Genel

İnnova'dan akıllı ev enerji yönetim sistemi!

Türk Telekom grup şirketi İnnova, geleceğin akıllı elektrik şebekesi çözümlerini geliştirmek üzere Avrupa Birliği Ar-Ge projesine Türkiye konsorsiyum lideri olarak katıldı. İnnova’nın amacı, elektrik talebinin az maliyet ve yüksek verimlilikle karşılanmas

Türk Telekom grup şirketi İnnova, geleceğin akıllı elektrik şebekesi çözümlerini geliştirmek üzere Avrupa Birliği Ar-Ge projesine Türkiye konsorsiyum lideri olarak katıldı.


Basın mensuplarıyla yemekte bir araya gelen İnnova Genel Müdürü Ümit Atalay, "Dünyadaki enerji trendlerine baktığımızda akıllı çözümlerin giderek önem kazandığını görüyoruz. Enerji tasarrufu artık enerji yönetimiyle başlıyor" dedi.


Atalay, İnnova'nın enerji tüketim bilgilerine anlık erişimi içeren ve tüketicilere daha fazla kontrol olanağı sağlayan bilgi ve iletişim teknolojileri servislerini geliştireceğini belirterek, "Proje, Türkiye’nin elektrik dağıtımında akıllı şebekelere geçiş sürecini başarılı bir şekilde tamamlanmasına da çok önemli bir katkıda bulunacak" ifadesini kullandı. 


AB'nin Ar-Ge projesi SEAS'ın (Akıllı Enerji Farkındalık Sistemi)  hedefi, elektrik abonelerinin enerji tüketimlerini ihtiyaçlarına göre en ekonomik saatlere kaydırabilmelerini sağlamak ve ülke genelinde enerji verimliliğini artırmak. Bu sayede tüketiciler, fiyatın düşük olduğu saatlerde elektrik depolayıp, fiyatın yüksek olduğu saatlerde şebekeye elektrik satabilecek.


Proje kapsamında bir “Ev Enerji Yönetim Sistemi” uygulaması geliştirecek olan İnnova’nın amacının ise son kullanıcıların elektrik talebinin en az maliyetle ve en yüksek verimlilikle karşılanmasını sağlamak olduğu ifade edildi. 


Söz konusu sistem, tüketicilere kendi enerji verilerine diledikleri zaman web ya da mobil cihazlar üzerinden kolayca erişebilme imkanı sunacak. Ayrıca sistem, tüketimin daha ekonomik saatlere kaydırılabilmesi için öneriler de sunarak abonelerin bilinçli karar vermelerini sağlayacak. Tüketiciler böylelikle farklı şirketlerin alternatif tarifeleri arasında karşılaştırma yapabilecek ve kendilerine en uygun teklif ve tarifeyi seçebilecek.


Proje, son kullanıcılara enerji tüketimini optimize etme olanağı veriyor. AB'nin SEAS projesinin tamamında kıtanın 7 ülkesinden 36 firma yer alıyor ve her firma projenin belli bir fonksiyonunun sorumluluğunu üstleniyor. 


Tüm firmaların çalışmaları sonucunda ortaya çıkacak olan platform, akıllı şebekelere geçildiğinde sektörde faaliyet gösteren şirketlerin tüketicilere ve işletmelere yönelik katma değerli servisler sunabilmelerini ve pazarda ortaya çıkacak taleplere hızlı bir şekilde karşılık verebilmelerini sağlayacak.


AA