Kent Haberleri

İnegöl OSB'nin ihracat hacmi 1 milyar dolar!

Yıllık ihracat hacmi 1 milyar dolara ulaştı. Bu yıl içinde tamamlanması planlanan atık su arıtma ve atık çamur kurutma tesisi yatırımıyla kapasite günlük 165 tona ulaşacak.

Yaklaşık 3 milyon metrekare alan üzerinde kurulu İnegöl OSB'de 90 firma faaliyet gösteriyor. Yıllık ihracat hacmi 1 milyar dolara ulaştı. Bu yıl içinde tamamlanması planlanan atık su arıtma ve atık çamur kurutma tesisi yatırımıyla kapasite günlük 165 tona ulaşacak. 


İnegöl Organize Sanayi Bölgesi (İnegöl OSB) bünyesinde Türk sanayisinin devlerini barındıran önemli bir bölge. Sanayi kenti Bursa'nın yanı başında kurulan ve Türkiye ekonomisine önemli katkı sağlayan bölgenin en önemli özelliği ise Türkiye'de kurulan ilk ilçe organize sanayi bölgesi olması... 


Bursa-Eskişehir karayolu üzerinde yer alan İnegöl Organize Sanayi Bölgesi, Türkiye'nin üç büyük iline kolay ulaşımı ile öne çıkıyor. Mudanya limanına 76 kilometre, Gemlik limanına 75 kilometre mesafede olan bölgeden deniz ulaşımı sağlanabilirken, bölgeye 22 kilometre mesafede olan Yenişehir Hava Limanı ile hava ulaşımı da sağlanabiliyor. 


İnegöl Organize Sanayi Bölgesi'nin kuruluş çalışmaları 1970'li yıllara dayanıyor. İnegöl'de yaşayan dönemin Ticaret Bakanı Ahmet Türkel öncüTürkiye'nin ilk ilçe organize sanayi bölgesi, kuruluşu 1977 yürürlüğünde İnegöl Belediyesi ile İnegöl Ticaret ve Sanayi Odasının girişimleriyle Bakanlar Kurulu'nun 24 Aralık 1973 tarihli kararı ile kurulan bölgede ilk müteşebbis heyet 1977 yılında oluşturuldu. 


OSB, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın kredi desteği ve kontrolü ile alt yapısı kısa zamanda tamamlandı. Ticaret ve Sanayi Bakanlığı'nın Sicil Defterinde 187 sicil numarası kaydıyla 4562 Sayılı Organize Sanayi Bölgeleri Kanunu hükümlerine göre kurulan İnegöl Organize Sanayi Bölgesi, aynı zamanda Türkiye'nin ilk ilçe organize sanayi bölgesi unvanını da elinde bulunduruyor. 


90 FİRMA FAALİYET GÖSTERİYOR 


3 milyon metrekarelik alan üzerinde kurulan OSB, yol, su, elektrik, kanalizasyon, doğalgaz, içme ve kullanma suyu tesisleri, PTT, sosyal tesisler, atıksu arıtma tesisi gibi altyapı çalışmalarını kısa zamanda tamamlayarak sanayicilerin hizmetine sundu. Bugün itibariyle 120 parselde 90 firmayla faaliyet gösteren bölgede 14 bin kişi istihdam ediliyor. Bölgede şu anda yatırım için boş parsel bulunmuyor. Kirletici sanayiye karşı önlemini kuruluş aşamasında alan İnegöl OSB'de özellikle deri, kimyasal madde, patlayıcı ve parlayıcı sanayi tesisleri kurulumu konusunda sektör kısıtlaması var. 


2013 yılı itibariyle 1 milyar dolarlık ihracat hacmine sahip olan bölge yıllık 515 milyon kilovat saat elektrik, 100 milyon metreküp doğalgaz, 1 milyon ton su tüketiyor. 


