İngiltere’de Yunus Emre Kültür Merkezi kurulacak!
British Council işbirliğiyle İngiltere’de Yunus Emre Kültür Merkezi kurulacak
Erdoğan ile İngiltere Başbakanı David Cameron, baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından, Başbakanlık Merkez Binada ortak basın toplantısı düzenledi. Başbakan Erdoğan, Cameron’un, mayıs ayında İngiltere’de düzenlenen seçimler sonucunda oluşturulan Muhafazakar Parti-Liberal Demokrat Parti hükümetinin başbakanı olarak Türkiye’ye ilk resmi ziyaretini yaptığını söyledi. Cameron’un kısa sürede Türkiye’ye yaptığı bu ziyaret sebebiyle teşekkür eden Erdoğan, şöyle konuştu:
"Tabii İngiltere’de İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana kurulan ilk koalisyon hükümeti olması açısından manidar bir yapı şu anda teşekkül etti. 8 Temmuz 2010 tarihinde Dışişleri Bakanımız Sayın Davutoğlu’nun İngiltere’ye bir ziyareti oldu. Muhatabıyla orada verimli temaslarda bulundular. Bildiğiniz üzere İngiltere ile siyasi, ekonomik, ticari, kültürel, her türlü alanda yoğun görüşmelerimiz, çalışmalarımız var ve şu anda diyebilirim ki, sürekli olarak tırmanan bu ilişkiler dizisi içerisinde aramızdaki ilişkiler altın çağını yaşamaktadır."
İki ülkenin uluslararası kurum ve kuruluşlarda birlikteliğinin devam ettiğini belirten Erdoğan, "AB sürecinde İngiltere’nin bize olan desteği, başından itibaren kararlı duruşları hakikaten şükran gerektirir, her türlü takdirin üstündedir" dedi. Türkiye ve İngiltere’nin NATO, G-20’deki birlikteliğinin devam ettiğini hatırlatan Erdoğan, tarihi ilişkilerin iki ülke arasındaki bağı güçlendirdiğini söyledi. Ekonomik anlamda Türkiye’de yaklaşık 2 bin İngiliz girişimci, yatırımcının olduğunu anlatan Erdoğan, şöyle devam etti:
"2008’de aramızdaki ikili ticaret hacmine baktığımızda 13.5 milyar dolar gibi bir seviyeye ulaştı. 2009’da küresel kriz nedeniyle bir düşüş söz konusu; 9,5 milyar dolar gibi bir seviyeye düştü. Ekonominin yanında turizmde de İngiltere ile olan münasebetlerimiz çok çok iyi. 2009’da Türkiye’ye gelen İngiliz turist sayısı 2.5 milyona ulaştı. Bununla da kalmayıp yine 2009’da baktığımızda 20 bin mevcut gayrimenkul sahibi olan İngiliz varken, 2010’da şu an itibarıyla söylüyorum bu rakam 30 bine ulaşmış vaziyette. Bu da tabii çok çok olumlu bir gelişme. Bu tabii halklarımız arasındaki dayanışmayı da temin ediyor."
-İNGİLTERE’DEKİ TÜRK VATANDAŞLARI-
"Değerli dostum David’in de ifade ettiği gibi, şu anda İngiltere’deki siyasi partiler içerisinde Türkiye’nin AB sürecine muhalefet eden hiçbir parti yoktur" diyen Erdoğan, şunları söyledi:
"(İngiltere’deki bütün siyasi partiler Türkiye’nin bu sürecini destekliyor) dediler. Bu tespit gerçekten, bundan önce, şu 7.5 yıllık iktidarımız döneminde de biz farklı iktidarları da gördük, hakikaten bu desteği hep yaşadık. Bundan dolayı da memnuniyetimi ifade etmek durumundayım.
