05 / 11 / 2024

İndirimli emlak vergisi formu!

İndirimli emlak vergisi formu!

Emlak vergisi için ödenecek bedel, taşınmazın değeri üzerinden vergi oranının hesaplanması ile bulunuyor. Vergide bazı taşınmazlar için indirimde uygulanıyor. Bunun için belediyede indirimli emlak vergisi formu dolduruluyor...




İndirimli emlak vergisi formu!

Gayrimenkul sahiplerinin her sene ödemek ile mükellef olduğu verilerin başında emlak vergisi geliyor. Emlak vergisi senede iki eşit taksit halinde ödeniyor. Vergi bedeli, taşınmazın değeri üzerinden vergi oranının hesaplanması ile bulunuyor.


Meskenlerin vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak karşımıza çıkıyor. Diğer binalarda emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.


Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 6, büyükşehirde olmayan bir arsanın vergi oranı binde 3 oranı ile vergi hesabı yapılıyor.


İndirimli emlak vergisi

Kanunun 5. ve 8. maddeleri gereğince, tek mesken sahipleri şartları taşımaları halinde vergiden muaf olurken; yeni inşa edilen binadan ev alanlar da belli bir süre emlak vergisini düşük orandan ödüyor. İndirimli emlak vergisi formları şu şekilde:



Emlak vergisi muafiyet dilekçesi:

TARİH …./…./….


T.C.

............ BELEDİYE BAŞKANLIĞI

MALİ HİZMETLER MÜDÜRLÜĞÜ’NE



Emlak Vergisi Kanununun 8 inci maddesi uyarınca aşağıda vasıfları açıklanan meskenime indirimli vergi nispeti uygulanmasını talep ediyorum.


Gelirim münhasıran aşağıda belirtilen sosyal güvenlik kurumundan aldığım aylıklar ibarettir.


Türkiye sınırları içinde hisseli veya tam mülkiyet kapsamında brüt yüzölçümü 200 m2’yi geçmeyen tek meskenimin dışında başka meskenim bulunmamaktadır.


Bu meskenim muayyen zamanlarda dinlenme amacıyla değil, daimi olarak kullanmaktayım.


Yukarıda  bilgilerin doğruluğunu kabul eder, gereğini arz ederim.


ADRES                                                                 MÜKELLEF

                                                                      

Adı ve Soyadı

( İMZA)


GAYRİMENKULÜN :


Bina Vergisi Sicil No: ………………………….

Belediyenin Adı        : ………………………….

Mahallesi                  : ………………………….

Cadde ve Sokağı      : …………………………..

Kapı ve Daire No     : ………………………….

                

Pafta No                                

Ada No                           

Parsel No


İndirim dilekçesi:

................ BELEDİYE BAŞKANLIĞINA

                                                

.../.../....



Konu: Emlak vergisi muafiyeti


...... mahallesi, ........ sokak , ......... Yapıları ......... blok ... Daire adresinde bulunan ve Belediye başkanlığınıza  ....... Emlak Sicil Numarası ile kayıtlı meskenin  sahibiyim.


Şu an sahibi olduğum bina ..../..../...... tarihinde tamamlanmış ve bu husus Emlak Vergisi Beyannamesi ile beyan edilmiştir.

 

1319 Sayılı Emlak Vergisi Kanununun “Geçici Muaflıklar” Başlıklı 5. maddesinin (a) fıkrası “Mesken olarak kullanılan bina veya apartman dairelerinin, 2.500 Yeni Türk Lirasından az olmamak üzere vergi değerinin 1/4 ü, inşalarının sona erdiği yılı takibeden bütçe yılından itibaren 5 yıl süre ile geçici muafiyetten faydalandırılır” şeklindedir.

 

V.U.K’nun 119/5 -  122. maddeleri uyarınca tarafımca yapılan bu yazılı bildirime istinaden aynı kanunun 120. maddesi uyarınca Belediye Başkanlığınızca Düzeltilerek tarafıma nakten veya mahsuben iade edilmesi gerekmektedir. 

 

Yukarıdaki açıklamalarım ışığında,

 

........... tarihinde ............... makbuz no ile tarafımca fazla ve yersiz ödenen .... yılı Emlak Vergisi 1. taksidinin fazla tutarlarının yukarıdaki kanun hükmü gereğince nakten ve/veya .... yılı Emlak Vergisi 2.. taksidinden mahsuben iadesi hususunu bilgilerinize sunarım.  


Home ofis emlak vergisi nasıl ödenir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön