İnanlar Holding Çintemani'ye ortak oldu!
Taşyapı'nın inşa edeceği Çintemani isimli gökdelen projesine İnanlar İnşaat da ortak oldu
Taşyapı'nın Seyrantepe'de inşa edeceği Çintemani isimli gökdelen projesine İnanlar İnşaat da yüzde 50 payla çoğunluk hisseyi alarak ortak oldu. 250 milyon dolara mal olması beklenen projede revizyonlar tamamlandı. İnşaata 3 ay içinde başlanması bekleniyor.
Taşyapı'nın patronu Emrullah Turanlı'nın istanbul Seyrantepe'de gecekonduları yıkarak gerçekleştirmek istediği gökdelen yatırımına, İnanlar İnşaat da ortak oldu. Ünlü Mimar Hakan Kıran'ın tasarlayıp Çintemani ismini verdiği ve kendisinin de hisse sahibi olduğu projeye dahil olduklarını doğrulayan İnanlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Serdar İnan, "Çok iyi bir proje olduğunu düşündüğümüz için katılma kararı aldık" dedi. İnşaata en kısa sürede başlamayı düşündüklerini kaydeden İnan, "Gelecek hafta bu konuyla ilgili toplanıp işleri hızlandıracağız" diye konuştu. Kendi payının yüzde 25 olduğunu ifade eden Emrullah Turanlı da "Ruhsat alma aşamasındayız; Şişli Belediyesi ile görüşme halindeyiz" açıklamasını yaptı.
ODUNCULAR SİTESİNİN YERİNE YAPILACAK
Turanlı gibi projede yüzde 25 hissesi olduğunu kaydeden Mimar Hakan Kıran, ortaklık teklifinin İnanlar'dan geldiğini belirterek, "Yüzde 50 ile ortak olmak istediklerini söyleyip projede kalmamızı teklif ettiler. Biz de kabul ettik. Şu anda konsorsiyumun son durumunda Hakan Kıran Mimarlık ve Taşyapı'nın yüzde 25, İnanlar'ın yüzde 50 payı var" diye konuştu. Ruhsat konusunda problem olmadığını dile getiren Kıran, planlamaların inşaata şubat veya mart ayında başlamak üzerine yapıldığını dile getirdi. Yaklaşık 30 dönümlük bir arazi üzerinde inşa edilecek Çintemani'nin bir dönüşüm projesi olduğuna değinen Kıra şunları söyledi: "Burada eskide Oduncular Sitesi denen bir yer vardı. Minik minik oduncu barakaları ve konutlar satın alındı ve sahipleriyle kat karşı anlaşıldı. 100 civarında binanır yerine gökdelen inşa edilecek. Bundan önceki projemizde baz revizyonlar yaptık. Yatırım miktarı da 350 milyon dolardar 250 milyon dolara indi."
Projeyle ilgili çalışmalarını neredeyse beş yıldır devam ettiren Emrullah Turanlı da, 1.5 yıl kadar önce, şu açıklamaları yapmıştı: "Mülk sahiplerini ikr etmek o kadar zor ki... Toplantılar yaptık. Ne yapacağımızı anlattık. İnsanlar otobüslere koyup yaptığımız inşaatları, projeleri gezdirdim. Nerelerde yaşayacaklarını gördüler, öyle oluyor ki bir konutta 10 hisse var. Herkes bu projeden hissesi kadar pay alacak. Onlara ev vereceğim. O bölgenin bir değeri var. Rayiçle göre hesaplama yapacağız."
AVM'yi kaldırıp kent meydanı yaptı
Hakan Kıran, projenin eski halinde bir de alışveriş merkezi (AVM) planlandığını, ancak bunun dört yıl önceki duruma göre tasarlandığını belirterek, revizyonlar sonrası AVM'den vazgeçtiklerini kaydetti. "Şimdi rezidans, ofis ve otelden oluşan karma bir proje yapmaya karar verdik" diyen Kıran, yeni projeyi şöyle anlattı: "En yüksek blok 75 katlı olacaktı, ancak şimdi 55 kata indik. Artık AVM yapmak çok da rantbl değil. Rekabet bu alanda çok yoğun, doygunluk var ve biz de buna girmek istemedik. Onun yerine, su ve yeşil alan içinde ofis bloğu, bir kent meydanı tasarladık. Burada kafe ve restoranlar, terzi, kuru temizleme gibi günlük ihtiyaçlara yönelik yerler bulunacak."
Metrekare maliyeti bin 500 doları geçer
Rezidans dairelerinin, ofislerin ve otel odalarının birbirlerine eklenip çıkarılarak istenen metrekare büyüklüklerine ulaşmanın mümkün olacağını anlatan Hakan Kıran, projenin zor bir teknikle inşa edileceğini kaydetti. Konut fiyatiarınır henüz kararlaştırılmadığını belirten Kıran, metrekare maliyetleriyle ilgili, "Projeye benzer örneklerle kıyaslayınca, aşağı yukarı bin 500 dolar, veya daha üstünde bir maliyetten söz edilebilir" dedi.
Çintemani 42 parselin birleşmesinden oluşan yaklaşık 30 dönümlük bir alan üzerinde yükselecek.
140 bin metrekarelik toplam inşaat alanı (otoparklar dahil) olması planlanan proje; rezidans daireleri, ofisler ve otelden oluşacak.
Proje; 55, 40 ve 25 katlı 3 blok görünümünde tek binadan meydana gelecek.
Kulelerin en yüksek noktasının, anten dahil 230 metre olması öngörülüyor.
Anten hariç, binaların yükseklikleri 218, 169 ve 119 metre olarak hesaplanıyor.
Ruhsat aşamasındaki proje için 250 milyon dolarlık yatırım yapılması planlanıyor.
Çintemani nedir?
Mimar Hakan Kıran'ın projesini tasarlarken esinlendiği Çintemani, en eski Türk motiflerindi biri. Birbirine paralel iki dalgalı çizgi ve yuvarlak benekte meydana geliyor. Osmanlı dönemir ve ardından günümüze kadar ulaşan Çintemani Osmanlı padişah şehzadelerinin, erkeklik, güç, kuvvet ve saltanatı vurgulamak için özellikle kaftanlarında ve iç giyimde sıkça kullandığı gözleniyor.
Menekşe ATASELİM/Gazete Habertürk