Genel

İnci Deri, fabrikasına kiracı arıyor; teklife göre satabilir de!

İnci Deri Yönetim Kurulu Başkanı Ali Murat Kızıltaş, Prada fabrikasını inceleyerek kurduğu ve 8 milyon dolar yatırım yaptığı Hadımköy'deki fabrikasını kapatıp üretimden çıkma kararı aldı

Bundan sonra mağazalarına ve markaya odaklanma kararı alarak üretimi 15 Kasım'da durdurduklarını dile getiren Kızıltaş, "Fabrikaya kiracı arıyoruz. Zaten biz yıllarca yani 1994'e kadar sadece perakendeciydik. Sonra üretime girdik. Ama 2001'den bu yana emek yoğun tüm sektörlerin rekabet gücündeki kayıp bizi de etkiledi. Bugün üretici kimliğimiz ciromuza yüzde 10 koyuyorsa, maliyetlerimizin yüzde 40'ını oluşturur hale geldi. Üretimi bırakıyoruz" dedi.

İŞÇİLERE İŞ BULDU

Fabrikayı kapatmadan önce fason üretim yapacağı üreticilerle anlaşan ve iki makine parkurunu da bu üreticilerden birine veren Kızıltaş şöyle devam etti: "Fabrikamızda 300 kişi çalışıyordu. îki makine parkurumuzu verdiğimiz ürecitiye 'işçiler de hazır' dedik. Çalışacağımız bazı üreticilerin kapasitelerini artırdık. Bazı işçilerimizi oraya yerleştirdik. Zaten büyük çoğunluğu iş buldu. Bu kararı aldık çünkü herkes her şeyi yapmamalı. Herkes bir şeyi iyi yapmalı."

Fabrikada çalışan bir çift işçi için günlük 1 Euro ulaşım 1 Euro da yemek masrafı yaptıklarına dikkat çeken Kızıltaş üretimden çıkıp dışarıdan mal alarak maliyetlerini yüzde 10 düşüreceklerinin altını çizdi ve şöyle konuştu: "Biz mağazalarımızda sattığımız ürünlerin yüzde 15'ini üretebiliyorduk. Her şeyi üretmeye çalışmak da zor oluyordu. Kim neyi iyi üretiyorsa, onunla çalışacağız."

'Biraz daha erken karar verebilirdik'

Artan maliyetler nedeniyle İstanbul'da üretici kalmanın zorluğuna dikkat çeken Kızıltaş, "Doğu'da teşvik yasası çıktıktan sonra o tarafta üretim düşünür müsünüz" sorumuza, "Perakende başlı başına bir alan. Bundan sonra bir daha üretici kimliği alacağımızı sanmıyorum. Belki bu kararı daha erken de verebilirdik" cevabı verdi.

Kızıltaş, Hadımköy'deki fabrika için sadece kiralama değil, kafalarındaki değerin verilmesi durumunda satış ihtimalinin de düşünülebileceğini söyledi. Şu an satın almak konusunda sektörden bir firmanın ilgili olduğunu ifade eden Kızıltaş, "Binanın değeri, arazinin değer artışıyla birlikte 10 milyon doları buldu diye düşünüyoruz. 2004 yılında. makinelerimizi de yenilemiş, yeni bir yatırım yapmıştık. Binayı gerçekten Avrupa standartlarında bir üretim tesisi olarak hayata geçirmiştik" dedi.

Bundan sonra üretimden çıkınca Hadımköy'de kalmak yerine beyaz yakalı çalışanlarla şehir içine taşınma planı yaptıklarını da belirten Kızıltaş, "Şimdi şehirde taşınabileceğimiz yer arıyoruz. Bu yeni aldığımız karar bize daha da organize çalışma şansı verecek" dedi.

Ayşegül Akyarlı Güven / HABERTÜRK