Sektörel

İndirim inşaat ve mobilya sektörünün yüzünü güldürdü!

İnşaat ve mobilya sektöründe vergi oranları ve tutarlarda değişikliğe gidilmesi sektörlere umut ışığı oldu. İş adamları, düzenlemeyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

03.02.2017 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 2017/9759 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı kapsamında bazı vergi oranları ve tutarlarda değişikliğe gidildi. İnşaat ve mobilya sektörünü de kapsayan bu düzenlemeyle ilgili değerlendirmelerde bulunan iş adamları, kararın sektöre hareketlilik getireceği görüşünde birleşti.

 

İMSİAD YÖNETİM KURULU BAŞKANI ADİL GÖKÇADIR:


Eski uygulamada metrekaresi 500 liraya kadar olan arsalarda yüzde 1, bin liraya kadar olanlarda yüzde 8, 2 bin liraya kadar olanlarda ise yüzde 18 KDV uygulanıyordu. Şimdiki düzenlemeyle bu değişti ve yüzde 8 ödeyen artık yüzde 1, yüzde 18 ödeyen ise yüzde 8 KDV ödeyecek. 2013-2016 arasındaki dönemde yapı ruhsatı alınan projeler ise eski oranlar üzerinde ödeme yapılacak. Bu düzenleme hem sektörü hem konut alıcısını olumlu yönde etkileyecektir. Başta hükümet olmak üzere Maliye Bakanlığı’na çok teşekkür ediyorum. Kararın sektöre doping etkisi yapmaya yönelik olduğunu söyleyebiliriz. Ancak bu karar 1 Ocaktan itibaren alınan ruhsatlarla sınırlandırılmış. 1 Ocak 2017’den itibaren başlayan inşaatlarla ilgili bir karar olduğundan konut üreticisinin elindeki mevcut daireleri kapsamıyor. Kararı bu haliyle de olsa son derece olumlu buluyorum ancak düzenleme 1 Ocak 2017’den önce yapılmış konutlara da uygulanabilseydi gerek bitmiş konuta girmek isteyen tüketici gerekse de elindeki daireyi değerlendirmek isteyen üretici adına daha olumlu bir düzenleme olurdu.

 

ALPİŞ GROUP YÖNETİM KURULU BAŞKANI SERTAÇ KARAALP:


Hem konut alıcısını hem de sektör temsilcilerini ciddi anlamda etkileyecek bir düzenlemeye imza atıldı. Beklentimizin karşıladığını rahatlıkla söyleyebilirim. Bu anlamda hükümetimize teşekkür ediyorum. Emlak piyasasında alımlar, mart ayından itibaren yükseliyor. Kararın zamanlaması da bu anlamda çok iyi. Gayrimenkul sektörüne bahar getirecek bir düzenleme olarak görüyorum. Sektörde yapılan arka arkaya düzenlemeler, üreticiyi, alıcıyı ve aracıyı destekliyor nitelikte. 


İMOS YÖNETİM KURULU BAŞKANI YAVUZ UĞURDAĞ:


Gelişmeyi oldukça olumlu buluyoruz. Öncelikle bu düzenlemeyi yapan devlet büyüklerimize teşekkür etmek isterim. KDV oranlarındaki bu değişikliğin sezonun hareketlenmeye başlayacağı bir dönemde yapılması ve ayrıca yaklaşan MODEF fuarı öncesi uygulanması sektör temsilcileri olarak bizleri gelecek adına ümitlendiriyor. Ancak bu düzenlemenin 2009 yılında olduğu gibi kısa süreli olmaması ve daimi bir hale dönüştürülmesi bizim asıl beklentimizdir. Tüketimin artması, piyasanın canlanması ve üretimde kullanılan tekstil ürünlerindeki KDV oranının girerken yüzde 8 ama çıkarken yüzde 18 olmasının getirdiği zararları en aza indirgemek açısından uygulamanın daimi olmasının sektör adına olumlu getirileri olacağını düşünüyoruz. Doğru atılan adımlarda süreklilik sağlanabilirse bu hamleler çok daha faydalı bir hale gelecektir.


RİCH WORLD GAYRİMENKUL A.Ş. YÖNETİM KURULU BAŞKANI CENGİZ İLOĞLU:


İnşaat sektörünün en önemli beklentileri arasında yer alan KDV düzenlemesi, geçtiğimiz gün itibariyle Bakanlar Kurulu tarafından karara bağlandı. Öncelikle bu kararın alınmasında emeği olan devlet büyüklerimize çok teşekkür ediyorum. Yapılan bu düzenlemenin sektörü büyük ölçüde rahatlatacağı ve satışları artıracağı görüşündeyim. Düzenleme ile üreticinin de, tüketicinin de düşünüldüğünü belirtebiliriz. İnşaat sektörünün önünü açmak adına yapılan reform niteliğindeki düzenlemeleri her zaman destekliyoruz. Rich World Gayrimenkul A.Ş. olarak, 2017’de yapılacak bu gibi reformların 2016’nın etkilerini de ortadan kaldıracağını ve ekonomimize katkı sunacağını düşünüyoruz.



Gazete Bursa