22 / 07 / 2024

İMSAD: İnşaatta yeni bir ivme yakalanabilir

İMSAD: İnşaatta yeni bir ivme yakalanabilir

İMSAD tarafından yayınlanan raporda büyüme rakamlarının içinde inşaat sektörünün durumu değerlendirildi




Türkiye'nin ilk detaylı aylık inşaat sektörü  değerlendirme raporu olma özelliği taşıyan ve İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) tarafından yayınlanan raporda büyüme rakamlarının içinde inşaat sektörünün durumu değerlendirildi.

Türkiye ekonomisi 2009'un dördüncü çeyreğinde %6'lık büyüme sağlamıştır. İnşaat sektörü Türkiye'nin bu büyümesinde oldukça kritik bir rol üslenmektedir. Özellikle istihdam ayağında birçok alt sektöre destek veren inşaat sektörünün toparlanması ekonomik dengelerin oturması açısından kritik önem taşımaktadır. İnşaat sektörünün 4. çeyrekte %6,6 daralması ise bu sektörde kan kaybının sonlanmaya başladığına yönelik sinyal vermektedir.

AB'ye uyum sürecinde açıklanmaya başlanan 3 aylık inşaat verileri de sektördeki toparlanmayı  ortaya koymaktadır. Üretim endeksinde ardı ardına gelen daralma verilerinin oluşturduğu trendin geride kalmaya başladığı bu verilerde de görülmektedir. Son 8 çeyrekte daralma kaydeden inşaat sektörü üretim endeksi 2009'un 4. çeyreğinde %8'lik gerileme göstererek düşüşünü devam ettirmiş, ancak gerileme trendinin hız kestiğine yönelik bir sinyal de oluşturmuştur.

Yine de rakamların eksi gerçekleştiği göz önünde bulundurulmalıdır. Dolayısıyla sektöre yönelik iyimserliğin temkinli bir düzeyde oluşturulması gerekmektedir. Büyümenin anahtarının önemli bir bileşeninin inşaat olduğu düşünüldüğünde birçok sektöre doğrudan ve dolaylı can veren inşaat sektörünün desteklerde ön planda tutulması Türkiye ekonomisi açısından stratejik bir önemdedir.

Tüketicinin gayrimenkul yatırımlarına yakın bir zamanda daha fazla ilgi göstereceği görülmektedir. Ancak bu noktada fiyat düzeyi önemlidir.  Gayrimenkul sektöründe geçtiğimiz yıllarda fiyatlar hızla artmıştır. Dolayısıyla yine buna benzer bir görünüm oluşması durumunda konut ilgisinin realize olması gecikmeli yaşanabilecektir. Yine talebin mevcut stokları eritmeye yönelik olması üretim ayağında istenen etkiyi yaratmasını geciktirecektir. Ancak yine de bu görünüm inşaat sektörünün beklenenden hızlı toparlanacağına işaret etmektedir.

Bu aşamada sektörün proaktif olup bütüncül bir bakış açısıyla inşaat malzemesi sanayisi, müteahhitlik sektörü, mimarlık sektörü  ve gayrimenkul yatırımları  sektörü olarak bir araya gelip sektörel sinerji oluşturulmalıdır.

İMSAD, İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği Hakkında:

Kurulduğu 1984 yılından bu yana faaliyetini sürdüren İMSAD, İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği, 2006 yılında yeniden yapılandı. Bu yapılanma sonucunda, sektörü  hem yurtiçinde hem de yurtdışında temsil eden İMSAD, sektörün gerçek gücünü ortaya koyabilmek ve güç birliğini sağlamak amacıyla sanayici üyeler yanında sektör derneklerini de üyeliğe kabul etti ve Türkiye'de örneği olmayan şekilde çatı kuruluş olarak örgütlendi.

Sektör lideri sanayici kuruluşlar ve derneklerle birlikte İMSAD'ın 20.000 üreticiye ulaşan bir iletişim ağı oluştu.

