İnşaat 2015'e doludizgin giriyor!
Ekonominin lokomotif sektörü inşaat, 2014'ü rekor büyümeyle kapatırken, 2015'e de büyük hedeflerle giriyor. Konutun patronları ise seçim yılı olmasına rağmen yeni yılın hareketli geçeceği görüşünde
Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörü gayrimenkul, yeni yıla da iddialı hedeflerle giriyor. 2014'ü rekorla kapatan sektör, 2015'te de yüksek büyüme hızını korumayı hedefliyor. 2014'ün ilk yarı performansına bakarak bu yıl yüzde 20 seviyesinde küçülme bekleyen sektör temsilcileri ise bu durumdan oldukça memnun. Genel seçimler nedeniyle 2015'te de benzer bir tablo beklediklerini belirten konutun patronları, seçim yılı olmasına rağmen siyasi ve ekonomik istikrarın devam edeceğini öngörüyor. Petrol ve emtia fiyatlarının düşmesinin Türkiye ekonomisine pozitif yansıyacağını ve aynı zamanda inşaat sektörüne de maliyet avantajı olarak döneceğini söyleyen patronlara göre, 2015 yılı 2014'e kıyasla çok daha hareketli geçecek.
2015, 2014'TEN HAREKETLİ GEÇECEK
ARTAŞ İNŞAAT YÖNETİM KURULU BAŞKANI SÜLEYMAN ÇETİNSAYA:
Şu an 2014 yılını gayet hareketli tamamladığımızı söyleyebilirim. Satışları devam eden Eclipse Maslak, TEM2, Vadistanbul ve Tema İstanbul projelerimize gelen talepten memnunuz. Ayrıca kasımda lanse ettiğimiz Avrupa Konutları Kale projemizde ilk haftada 400 konutun satışını tamamladık. Türkiye'deki siyasi istikrar havasıyla birlikte, özellikle yabancı yatırımcıların taleplerinde artış başladı. Yılı artan bir hareketlilikle tamamlayacağımıza inanıyorum. Ayrıca kentsel dönüşümde İstanbul'dan daha fazla projenin adını duymaya başlayacağız. Birçok firma yeni projelerini lanse etmeye hazırlanıyor. 2015, 2014'e göre çok daha hareketli geçecek.
GAYRİMENKUL CAZİBESİNİ KORUYACAK
DAP YAPI YÖNETİM KURULU BAŞKANI ZİYA YILMAZ:
2014'ün ilk yarısında 30 Mart yerel seçimlerinin de etkisiyle sektörde kısa süreli bir duraklama dönemi yaşanmıştı. Her ne kadar biz bu daralmadan etkilenmesek de sektörde satış anlamında kısa süreli bir yavaşlama görüldü. Her seçim öncesi olduğu gibi doğan belirsizliğin ortadan kalkmasının ardından bekleyen yatırımların açıklanması ve tüketicilerin de talepleriyle sektör eski dinamiğini kazandı. Gayrimenkulün birincil yatırım aracı sayıldığı ülkemizde, önümüzdeki yıllarda da aynı istikrarını devam edeceğini görüyoruz. 2015'te son yıllarda gördüğümüz hareketlilik sürecektir.
HER AÇIDAN DÖNÜM NOKTASI OLACAK
TEKNİK YAPI YÖNETİM KURULU BAŞKANI NAZMİ DURBAKAYIM:
2015 yılı, gayrimenkul sektörü için çok önemli bir dönüm noktası olacak. Haziran başında yapılacak seçimin sonucu hem ekonomiye hem de inşaat sektörünün geleceğine ışık tutacak. Seçim nedeniyle devletin Merkez Bankası üstündeki baskısının daha da artacağını, buna paralel olarak faiz oranlarının da yüzde 0.70 seviyelerine kadar gerileyeceğini bekleyebiliriz. Düşük faizli konut kredilerinin devreye girmesi ise yeni konut alımlarını tetikleyeceği gibi, yüksek faizli konut kredi kullanımlarının refinansmanı için de fırsat olacak.
YABANCI YATIRIMCININ GÖZDESİYİZ
KUZU GRUP YÖNETİM KURULU ÜYESİ ÖZEN KUZU:
2014 yılı gerek sektörümüz gerekse şirketimiz açısından olumlu geçti. 2015'te de ekonomik büyümeyi tetikleyen lokomotif sektörlerden biri olmaya devam edeceğiz. Geçtiğimiz 10 yıla bakacak olursak, sektörün önemli başarılar elde ettiğini çok net görebiliriz. Türkiye için vazgeçilmez bir durumda olan inşaat sektörü, önümüzdeki 10 yılı da yüksek performansla devam ettirecek. Gerek coğrafi konumu gerekse siyasi istikrarı sebebiyle yabancı yatırımcının da gözdesi haline geldi. Yapılan düzenlemelerle satışların önünün iyice açılacağını düşünüyorum.
İSTİKRAR DEVAM EDECEK
SUR YAPI YÖNETİM KURULU BAŞKANI ALTAN ELMAS:
Ülkemiz 2014'ü 800 milyar doları aşan milli gelir, 10 bin doların üzerinde kişi başı gelir ile kapatacak. Bu yıl yüzde 3.3 büyüme öngörüsü dahilinde dünya içinde hızlı büyüyen ülkeler kategorisinde yer almaya devam edeceğiz. 10 aylık dönemde ülkemizde 938 bin konut satışı gerçekleşti. Yılsonu itibarıyla bu rakamın 1.1 milyona ulaşacağını düşünüyoruz. Ertelenen talep Cumhurbaşkanlığı seçimi sonrası alışverişe dönmeye başladı. 2015 yılı genel seçim yılı olmasına rağmen siyasi ve ekonomik istikrarın devam edeceğini öngörüyoruz. Dünyadaki petrol ve emtia fiyatlarının düşmesi Türkiye ekonomisine pozitif yansıyacak. Bu, aynı zamanda inşaat sektörüne de maliyet avantajı olarak dönecek. Dolayısıyla 2015 yılının iyi geçeceğini düşünüyoruz.
TÜM ZORLUKLARA RAĞMEN AYAKTAYIZ
DUMANKAYA YÖNETİM KURULU BAŞKANI UĞUR DUMANKAYA:
Türkiye 2014 yılında seçimler, kamoyunu meşgul eden davalar gibi önemli toplumsal olaylar yaşadı. Yılın ilk çeyreğinden sonra hem ekonomimiz hem de inşaat sektörümüz önemli bir kırılganlık testi geçirdi, ama başarıyla bunu geçti. İlk üç çeyrekte sektörün büyüme ivmesi öngörülenin biraz altında kaldı. Fakat sektör seçim dönemlerinin sona ermesiyle son çeyrekte harekete geçti. 2014'ün tüm zorluklarına rağmen ekonomimiz ve inşaat sektörümüz ayakta dimdik durabilmeyi başardı.
Sabah