Bölge Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan Şeremet, İnegöl OSB ile ilgili şu bilgileri veriyor; "Bünyemizdeki Sanko, Küçükçalık, Göl İplik, Karakoç, Özdilek, Starwood, Olmuksan, Demirdöküm gibi büyük ölçekli 8-9 firma; çalışan sayısı, enerji tüketimi, üretim kapasiteleri olarak OSB kapasitesinin yüzde 70'ini sırtlanmış durumda. Yüzde 50 tekstil ağırlıklı olmak üzere orman ürünleri ve mobilya sanayi, gıda maddeleri, ambalaj sanayi, döküm, cam, oto yan sanayi, kimya, inşaat gibi hemen hemen her sektörde üretim yapılıyor." Şeremet, merkezi İnegöl'de olmayan firmaların da hesaba katılmasıyla ihracat rakamının daha yüksek çıkabileceğini belirtiyor. 


Altyapı hizmetlerini tamamlayan İnegöl OSB, artık daha teknolojik yatırımlara imza atıyor. Bölge özellikle sanayicinin daha verimli hizmet alabilmesi için atık su artıma ve atık çamur kurutma tesisi yatırımlarına hız vermiş durumda. 


YENİ YATIRIMLARA HAZIRLANIYOR


İnegöl OSB, 2000 yılında 10 milyon dolarlık yatırımla Türkiye'de endüstriyel ve evsel nitelikli atık suların birlikte arıtıldığı ilk arıtma tesisini kurdu. 


Yaptığı 35 milyon dolar yatırımla Türkiye'nin ilk ve tek "Cannibal" (Atık Çamur Azaltma Teknolojisi) sistemi ve atık çamur kurutma tesisine sahip OSB'si unvanını alan İnegöl OSB, önceki yıl yapılan 25 milyon dolarlık ek yatırımla kapasite artırımına gitti. 


Bölgede atık su arıtma tesisleri kojenerasyon sayesinde kendi enerjisini üretirken, elde edilen sıcak hava ile de çamur kurutma işlemi yapılıyor. 


Arıtmanın ardından günlük 85 ton kapasite ile yüzde 23 susuzlaştırılmış çamur elde ediliyor. Çamur kurutma tesisinde ıslak çamur yüzde 90 oranında kurutularak granül hale getiriliyor. 


Yönetim Kurulu Başkanı Şeremet, arıtma tesisine bağlı çalışan çamur kurutma tesisinde ek Alan büyüklüğü 300 hektar, parsel sayısı 108. yatırıma hazırlandıklarını da belirtiyor. Kapasiteyi iki katma çıkaracak yatırımla ilk ünitede yaşanacak bir duraklama halinde ikinci ünitenin devreye alınacağını ve sistemin hiç durmadan çalışabileceğini anlatan Erdoğan Şeremet, yatırımı bu yıl içerisinde tamamlamayı planladıklarını da vurguluyor. 


Yatırımla ilgili aldıkları teşviğin Resmi Gazete'de yayınlanan yatırım teşvik belgeleri listesinde yer aldığını kaydeden Şeremet, modernizasyon kapsamında KDV istisnasını öngören atık su artıma ve atık çamur kurutma tesisi yatırımı için 4 milyon liralık teşvik aldıklarını, yatırım çerçevesinde 1 milyon 630 bin euro da makine ithalatı yapacakları bilgisini verdi. 


Tesisin kapasitesini 165 ton/güne çıkaracak yatırımla 10 kişilik ek istihdam da sağlanacak. İnegöl OSB, önümüzdeki yıllarda çamurun yakılmasından enerji elde edilmesi ile ilgili bir yatırım da planlıyor. Bölgede ayrıca 2012 yılında 1.5 milyon dolarlık yatırımla kurulan fiber optik kablo altyapısıyla entegre bir SCADA sistemi de kullanılıyor. 


15 MİLYON EUROLUK PROJE 


Erdoğan Şeremet ayrıca, atık su arıtma tesisinde endüstriyel atık sular için ön fizikokimyasal arıtma ünitesi kurulması ve Boğazköy Havzası'nın korunması konusunda geliştirdikleri projenin Bursa Bilecik Eskişehir Kalkınma Ajansı'nın (BEBKA) Çevre Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı kapsamında desteklendiği bilgisini de veriyor. Toplamda 3 milyon 200 bin liralık projenin yüzde 50'lik kısmı BEBKA tarafından desteklenecek. 


Öte yandan atık sulardaki tuzluluk oranı ve renk probleminin önüne geçebilmek için de Ar-ge çalışmalarını sürdüren bölge, bu yıl devreye alınacak proje için 15 milyon euroluk bir yatırım yapacak. 


Dünya Sektörel Ek