İMSAD'ın amaç ve hedefleri:

İnşaat Sektörüne Büyüyen, Karlı ve Sürdürülebilir Bir Gelecek Sağlamak
Toplum Bilincini Geliştirmek
Etik Kurallara Uygun İş Yapmayı Özendirmek
Bütünün Çıkarlarını Gözetmek
Sektörü Yurtiçi ve Yurtdışında Temsil Etmek
 

İMSAD, İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği:

CEPMC, Avrupa İnşaat Malzemesi Üreticileri Konseyi Yönetim Kurulu üyesidir.
YAMTEK, Yapı Malzemeleri Teknik Komitesi üyesidir.
YAD, Yapı Araştırma Derneği kurucu üyesi ve Yönetim Kurulu üyesidir.
TOBB İnşaat Yapımcıları Sektör Meclisi üyesidir.
ÇEDBİK, Çevre Dostu Binalar Derneği Kurucu ve Yönetim Kurulu üyesidir.
TSE, Türk Standartları Enstitüsü Yüksek İstişare Komisyonu Başkan Yardımcısı'dır.
Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Teknik Alt Komitelerinde faal olarak çalışan çok sayıda üyeye sahip olan İMSAD aynı zamanda Avrupa Birliği müzakerelerinden sorumlu Devlet Bakanlığı ile sektörle ilgili 17 adet müzakere başlığında çalışmalarını sürdürmektedir.

Aralık 2007'de Avrupa Komisyonu'ndan ortakları Bulgaristan, Romanya, İngiltere ve Belçika örgütlerine liderlik ederek bir hibe fon projesi alan İMSAD, uluslararası EUbuild Projesi'nde AB'ye uyum konusunda lider örgüt olarak çalışmalar yapıyor. Proje 2009 yılı Haziran ayında tamamlandı.

--

İMSAD'tan inşaat sektörü raporu
İMSAD tarafından, aylık olarak hazırlanan inşaat sektörü değerlendirme raporu yayınlandı.

Raporda, Türkiye ekonomisinin 2009'un dördüncü çeyreğinde yüzde 6'lık büyüme sağladığı, inşaat sektörünün Türkiye'nin bu büyümesinde oldukça kritik bir rol üslendiği belirtildi.

İnşaat sektörünün 4. çeyrekte yüzde 6,6 daralmasının ise bu sektörde kan kaybının sonlanmaya başladığının sinyali olduğu ifade edilen raporda, AB'ye uyum sürecinde açıklanmaya başlanan 3 aylık inşaat verilerinin de sektördeki toparlanmayı ortaya koyduğu, üretim endeksinde ardı ardına gelen daralma verilerinin oluşturduğu trendin geride kalmaya başladığının bu verilerde de görüldüğü vurgulandı.

Raporda şunlar kaydedildi:
"Son 8 çeyrekte daralma kaydeden inşaat sektörü üretim endeksi 2009'un 4. çeyreğinde yüzde 8'lik gerileme göstererek düşüşünü devam ettirmiş, ancak gerileme trendinin hız kestiğine yönelik bir sinyal de oluşturmuştur. Yine de rakamların eksi gerçekleştiği göz önünde bulundurulmalıdır. Dolayısıyla sektöre yönelik iyimserliğin temkinli bir düzeyde oluşturulması gerekmektedir. Büyümenin anahtarının önemli bir bileşeninin inşaat olduğu düşünüldüğünde birçok sektöre doğrudan ve dolaylı can veren inşaat sektörünün desteklerde ön planda tutulması Türkiye ekonomisi açısından stratejik bir önemdedir."

Tüketicinin gayrimenkul yatırımlarına yakın bir zamanda daha fazla ilgi göstereceğinin görüldüğüne işaret edilen raporda, "Ancak bu noktada fiyat düzeyi önemlidir. Gayrimenkul sektöründe geçtiğimiz yıllarda fiyatlar hızla artmıştır. Dolayısıyla yine buna benzer bir görünüm oluşması durumunda konut ilgisinin realize olması gecikmeli yaşanabilecektir. Yine talebin mevcut stokları eritmeye yönelik olması üretim ayağında istenen etkiyi yaratmasını geciktirecektir. Ancak yine de bu görünüm inşaat sektörünün beklenenden hızlı toparlanacağına işaret
etmektedir" denildi.

Raporda, bu aşamada sektörün proaktif olup bütüncül bir bakış açısıyla inşaat malzemesi sanayisi, müteahhitlik sektörü, mimarlık sektörü ve gayrimenkul yatırımları sektörü olarak bir araya gelip sektörel sinerji oluşturulması
gerektiği belirtildi.
AA


Geri Dön