemesi üretimi yüzde 13,8 düştü!

İMSAD açıkladı: İnşaat sektörü 6,5 büyürken, inşaat malzemesi üretimi yüzde 13,8 düştü!

2024 yılının ikinci çeyreğinde inşaat sektöründe yüzde 6,5 büyüme görülürken, inşaat malzemesi sanayi üretimin Haziran da yüzde 13,8 oranında düşüşe geçti.



Türkiye inşaat sektörü, 2024 yılı ikinci çeyreğinde yüzde 6,5 büyüme kaydederek genel ekonomiden daha iyi performansa imza attı. Fakat aynı dönemde inşaat malzemesi sanayi üretimi Haziranda yüzde 13,8 oranında daraldı. Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan raporda, sektördeki bu çarpıcı zıtlık dikkatleri çekti. 

İNŞAAT SEKTÖRÜ BÜYÜMEYE DEVAM EDİYOR

2024 yılı ikinci çeyreğinde inşaat sektörü, ekonomideki genel yavaşlamaya rağmen yüzde 6,5 büyüdü.

Bu ivmede, özellikle deprem bölgesindeki yeniden imar çalışmaları ve yerel seçimler sonrası hız kazanan kentsel dönüşüm projeleri etkili oldu.

Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan rapora göre inşaat sektörü 7 çeyrektir kesintisiz büyüme göstererek ekonomik sıkılaştırma politikalarından en az etkilenen sektörlerden biri oldu.

İNŞAAT MALZEMESİ SANAYİ ÜRETİMİNDE DÜŞÜŞ

2024 yılı Haziran ayında inşaat malzemesi sanayi üretimi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13,8 oranında azaldı.

Raporda, yılın ilk çeyreğinde inşaat malzemesi üretiminin yüzde 10,9 artış gösterdiği belirtilirken, Nisan ayında yüzde 0,4 azalma, Mayıs ayında ise yüzde 2,5 artış görüldü.

Ancak Haziran ayında çalışma gün sayısının azalması ve diğer etkenlerle birlikte üretimde sert bir düşüş yaşandığı vurgulandı.

İMSAD açıkladı: İnşaat sektörü 6,5 büyürken, inşaat malzemesi üretimi yüzde 13,8 düştü!
İNŞAAT HARCAMALARI YÜKSELDİ

İMSAD raporunda, 2024 yılı ikinci çeyreğinde inşaat harcamalarının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 89,3 oranında artarak 1,57 trilyon TL’ye ulaştığı ifade edildi.

Enflasyon ve inşaat maliyetlerindeki artışlar, bu büyümede önemli bir rol oynadı. Reel olarak inşaat harcamaları ise yüzde 8 oranında arttı. 

HAZIR BETON ÜRETİMİ YÜZDE 16,1 ARTTI

2024 yılının ilk yarısında alt sektörlerde farklı üretim eğilimleri gözlemlendi. Rapora göre, bazı alt sektörlerde üretim artışları dikkat çekerken, bazılarında ise yüksek düşüşler kaydedildi. Hazır beton üretimi yüzde 16,1, inşaat camları üretimi yüzde 17, çimento üretimi yüzde 12,1 ve demir çelik ürünlerinde üretim yüzde 14,8 artış gösterdi.

İMSAD açıkladı! İnşaat Malzemesi Sanayi Bileşik Endeksi mart ayında 71,27 puana kadar çıktı! 

İMSAD resmen duyurdu: Yıllık inşaat malzemesi ihracatı 29,59 milyar oldu!

İMSAD Başkanı Küçükoğlu: Depreme dayanıklı güvenli yapılar inşa etmeliyiz!

Geri Dön