Kent Haberleri

İnegöl'de konut fiyatları yüzde 50 arttı!

Müteahhitler Derneği Başkanı Fahrettin Baykan, inşaat maliyetlerindeki artışın konut fiyatlarında da artışı beraberinde getirdiğini söyledi Baykan, geçtiğimiz yıl metrekaresi 1000 TL olan yeni dairelerin,1500 TL civarında yükseldiğini belirtti.

Müteahhitler Demeği Başkanı Fahrettin Baykan, ev fiyatlarındaki artışı değerlendirdi. Baykan; "İnşaat sektöründe maliyetler ciddi oranda arttı. Bir yıldan beri sadece çimentoya %19 zam geldi. Demire %8, tuğlaya işçiliğe, sıvaya, bütün inşaat malzemelerine genelde %25 zam geldi Bunun hesabını müteahhitler daha önce yapmıyordu. Kış gelince de oturup maliyetleri hesaplamaya başladılar. Müteahhitler gelir-gideri hesap ettiler" dedi. 



DAİRELER, YENİŞEHİR'DEN DE UCUZDU

Bir yandan da İnegöl içinde yer azaldı. Çevre Yolu doldu Şehir içinde de mahalle aralarında sürekli yenilenme oluyor" diyen Baykan; "Cazip yerler de kalmadı. İnegöl'de konutlar zamlanmadı. Fiyatını buldu. Geçen sene Bursa'ya göre, Eskişehir'e hatta Yenişehir'e göre daireler 20-30 bin TL daha ucuzdu. Artık fiyatını bulmaya başladı. İnegöl'de artık dairenin metrekare fiyatı 1500 TL oldu. Birkaç sene öncesine kadar 1000 TL'nin de altındaydı. Artık herkes ona göre hesap yapıyor" diye konuştu. 



DEVLET YARDIMLARI NASIL? 

Konut alımındaki devlet yardımlarından da bahseden Baykan, şunları söyledi:' 'Devlet yardımı var artık. Tüketiciler beklerse yüzde 15 destek alacak. 100 bin TL'nin dairenin 15 bin TL'sini veriyor sanıyorlar. 100 bin TL'nin peşinatının %25'i olan25 bin TL'nin %15'ini veriyor. Ama bunu da biriktirmek için banka hesabına açıyorsun. 5 yıl için biriktirmeye başlıyorsun biriken 25 bin TL'nin %15'ini devlet ödüyor. 5 yıl içinde o daireyi daha pahalıya almış olacak. Öyle de bir durum var" 



KONUT SATIŞLARINI ETKİLEMEDİ 

Konut satışlarını da değerlendiren Baykan; "Fiyatların yükselmesi daire satışlarını etkilemiyor şu anda Müteahhitlerin elinde 5-10 tane bitmiş dairesi yok. Önceden temeldeyken alınıyordu Şimdi bitme aşamasında hepsi satılıyor'' şeklinde konuştu. 



YENİ EV ALIN 

Baykan, İnegöl'ün deprem bölgesi olduğuna da dikkat çekerek; "Balıkesir'de bir deprem oldu geçtiğimiz günlerde. İnsanlar mutlaka yeni dairelerde yaşamalı. Herkes ona göre hazırlık yapsın Arabasından kıssın ama mutlaka ev alsın. Depreme dayanıklı yeni evler alsın" diyerek açıklamalarını sonlandırdı.


Genç Gazete