Kent Haberleri

İnegöl'de konut fiyatları yüzde 20 arttı!

Emlak piyasasında yaşanan durgunluğu değerlendiren İnegöl Emlakçılar Derneği Başkanı Zekai Akyürek, inşaat malzemelerine gelen zammın İnegöl'de daire fiyatlarına yüzde 10 ila 20 arasında yansıdığını belirtti.

Emlak piyasasında yaşanan durgunluğu değerlendiren İnegöl Emlakçılar Derneği Başkanı Zekai Akyürek, inşaat malzemelerine gelen zammın daire fiyatlarına yüzde 10 ila 20 arasında yansıdığını belirtti. 


PİYASALAR DURGUN 

İnegöl'de şuanda konut ve arsa satışlarında bir durgunluk yaşandığını ifade eden Emlakçılar Derneği Başkanı Zekai Akyürek, "Ramazan ayında işlerimiz durgun geçiyor. Piyasalarda durgunlaştı. Seçimlerde sandıklardan koalisyon çıkması nedeniyle piyasalarda bir düşüş oldu. Koalisyonun kurulmasıyla işlerin normale döneceğini de şimdiden kestiremiyoruz. İnegöl'de şuanda konut ve arsa satışlarında bir durgunluk var. Bankaların faizleri yüksekte tutması özellikle konut satışlarını etkiledi. Bu durgunluğu seçim, Ramazan ayı ve bayramın üst üste gelmesine bağlıyoruz. Tabi bu her şeyin sonu anlamına gelmiyor. İnegöl yapı ve kapasite itibariyle büyük bir şehir. Bu durgunluk illaki aşılacak" dedi. 


YÜZDE 10-20 ZAM GELDİ 

İnşaat malzemelerine gelen zammın daire fiyatlarına da yansıdığını belirten Akyürek, "Otomatikman yüzde 10 ila 20 arasında bir zam oldu. Vatandaşların çoğu daire alımlarını bankalardan aldıkları kredilerle karşılıyordu. Bankalarda şuan ki belirsizlik ortamında vatandaşlara kredi vermemek için elinden geleni açıkçası yapıyorlar. Önünü göremedikleri için çeşitli bahanelerle geçiştiriyorlar. Herkes birbirini idare eder duruma geldi" diye konuştu. Konut alımlarından zemin etüdü iyi yapılan, deprem yönetmeliklerine uygun inşa edilen konutların tercih edilmesinin önemli olduğunu ifade eden Zekai Akyürek, toplumda, ev satın alınırken öncelikle binanın görünen özelliklerini incelemek gibi yanlış bir algı olduğunu belirtti. Binalarda su yalıtımı bulunmasının da son derece kritik öneme sahip olduğunu anlatan Akyürek, "Su, binalara hasar veren en önemli faktörlerin başında gelir. Bu nedenle su yalıtımı, henüz zorunluluk haline gelmese de depreme karşı binaların en önemli koruyucusu" diye konuştu. 


DAİRELER İNSANLARIN YAŞAM MERKEZİDİR 

Su yalıtımı olmayan binaların, inşasından 10 yıl sonra taşıma kapasitesinin yüzde 66'sını kaybettiğini, binanın pas tutup çürümeye başladığını eden Akyürek, bu nedenle ev satın alırken öncelikle bodrum katının incelenmesi gerektiğini belirterek, "Daireler insanların yaşam merkezidir. İlk önce bulunduğumuz bölge itibariyle deprem kuşağında olmamız nedeniyle daire alırken depreme dayanıklı binaları tercih etmemiz gerekiyor. Bunun yanında yeni yönetmeliklere göre enerji kaybı olmayan, enerji tasarrufu sağlayan binalar, daireler tercih etmeliyiz. Elektrik enerjisinden tutun, ısınma hatta su da dahil her şeyine dikkat edecek şekilde dizayn edilen, zeminin tutun çatısına varana kadar dikkatli bir şekilde yapılan binalar. Bir binaya baktığımız yalıtımlı bina deriz. Ama bu yalıtım da, 3 milimlik yalıtım malzemesiyle yapılan binanın dış cephesiyle 5 milimlik arasında çok fark var. Enerji, ısı kaybı dediğimiz olay bu. Binanın bodrum katından en üst katına kadar su almama konusunda binanın muhafaza edilmesi gerekir. Bina rutubetli ortamdan arındırılmış, zemin katı özellikle kuru olan, su çekmeyen binalar da yaşamamız gerekir. Binayı bitiren nemdir. İnsanı gam, betonu nem bitirir. Bunlara dikkat etmek gerekir. İnegöl genel anlamda rutubetli bir yer olduğundan binalar yapılırken şuan ki sistemde temel aşamasından başlayıp, üst çatıya kadar buna çok dikkat ediliyor. Binanın sağlamlığı ve nem almaması doğrultusunda. Ama enerji tasarrufu anlamında binalara artık çok önem veriliyor. Binanın iç ve dış yalıtımı, dolgu malzemesinin kalitesine önem veriliyor. Satıcılar olarak vatandaşlara tavsiyemiz, binanın dış görünümüz, kalebodur, fayansı güzel olabilir ama binayı veya daireyi alırken ilk önce yapan firmanın güvenirliliğinden tutup, yapılırken kullanılan malzemenin en ayrıntısına kadar araştırılmasından yanayız. Yani bina depremden sonra yapıldı denir, içene girerler bir sene sonra nem aldığını, rutubet olduğunu söylerler. Bunu yeni yapılmış binaları alıp söyleyenleri de duyuyoruz. Binayı ıslamadığını, 400 lira gibi rakamlarla doğalgaz faturası ödeyip ama evini ısıtamıyorlar. Bunlar yalıtımdan tutunda bina yapılırken kullanılan malzemenin kalitesinin düşük olmasından kaynaklanıyor. Ucuz etin yahnisi yenmez deriz. Vatandaşın daha kaliteli, daha sağlıklı mekanlar alması için artık bu bilgileri isteme hakkı var. Yani bir daireyi alırken yapan müteahhidinden tutun, malzemenin ne kullanıldığını, kalitesini sorma hakkına sahiptir" şeklinde konuştu. 


Bursa İnegöl Yıldırım