Dış Piyasalar

İngiltere'de inşaat sektörünün büyümesi hız kesti!

S-P Global/CIPS tarafından açıklanan son dakika verilerine göre, İngiltere'de inşaat sektörü Satın Alım Yöneticileri Endeksi (PMI) 50,7 seviyelerine geriledi.S-P Global/CIPS tarafından açıklanan resmi verilere göre, İngiltere'de inşaat sektörü Satın Alım Yöneticileri Endeksi (PMI) 50,7 seviyesine geriledi

Aktarılan son dakika detaylarına göre, İngiltere’de inşaat sektörünün büyümesi 2023 yılının mart ayında yavaşladı.

S-P Global/CIPS tarafından açıklanan resmi verilere göre, İngiltere'de inşaat sektörü Satın Alım Yöneticileri Endeksi (PMI) 50,7 seviyesine geriledi.

Paylaşılan detaylara göre, bir önceki ayda (şubat) İngiltere'de inşaat sektörü PMI verisi 54,6’e geriledi.

Öncü veri şeklinde de bilinen PMI verilerinde 50 seviyesinin üstü sektörel büyüme, bu seviyenin altı ise sektörel daralma şeklinde yorumlanıyor.

Yapılan açıklamada değerlendirmeleri yer alan S-P Küresel Araştırmalar Direktörü Tim Moore, “Ülkedeki inşaat şirketleri, inşaat mühendisliği ve ticari projeler üzerindeki çalışmaların üst üste iki ay boyunca yükselmesiyle bu yılın mart ayında üretim seviyelerinde toparlanma kaydetti.” dedi.

Ayrıca açıklamada Mart ayında sektördeki büyüme ivmesinin yavaşlamasına da değinen S-P Küresel Araştırmalar Direktörü Tim Moore “Ev yapımında keskin bir biçimde hız kazanan düşüş, Mart'ta ana endişe alanını oluşturdu. Bastırılmış talepler ve yükselen faiz oranlarından sonra yeni konut projelerinde yapılan kesintiler, inşaat sektöründe konut inşasında neredeyse üç senedir en keskin düşüşü yaşanmasına neden oldu.” dedi.

Aktarılan detaylara göre, geçen ay İngiltere Merkez Bankası (BoE), politika faizinin yüzde 4’ten yüzde 4,25’e yükseltildiğini açıklamıştı.

Ayrıca Merkez bankası tarafından yapılan açıklamada, politika faizinin 25 baz puan artırılarak yüzde 4’ten yüzde 4,25 seviyesin yükseltildiği bildirilmişti.

İngiltere’de 2023 yılının şubat ayında da enflasyon yüzde 10,4 seviyesine yükselerek, son 40 senenin en yüksek seviyelerine yaklaşmıştı.

İngiltere'de geçen ay da gıda fiyatlarında yüzde 18,2 ile son 45 yılın en sert artışı yaşanmıştı.

Konut fiyatları yüzde 6,3 arttı

İngiliz Ulusal İstatistik (ONS) tarafından geçtiğimiz günlerde yapılan açıklamada, İngiltere'de konut fiyatlarının Ocak ayında  yıllık bazda yüzde 6,3 yükseldiği bildirilerek, ülkede ortalama konut fiyatlarının son bir senede yaklaşık olarak 17 bin sterlin artışla 290 bin sterline ulaştığı kaydedilmişti.

Ayrıca İngiliz Ulusal İstatistik tarafından yapılan açıklamada İngiltere’de konut kiralarının da yıllık bazda yüzde 4,6 artarak 2016 yılından bu yana en sert yükselişini kaydettiği de bildirilmişti.

 

İngiltere'de konut fiyatları sert düştü!

İngiltere'de konut fiyatları yüzde 6,3 arttı!

İngiltere'den mühendisler yıkımı araştırmak için deprem bölgesinde: Bazı inşaatların kalitesi düşük!