Ekonomi

İngiliz basınının gündeminde Türk çiftçisi var! Binlerce çiftçi yüksek maliyetler ve borçlarla karşı karşıya!

İngiliz Financial Times gazetesi Türkiye'de artan maliyetlerden dolayı Türk çiftçisinin zorlandığını ifade eden bir haber yayımladı."Türkiye'de çiftçiler artan maliyetler ve borçlarla mücadele ediyor" başlıklı haberde, Türk Lirası'nın çöküşü ve hızla artan küresel fiyatların tarımsal reform ihtiyacını gösterdiği ifade edildi

Türkiye'deki çiftçiler İngiliz Financial Times (FT) gazetesinin de yer buldu. "Türkiye'de çiftçiler artan maliyetler ve borçlarla mücadele ediyor" başlıklı haberde, Türk Lirası'nın çöküşü ve hızla artan küresel fiyatların tarımsal reform ihtiyacını gösterdiği ifade edildi.

 

‘BU KADAR ZOR DÖNEM GÖRMEDİM’

Türkiye'nin güney ili Hatay'da Antakya çevresinin binlerce yıl büyük medeniyetlere ev sahipliği yaptığını, bölgenin verimli topraklarında yetişen zeytin ve üzümlerin kentin müzelerindeki Roma mozaiklerinde tasvir edildiğini belirten FT, bu bölgede ve Türkiye'deki 500 bin çiftçinin çoğunun bugün zorluk içinde olduğunu yazdı.

Gazetenin Türkiye muhabiri Laura Pitel imzalı analizde görüşlerine yer verilen Antakya Ziraat Odası Başkanı Mehmet Muzaffer Okay, "Bu kadar zor bir dönem görmedim" diye belirtti. Söz konusu haberde, buğday, biber ve zeytin üreticisi olan Okay'ın yaklaşık 30 senedir ziraat odasında yer aldığı aktarıldı.

Okay, odaya kayıtlı yaklaşık 25 bin çiftçinin yükselen maliyetler ve borçlar karşısında dirençlerinin zayıfladığını vurguladı.

‘ENFLASYONU ARTIRIYOR’

Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre, Türkiye'nin gayrisafi yurt içi hasılası içinde yüzde 7'lik paya sahip olan tarımın, Türkiye ekonomisinin dayanak noktalarından biri olmayı sürdürdüğü, Hatay'ın pazı, maydanoz ve portakal gibi ürünlerin üretiminde öne çıktığı belirtildi.

Tarımda hızla artan üretim maliyetlerinin Türkiye'nin hızla yükselerek martta yüzde 70'e yükselen gıda enflasyonunda da belirleyici olduğunu, nisan ayında tüketici enflasyonunun yüzde 68'e artmasının beklendiğini aktaran FT, Suriye sınırında soğan üretimi yapan Mahmut Çam isimli çiftçinin, döviz kurlarındaki yükselişin etkilerine dair açıklamalarına da yer verdi.

 

MAZOT, GÜBRE VE İLAÇ FİYATLARI ARTTI

Çam, beş traktörünün depolarını doldurmak için geçtiğimiz sene mazota 3 bin lira verdiğini fakat şu an bu rakamın 13 bin TL'ye yaklaştığını, gübre ve ilaçlarda da yüzde 400'e varan artışlar olduğunu söyledi.

Çam, "Mazot, gübre ve ilaç fiyatları ucuz olursa biz de ürünlerimizi ucuza satarız ve aksi olursa de ürünler de pahalı olur ve üretim azalır" diye açıkladı.

FT ayrıca, gıda fiyatları keskin bir şekilde artarken çiftçilerin genellikle kendilerini fiyatları düşürmeleri için hükümetin baskısı altındaki zincirmarketler ve bazen onları sömüren aracılar tarafından sıkıştırılmış halde bulduklarına dikkat çekti.

VERİLEN DESTEK SADECE BİRKAÇ GÜN YETİYOR

Türkiye'nin tarımsal destek ödemelerinin Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) gibi kurumlar aracılığıyla uzun süredir eleştirildiğini fakat çiftçilerin artan girdi maliyetlerini karşılamak için hükümetten daha fazla destek talep ettiğini belirten FT, Nesim Koç isimli mısır ve pamuk üreticisi bir çiftçinin "Hükümetin mazot desteği, traktörlerin sadece birkaç günlük yakıt masrafını karşılıyor" ifedelerine yer verdi.

Dünya Bankası'nda tarımsal ticaret uzmanı Luz Berania Díaz Ríos, son 15 senede Türk tarımında üretkenlikte kısıtlı artış yaşandığına, 2007-2016 arasında tarımda yüzde 3'lük ortalama büyüme olurken bunun üretkenlik artışından çok daha fazla gübre ve ilaç gibi girdileri daha fazla kullanarak elde edildiğine dikkat çekerken, FT, yükselen maliyetlerin Türk tarım sektöründeki daha derin, yapısal sorunlara ışık tuttuğunu vurguladı.

Díaz Ríos ayrıca, Türkiye'de verimli havalandırma ve sulama sistemlerine sahip daha modern seralar gibi teknolojik gelişmelere ve iklim değişikliğine karşı önlemlere ihtiyaç duyulduğunu aktardı.

 

‘POTANSİYEL BÜYÜK, REFORM LAZIM’

Yaşanan sorunlara rağmen Türkiye'nin tarımda devasa bir potansiyele sahip olduğuna işaret eden Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gökhan Özertan, kiraz, incir, mercimek, fasulye ve fındık dahil 50 tarımsal üründe Türkiye'nin hâlâ en büyük 10 üretici ülke arasında olduğunu söyledi.

On yıllara dayanan sorunların çözümü için tarımda kapsamlı reformlara ihtiyaç olduğunu söyleyen Özertan, eğitim yoluyla Türk üreticilerinin teknik bilgilerini geliştirmenin ve çiftçilere finanstan pazarlamaya kadar birçok alanda yardımcı olabilecek kooperatifleri elden geçirmenin iyi bir başlangıç noktası olacağını, daha iyi veri toplanasına da ihtiyaç olduğunu aktardı.

Özertan, “Sonuçta çiftçi mutlu değil, tüketici mutlu değil. Kimse mutlu değil” dedi.

‘YAŞ ORTALAMASI ARTIYOR, ÇOCUKLAR İSTEMİYOR’

Türkiye'de çiftçilerin yaş ortalamasının giderek arttığını, ailelerin çocuklarını tarıma devam etmeleri konusunda ikna etmekte zorlandığını aktaran FT, 52 yaşındaki çiftçi Nesim Koç'un "Ben çiftçi olarak doğdum. 10 yaşımdan beri traktör kullanıyorum ama dört kızımın toprağa ilgisi yok, kendim daha ne kadar devam ederim, bilmiyorum" sözlerini aktardı.

Bir yılda yüzde 200 arttı! Sebze meyve fiyatları son 7 yılın zirvesinde! İşte 5 Mayıs 2022 fiyat listesi

A101'de bugün neler var? İşte A101 5 Mayıs 2022 aktüel ürünler kataloğu fiyat listesi...

Hal Yasası detayları belli oldu! Hal fiyatları ne zaman düşecek?