İngiltere'de ev sahipleri kiracıların pasaport ve vizelerini kontrol edebilecek!
İngiltere’de ev sahiplerine, kiracılarının pasaport ve vizelerini kontrol etme zorunluluğu getiren düzenleme bugün itibarıyla yürürlüğe girdi.
İngiltere’de 1 Şubat tarihinden itibaren uygulanacak düzenlemeye göre, ev sahiplerinin, kiracılarının "ülkede kalmalarına izin veren gerekli dokümanları" kontrol etmeleri zorunlu hale getirildi.
Düzenleme kapsamında, İngiltere’de bulunma hakkına sahip olmayan birine evini kiralayan ev sahibi, bin sterlin ile 3 bin sterlin (4200 TL ile 12.700 TL) arasında değişen para cezalarına çarptırılabilecek.
Merkezi Manchester'da bulunan "Ev Sahipleri Derneği"nin (RLA) konuya ilişkin açıklamasında, "Bu düzenleme, ev sahiplerini gelecekteki kiracılara dair zor durumda bırakıyor, İngiltere’de yaşayan ve 12 milyon pasaportu olmayan Birleşik Krallık vatandaşı açısından da potansiyel sorunlar yaratabilir" ifadeleri kullanıldı.
Açıklamada, ev sahiplerinin, kiracılarının pasaport bilgilerini kontrol etmek istemesinin ilerleyen dönemde "ırkçılık suçlamalarına" yol açabileceği de vurgulandı.
Hürriyet
Haber Bugün Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;
Geçen ay peş peşe iki ayrımcılık skandalının yaşandığı İngiltere’de dün çok tartışmalı bir yasa daha yürürlüğe girdi. 1 Şubat itibariyle ev sahipleri, kiracılarının pasaport ve vizelerini kontrol etmek mecburiyetinde olacak. Yeni düzenleme kapsamında, “ülkede kalmalarına izin veren gerekli dokümanları” olmayan birine evini kiralayan ev sahibi, 1000 sterlin (4 bin 250 TL) ile 3 bin sterlin (12 bin 750 TL) arasında değişen para cezalarına çarptırılabilecek. Yeni yasaya tepki gösteren Ev Sahipleri Derneği (RLA) ise “Bu uygulama, pasaportu olmayan 12 milyon İngiliz vatandaşı açısından sorun olabilir. Ayrıca ilerleyen dönemlerde ırkçılık suçlamalarına yol açabilir” açıklamasını yaptı. İngiltere’de geçen ay göçmenlerin kaldığı evlerdeki kapıların taşeron firma tarafından kırmızıya boyandığı ortaya çıkmıştı. Ayrımcılık tartışmalarını körükleyen olaydan kısa süre sonra da mültecilere ücretsiz yemek veren şirketin, sığınmacılara zorla bileklik taktırdığı, takmayanlara ise yemek vermediği belirlenmişti.
Avrupa’da ilk değil
İngiltere’deki düzenleme Avrupa’daki ilk ayrımcı uygulama değil. Danimarka mültecilerin para ve ziynet eşyalarına el koyma kararı almıştı. Belçika İçişleri Bakanı Theo Francken, “Mültecileri denize dökün, boğulurlarsa boğulsunlar” demişti. İsveç ve Avusturya ise on binlerce sığınmacıyı geri göndereceklerini açıkladı.
Bugün