İMSAD Türkiye’nin ilk kentsel dönüşüm raporunu hazırladı!
Türkiye İMSAD, İstanbul Kalkınma Ajansı desteğiyle hazırladığı ‘İnşaat Malzemesi Sektöründe Kentsel Dönüşüm Çerçevesinde Yenilikçilik ve Ar-Ge’ isimli raporunu 28 Mart’ta The Marmara’da gerçekleştirilen bir basın toplantısıyla kamuoyuyla paylaştı...
Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Dündar Yetişener bu raporun sektör için önemli bir kaynak olacağını vurguladı. Raporla birlikte sektörel rakamsal veriler, kentsel dönüşümle ilgili görüşler, saptamalar yanında inşaat malzemesi sanayinin 2012 yılında 21.1 milyar dolar ihracata ulaşarak en yüksek ihracatı gerçekleştiren sektör olduğu da açıklandı.
Türkiye İMSAD’ın 2013 yılında gerçekleştirdiği ilk basın toplantısı 28 Mart’ta The Marmara Oteli’nde düzenlendi. Toplantıda Türkiye İMSAD’ın İstanbul Kalkınma Ajansı desteğiyle hazırladığı ‘İnşaat Malzemesi Sektöründe Kentsel Dönüşüm Çerçevesinde Yenilikçilik ve
Ar-Ge konulu raporu basın mensuplarıyla paylaşıldı. İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Dündar Yetişener, konuşmasının başında ilk kez Türkiye İMSAD isminin bu toplantıda açıklandığını belirterek “Uzun yıllardır Derneğimizin adına eklemek istediğimiz ‘Türkiye’ ön adını kullanma hakkını İçişleri Bakanlığımızın oluruyla yeni aldık ve bundan dolayı da mutluyuz.” dedi.
Raporla birlikte inşaat sektörüne ait bazı rakamlar da ilk kez kamuoyuyla paylaşıldı. Yetişener, inşaat sektörünün 2012 yılı iç pazar büyüklüğünün 71 milyar dolara ulaştığını belirterek “Böylece en yüksek seviye olan 2008 seviyesi geçildi. Yurtdışı müteahhitlik sektörü 2012 yılında 44 ülkede-26.1 milyar dolar tutarında proje üstlendi. Böylece yurtiçi/yurtiçi 2012 yılı toplam pazar büyüklüğü de 97.1 milyar dolara ulaştı. İnşaat malzemesi sektörü yurtiçi Pazar büyüklüğü ise 2012 yılında 52.5 milyar dolar oldu. Bu büyüklükte yenileme pazarı %12 olarak yer aldı” dedi. Yetişener İnşaat malzemesi sanayisinin 2012 yılında 21.1 milyar dolarla en yüksek ihracatı gerçekleştirdiğini ve toplam ihracattaki payının %15.3 olduğunu da sözlerine ekledi. Yetişener, İnşaat malzemesi sektörünün 2012 yılında cari açığa pozitif katkısının %250 olduğunu da ilk kez kamuoyuyla paylaştı.
Konuşmasını rapor hakkında bilgiler vererek sürdüren Yetişener, bu araştırmanın inşaat sektörü için önemli bir kaynak olacağını belirtti. Yetişener sözlerine şöyle devam etti: “Kentsel dönüşüm çalışmalarının güvenli binalar yanında enerjiyi verimli kullanan, akıllı binalara ve sonunda bu binalardan oluşan yeşil yerleşkelere geçiş için önemli bir itici güç olacağı ortaya çıkıyor. Tüm bu sürecin yenilikçi ürünlere olan talebi artıracağını ve şirketlerin teknoloji ve inovasyon harcamalarının hızlı geri dönüşümünü sağlayacağını söyleyebiliriz.
ANKET SONUÇLARI
Yaptığımız anket çalışmaları sonucunda kentsel dönüşümün zamana yayılacağı ve uygulamaların nasıl olacağının sanayici açısından yeterince açık olmadığı da söylenebilir . Ayrıca kentsel dönüşümün sektörün büyümesine katkı vereceği de bir saptama olarak ortaya çıkıyor.” Bu bulgulardan yola çıkarak bazı önerilerin raporda yer aldığını belirten Yetişener kentsel dönüşüme ilişkin belirsizliklerin ortadan kaldırılması gerektiğini ve bu süreçte kullanılacak yenilikçi ürünlerin artırılmasını ve standartların yükseltilmesi gerektiğini söyledi.