02 / 05 / 2024

İMSAD, Mısır ve Libya 'daki gelişmeler konusunda endişeli!

İMSAD, Mısır ve Libya 'daki gelişmeler konusunda endişeli!

İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Bilmaç, Kuzey Afrika ve Ortadoğu 'daki son gelişmeleri kaygıyla izlediklerini ve zararın büyük olduğunu belirterek, “ ‘şžu anda durum değerlendirmesi yapıyoruz, ancak aldığımız bilgiler iç açıcı değil



İnşaat sanayicilerimizin kaybı büyük, Bölgeye sevkiyatlarımız ve ticaret durdu

İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Bilmaç, Kuzey Afrika ve Ortadoğu 'daki son gelişmeleri kaygıyla izlediklerini ve zararın büyük olduğunu belirterek, “ ‘şžu anda durum değerlendirmesi yapıyoruz, ancak aldığımız bilgiler iç açıcı değil. En önemli konumuz ise can güvenliğinin bir an önce sağlanması ” dedi.

Net ihracatçı bir sektör olan inşaat malzemesi sanayisinin hedef pazarları arasında Mısır ve Libya 'nın çok önemli ve vazgeçilmez iki pazar olduğunu vurgulayan İMSAD Başkanı Hüseyin Bilmaç, “2010 yılında inşaat malzemesi ihracatımızın yaklaşık %13 'ü bu iki ülkeye gerçekleşti. Özellikle Libya pazarında son iki yılda ihracat hacminde önemli gelişme kaydedildi ” dedi.  

Mısır ve Libya 'da ciddi iş hacmi olan Türk müteahhitlerinin yanı sıra İMSAD üyelerinin bölgede aktif diğer yabancı müteahhitler ve yerel müteahhitlerle de inşaat malzemesi ihracat bağlantıları bulunduğu bildiriliyor. Özellikle Libya 'da hızlı boyut değiştiren olaylara birçok malzemenin yolda yakalandığı, bir kısım malzemenin geri döndüğü, bir kısım malzemenin ise problemli limanlarda iki ülke arasında bir noktada beklediği vurgulanıyor.

Limanlarda ne kadar malzeme beklediği ve ne kadarının geri döndüğünün ise zamanla tespit edilmesi gerekiyor. şžantiyelerde zarar gören malzemelerle ilgili ise henüz sağlıklı bir veri bulunmuyor. Diğer taraftan mevcut durum nedeniyle alacakların tahsiltı konusu da inşaat malzemesi sanayicileri için önümüzdeki dönemde hızlı çözüm bekleyen konular arasında yer alıyor.


İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Bilmaç, Libya 'daki son olayların sadece mevcut iş bağlantılarını etkilemediğini, üreticilerin bölgede çeşitli fuarlara katılarak yeni büyük iş bağlantıları arifesinde olduğundan geleceğe dönük de ciddi bir kayıp yaşanmasından endişe duyduklarını belirtti.

Bilmaç, “Her şeye rağmen sektörümüzün olumlu gelişim seyrinin devamı için elimizden geleni yapacağız. Libya 'da stabil düzene hızlı bir dönüş yaşanmasını umut ediyoruz. İnşaat malzemesi sanayicileri için hiçbir açıdan kaybedilecek bir pazar değil. Türkiye inşaat malzemesi sanayisinde bölgesinde üretim üssü konumunda bulunuyor. Hedeflerimiz ise çok net. İhracatta geçtiğimiz beş yılda inşaat sanayisinin yakaladığı yıllık ortalama %15 büyümeyi 2011 yılından başlayarak %16,5 'e çıkartmayı hedefliyoruz ” şeklinde konuştu.



-MALZEMELER YOLDA KALDI-
                Açıklamaya göre Mısır ve Libya 'da ciddi iş hacmi olan Türk
 müteahhitlerinin yanı sıra, İMSAD üyelerinin bölgede aktif diğer yabancı
 müteahhitler ve yerel müteahhitlerle de inşaat malzemesi ihracat bağlantıları
 bulunuyor. Özellikle Libya 'daki olaylar nedeniyle birçok malzemenin yolda
 kaldığı, bir kısım malzemenin geri döndüğü, bir kısım malzemenin ise problemli
 limanlarda iki ülke arasında bir noktada beklediği vurgulandı.
                Limanlarda ne kadar malzeme beklediği ve ne kadarının geri döndüğünün
 zamanla tespit edileceği, şantiyelerde zarar gören malzemelerle ilgili ise henüz
 sağlıklı bir veri bulunmadığı kaydedilen açıklamada, mevcut durum nedeniyle
 alacakların tahsilatı konusunun da inşaat malzemesi sanayicileri için önümüzdeki
 dönemde hızlı çözüm bekleyen konular arasında yer aldığı kaydedildi.

AA

 

 

 


Geri Dön