Dış Piyasalar

İngiltere'de konut fiyatları 2022'nin ilk düşüşünü kaydetti!

İngiltere'de konut fiyatları 2022 yılının ilk düşüşünü kaydetti. 2022'nin ağustos ayında yüzde 1,3 değer kaybederek ortalama 365 bin 173 sterlin seviyesine indi. 

İngiltere’de konut fiyatları, 2022'nin ağustos ayında yüzde 1,3 değer kaybederek ortalama 365 bin 173 sterlin seviyesine düştü.

İngiltere’de ağustos ayında konut fiyatlarının yüzde 1,3 azalarak bu senenin ilk düşüşünü kaydettiği açıkladı.

Ülkenin önde gelen emlak kiralama ve satın alma platformlarından Rightmove tarafından yapılan açıklamada, İngiltere’de konut fiyatlarının bu senenin ağustos ayında yüzde 1,3 değer kaybederek ortalama 365 bin 173 sterlin seviyesine gerilediğini duyurdu.

Açıklamada değerlendirmelerine yer verilen Rightmove Konut Araştırmaları Direktörü Tim Bannister, "Konut fiyatlarında iki yıl boyunca güçlü artış eğiliminin görülmesinin ardından doğal mevsimsel yapıya dönülmesiyle bu ay itibarıyla bir düşüşün yaşanması bekleniyordu. Ev taşımayı planlayan çok sayıda kişinin yaz tatili nedeniyle dikkati dağılmış durumda" diye ifade etti. Bannister, yükselen ekonomik belirsizliklere rağmen ülkede konut fiyatlarının bu yılın sonunda ortalama yüzde 7 değer kazanmış olmasının öngörüldüğünü belirtti.

İngiltere Merkez Bankası'ndan 27 yılın en yüksek faiz artışı!

İngiltere’de para politikası faizini yüksetmesiyle birlikte konut kredi faizlerinin artış eğilimini sürdürmesi bekleniyor.

İngiltere Merkez Bankası (BoE) 4 Ağustos 2022 tarihinde yapılan açıklamada, bankanın politika faizini 0,50 baz puan artırarak yüzde 1,75 seviyesine çıkarma kararı aldığı ilan etmişti.

Banka, artan enflasyonu kontrol altına alabilmek için 1995 senesinden bu yana tek seferde en yüksek faiz artışına imza atmıştı.

İngiliz finansal veri sağlayıcısı ve araştırma platformu Moneyfacts tarafından yayımlanan verilerine göre, ülkede ortalama beş yıllık sabit faizli konut kredisi halihazırda yüzde 4 seviyesini aşmış durumda.

Öte yandan ABD Ticaret Bakanlığı tarafından, Temmuz 2022 tarihine ilişkin merakla beklenen konut başlangıçları ve inşaat izinleri istatistikleri belli oldu. Resmi olarak açıklanan rakamlara göre, konut başlangıçları Temmuz ayında bir önceki aya kıyasla yüzde 9,6 azalış göstererek ve 1 milyon 446 bine geriledi.

Piyasa beklentilerinin üzerinde azalan konut başlangıçlarının 1 milyon 540 bin olması tahmin ediliyordu. 

ABD'de konut başlangıçları 17 ayın en düşük seviyesini gördü!

Konut satış rakamları dibi görmüştü! KONUTDER Başkanı Altan Elmas tek tek açıkladı