Ekonomi

İngiliz dev bankadan seçim senaryoları! Mevcut politikalar devam ederse dolar 36 liraya kadar tırmanır!

Mayıs ayında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde yabancı yatırım bankalarından peş peşe Türkiye raporları geliyor. En son rapor İngiltere merkezli finans kuruluşu Standard Chartered’dan geldi. Banka seçim sonrası Türkiye ekonomisine ilişkin çarpıcı tespitlerde bulundu.Banka, 2023 yılının ikinci çeyreğine ilişkin detaylı bir makro ekonomik analizde bulunurken, seçim sonrası olası senaryolarını da paylaştı

İngiltere'nin önde gelen bankalarından Standard Chartered, Türkiye ekonomisine ilişkin bir rapor yayımladı. Banka, 2023 yılının ikinci çeyreğine ilişkin detaylı bir makro ekonomik analizde bulunurken, seçim sonrası olası senaryolarını da paylaştı.

Rapora göre, 14 Mayıs’ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimleri, Türkiye açısından bir dönüm noktası olacak. Seçimlere kadar Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’ndan 50 baz puanlık bir indirim beklentisinin yer aldığı Standard Chartered’ın raporunda, ayrıca dolar TL kurunun seçim sonuçlarına göre nasıl bir seyir izleyeceğine ilişkin öngörüler de aktarıldı.

EKONOMİK BÜYÜME YAVAŞLAYACAK

Standard Chartered ekonomisti Farooq Pasha’nın hazırladığı ‘Türkiye’ raporuna göre, ekonomi yönetimi tarafından hayata geçirilen teşviklere rağmen ekonomik büyümenin baskı altında kalacağı öngörülüyor. Raporda, geçen yıl gerçekleşen yüzde 5,6'lık büyümenin ardından 2023 yılında ise büyümenin hız keserek yüzde 2,5 oranında büyüme ile ekonomik görünümde yavaşlama olabileceği tahmini yer aldı. Özellikle şubat ayında yaşanan Kahramanmaraş depremlerinin yanı sıra yurt dışı talebin zayıflığı ve yaklaşan seçimlerin ekonomik aktivite üzerinde baskı oluşturacağı belirtilirken, kapasite kullanımı, tüketici güveni ve ihracat verileri gibi ekonomik göstergelerdeki yavaşlamaya dikkat çekildi. Ayrıca raporda, yüksek enflasyonun da yurt içi talebi olumsuz etkileyeceğine vurgu yapıldı.

MALİ TEŞVİKLER ARTACAK

Banka’nın Türkiye raporunda, Cumhurbaşkanlığı seçimleri yaklaştıkça ekonomi yönetiminin 14 Mayıs seçimlerine yaklaştıkça ekonomik aktiviteyi artırmak için mali teşviklerin artabileceği görüşüne yer verilen raporda; 2023 yılı için enflasyon tahmini ise, ortalama yüzde 55 oldu. Baz etkisi sebebiyle ÜFE ve TÜFE'de düşüşün 2023 yılının ikinci çeyreğinde de devam etmesi bekleniyor.

Seçim sonrası yeni kurulacak hükümetin ekonomi politikasında değişime gitmemesi durumunda, orta vadeli enflasyon görünümde yukarı yönlü riskler olduğuna dikkat çekilirken, enflasyonun gevşek para politikası sebebiyle yapışkan olduğu ifade edildi.

SEÇİM SONRASI BELİRSİZ

Raporda, Merkez Bankası’nın 27 Nisan’da gerçekleştireceği toplantıda haftalık repo faizini yüzde 8’e düşürmesinin beklendiği dile getirilirken, seçim sonrası ise sonuç ne olursa olsun ekonomi politikalarında kademeli bir değişikliğin beklendiği kaydedildi.

Raporda, seçimlerin uzun süredir değer yitiren TL’nin görünümü açısından da belirleyici olacağı vurgulanırken, döviz kurlarının sonuç ne olursa olsun yükseleceğini, ancak bu yükselişin seçimleri muhalefetin kazanması durumunda daha sınırlı olacağı öngörüldü.

Banka’nın raporunda mevcut alışılmış politikalardan uzaklaşmanın, ekonomi açısından olumlu etkilerine işaret edilerek yabancı portföy akışının artacağı, böyle bir senaryoda ise dolar TL kurunun 20 lira seviyesine ulaşacağı tahmin edildi. Tam tersi senaryoda yani mevcut politikalara devam edilmesi halinde ise 2023 yılı sonunda doların 36 liraya kadar yükseleceği öngörüldü.