Kent Haberleri

İncirli Hamamı'nın restorasyon çalışmaları tamamlandı!

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından restorasyon çalışmaları tamamlanan ve açılış için son hazırlıkların yapıldığı İncirli Hamamı, kent siluetindeki ihtişamlı yerini aldı

 


Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından restorasyon çalışmaları tamamlanan ve açılış için son hazırlıkların yapıldığı İncirli Hamamı, kent siluetindeki ihtişamlı yerini aldı. Kültür merkezi olarak Yıldırım’a kazandırılan tarihi hamamdaki son hazırlıkları inceleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, tarihi mekanın kısa süre içinde Yıldırım’daki sosyal ve kültürel etkinliklerin merkezi haline geleceğini söyledi.


Bursa’yı yaşayan canlı bir tarih kente ve açık hava müzesi haline getirmek amacıyla 2300 yıllık Bitinya surlarından 600 yıllık Osmanlı eserlerine, Cumhuriyet dönemi yapılarından 8500 yıllık arkeolojik bölgelere kadar her alanda yoğun bir çalışma yürüten Büyükşehir Belediyesi, ecdat yadigarı bir değeri daha kente kazandırdı. Molla Fenari’nin torunu Alaaddin Ali Bey tarafından yaklaşık 520 yıl önce yaptırılan, yangınlar görüp, tekrar tekrar onarıldıktan sonra bir dönem tütün deposu olarak kullanılan ve 1985 yılından bu yana tamamen kaderine terk edilen tarihi hamam, restorasyonun ardından gündüz orijinal mimarisi, gecece ışıklandırma sistemi ile Yıldırım’ın en ayrıcalıklı mekanı haline getirildi.


Ayrıcalıklı bir kültür merkezi

Yıldırım ilçesinin en hareketli caddelerinden İncirli Caddesi üzerinde yer alan tarihi hamamda açılış öncesi devam eden son hazırlıkları yerinde inceleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, çalışmalar hakkında Büyükşehir Belediyesi Tarihi ve Kültürel Miras Projeler Koordinatörü Aziz Elbas’tan bilgi aldı. Yıldırım Kent Konseyi Başkanı Arif Çelenk’in de katıldığı inceleme gezisinde konuşan Başkan Altepe, Bursa’da kültür ve medeniyetlerin izlerini ortaya çıkartmaya devam ettiklerini söyledi. Yıldırım ilçesine kimlikli, ayrıcalıklı bir kültür merkezi kazandırdıklarını ifade eden Başkan Altepe, "Yüzlerce yıllık eserler, bu şekilde eski işlevselliklerini farklı alanda da olsa yeniden kazanıyor. İncirli Hamamı da; bahçedeki müştemilat binası, avluları ve bahçesiyle birlikte bölgenin nabzının attığı güzel bir doku olarak hizmete alınmış olacak. Burada, mesleki eğitimler başta olmak üzere sosyal ve kültürel aktiviteler, sergiler düzenlenecek. Hem Yıldırım’a hem de Bursa’ya büyük bir değer katmış olacak. Son hazırlıkların yapıldığı tarihi hamamı kısa süre içinde hizmete açacağız” dedi.


Bursa açık hava müzesi oluyor

Büyükşehir Belediyesi’nin tarihi ve kültürel miras çalışmaları ayrı zamanda önemli bir kentsel dönüşüm niteliği taşıyor. Çalışmalar kapsamında kent merkezinde çağdaş konutlar arasında ilk günkü ihtişamıyla yükselen önemli eserin başında Mahkeme Hamamı ve Çandarlı İbrahim Paşa Kültür Merkezi geliyor. 1421 yılında Çandarlı İbrahim Paşa tarafından yaptırılan ve 1490, 1953 yıllarında onarım gören tarihi yapı, Büyükşehir Belediyesi’nin yatırımlarıyla ilk günkü ihtişamına büründü. 2. Murat döneminde Emir Buhari (emir sultan ) vakfına gelir temini için yaptırılan, 1608 yılında Cilali isyanlarında büyük zarar gören Kütahya Han da çarşı bölgesinin en prestijli yapılarından birine döndü. Sultan 2. Murad’ın tahta çıkışıyla Baş Vezirlik makamına getirilen Vezir Koca Mehmet Nizamüddin Paşa tarafından 15. Yüzyılın ikinci yarısında yaptırılan Kayıhan Hamamı da ayrıcalıklı bir sosyal tesis olarak bölgeye kazandırıldı. Yıllarca Anadolu-Rumeli Kazaskerliği yapan Bursa Kadısı Muallimzade Ahmet Efendi tarafından Aksu Köyü’ndeki cami, zaviye ve mektep ile Zeyniler Köyü’ndeki medreseye gelir sağlaması amacıyla 1572 yılında yaptırılan İncirli Caddesi üzerindeki Muallimzade Hamamı’nda restorasyon çalışmaları da tamamlanma aşamasına geldi. Cumhuriyet Caddesi üzerindeki Eskişehir Han da, aslına uygun kimliğiyle yeniden ayağa kaldırıldı. Türkiye’nin en büyük külliyeleri arasında yer alan ve içinde Fatih Sultan Mehmed’in annesi Hüma Hatun’dan, Cem Sultan ve Kanuni Sultan Süleyman’ın oğlu şehzade Mustafa’ya kadar 12 türbe bulunan Muradiye Külliyesi’nde devam eden restorasyon çalışmalarıyla 6 asırlık külliye gerçek kimliğine kavuşuyor.


BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