Ekonomi

İngiliz sterlini dibi gördü! Son yılların en düşük seviyesinde

İngiliz sterlini, dolar karşısında son 37 yılın düşük seviyesine geriledi.jpg'/>İngiltere ekonomisinin içinde bulunduğu darboğazdan etkilenen sterlin, 1985'ten bu yana ABD doları karşısında en düşük seviyesine geriledi

İngiltere ekonomisinin içinde bulunduğu darboğazdan etkilenen sterlin, 1985'ten bu yana ABD doları karşısında en düşük seviyesine geriledi.

Yatırımcılar sterlinin, Atlantik bölgesinde iki yüzyılı aşkın süredir devam eden ticarette görülmemiş bir seviyeye kadar düşmesini tahmin ediyor.

FactSet'e göre sterlin (GBPUSD), bugün günü erken saatlerde Asya piyasasında yüzde 0,28 düşüşle 1,1475 dolara kadar geriledi. Bu rakam, 1985'ten bu yana görülen en düşük seviye.

Sterlin'in düşüşünün sebeplerinden biri olarak, son günlerde hem euroyu hem de Japon yenini onlarca yılın en düşük seviyelerine çeken ABD dolarının içinde bulunduğu harekelilik gösteriliyor.

Ayrıca Birleşik Krallık, önümüzdeki kış birçok hanenin faturalarını ödeyememesine sebep olacak bir enerji kriziyle de karşı karşıya.

Hem İngiltere'nin bir sonraki başbakanının uygulayacağı ekonomik politikalara ilişkin belirsizlik hem de İngiltere Merkez Bankası'nın yüksek enflasyonu kontrol edememesi, sterlini zayıflatmaya devam ediyor.

BlueBay Asset Management'ın Baş Yatırımcısı Mark Dowding, "Birleşik Krallık ekonomisinin karşı karşıya olduğu zorluklar, muhtemelen yaşayan hafızamızda gördüğümüz her şeyden daha büyük.” ifadelerini kullandı.

İŞLETMELER İFLAS TEHLİKESİYLE KARŞI KARŞIYA

Öte yandan, Birleşik Krallık’taki tüm sektörler enerji faturalarındaki büyük artışlar sonucunda iflas riskiyle karşı karşıya. Enerji kriziyle beraber birçok işletmenin azalan müşteri sayısı, geç ödemeler ve yüksek kiralar gibi başka zorluklarla da boğuşması bekleniyor.

İş grupları, hükümeti ve yeni başbakanı, binlerce işletme batmadan önce harekete geçmeye çağırıyor.

Küçük İşletmeler Federasyonu, bu beklemenin birçok şirketin sonunu getireceğini belirtiyor.

Federasyon başkanı Martin McTague konu hakkında verdiği demeçte, “Gözleri yaşartan enerji faturaları, kışı atlatmaya çalışan birçok küçük işletme için tabuttaki son çivi olabilir.” ifadelerini kullandı.

İş grupları ve sendikalar ise Boris Johnson’un istifası sonrasında yarın belirlenecek yeni başbakan için bir talep listesi hazırladı. Listede, KDV ve işletme oranlarında indirim, küçük işletmeler için bir acil enerji hibesi getirilmesi dahil olmak üzere enerji faturalarında yardım, Ulusal Sigorta faturalarında indirim gibi birçok istek yer aldı.

Yatırımcıya temmuz ayında 38 milyar liralık teşvik verildi

Kabine toplanıyor! Gündemde ekonomi var

Çarpıcı iddia: “13 milyon liralık ürün çöpe atıldı”