Bütün bunların yanında atılan çok önemli adımlardan bir tanesi de az önce imzaladığımız gibi, aramızdaki bu stratejik ortaklık belgesinin bu bir güncellenmesiydi. Onu güncelleştirdik. Bundan sonraki süreci güncelleyerek çok daha güçlü bir zemine oturtalım istedik." İngiltere’de halen 150 bin civarında Türk vatandaşının olduğunu dile getiren Başbakan Erdoğan, İngiliz vatandaşı olanlar arasında yerel yönetimlerde, yerel meclislerde görev alan 17 Türk’ün olduğunu belirtti.
İngiltere’nin, Türklerin lisansüstü eğitim-öğretimde ABD’den sonra en çok ilgi duydukları ülke olduğunu anlatan Erdoğan, "Fakat oradaki bu lisans üstü eğitim-öğretimde harçlar AB üyesi ülkelere olduğu gibi olursa bu inanıyorum ki Türk öğrencilerin İngiltere’ye olan ilgisini daha da artıracaktır. Çok daha fazla Türk öğrenci İngiltere’de lisansüstü eğitim ve öğretimini yapacaktır. Ben bu konuda da gerekli desteği kendilerinden bekliyorum" diye konuştu.
Başbakan Erdoğan, konuk Başbakan ile bölge itibarıyla Türkiye’nin konumunu, İran, Irak, Suriye ve Ortadoğu ile ilgili konuları görüştüklerini belirterek, şunları söyledi:
"Hepsinden anlamlısı Kıbrıs ile ilgili görüşmelerimiz oldu. 3 garantör ülke olarak gerek bu sürece ne gibi katkımız olabilir, bu süreci hızlandırmak suretiyle bu yıl sonuna kadar bunu bitirebilir miyiz, bitirme kararlılığımız var mı, bu konuda bir görüş alışverişinde bulunduk. Ben aynı iradeyi Sayın David’de de gördüm. Bu sürece Dışişleri Bakanlarımızın müşterek çalışmalarıyla ciddi katkılarının olacağına inanıyorum. Onların çalışmaları neticesinde bir araya gelmek suretiyle tabii ki bu gayretlerimizi daha da artıracağız. Konuyla ilgili olarak da özellikle bu süreçte alınacak netice inanıyorum ki Kıbrıs ile ilgili tüm şu ana kadar olan olumsuz sürecin olumlu yönde gelişmesine vesile olması sebebiyle tarih açısından bizlerin de hayırla yad edilmesine vesile olacaktır."
Başbakan Erdoğan, görüşmede Suriye ile ilgili konuların da gündeme geldiğini belirterek,Suriye, Türkiye ve İran’ın Irak’taki hükümet boşluğunu gidermedeki bakışını Cameron’a aktardığını söyledi. Başbakan Erdoğan, "Biz Irak’ın kendi iç meselesini, kendi kararıyla sandıkta hallettiğini, burada herhangi bir ülkenin müdahil olmamasını veya Irak’ın geleceğini herhangi bir ülkenin takdirine bırakmanın yanlış olacağı konusunu aramızda değerlendirdik. Bizler nasıl faydalı olabiliriz, bu konuda bizlere herhangi bir görev düşerse yardımcı olmaya çalışacağımızı aramızda değerlendirdik" diye konuştu.
İngiliz girişimcilerinin Türkiye’de enerji, savunma sanayi, altyapıya yönelik girişimleri olduğunu belirten Erdoğan, bunu takdirle karşıladıklarını söyledi.
Başbakan Erdoğan, kültür alanında yapılan ortaklıkla British Council işbirliğiyle İngiltere’de Yunus Emre Kültür Merkezi kurulacağını ifade etti. İngiliz üniversitesinin kurulmasının da ele alındığını belirten Başbakan Erdoğan, bunun devletler ve hükümetler arasında olmasa da vakıflar arasında gerçekleştirilebileceğini dile getirdi. Gerek Türkiye’de ve gerek İngiltere’de vakıf üniversitelerinin geliştiğine ve vakıflar arasında böyle bir işbirliğine gidilebileceğine işaret eden Erdoğan, bu yöndeki adımların da süratle atılmasını kararlaştırdıklarını kaydetti.
AA